Разрушителният трус днес в Турция 30 пъти по-силен от преди 3 г.

Вълната от вторични трусове продължава и в момента
6 фев 2023 11:35, Елка Василева
25
Разрушителният трус днес в Турция 30 пъти по-силен от преди 3 г.
Снимка: НИГГГ-БАН

Разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщават сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Още по темата
Минути след основния трус са регистрирани два силни последващи трусове (афтършока) с магнитуди 6,7 и 5,6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. Вълната от вторични трусове продължава и в момента, информират от НИГГГ-БАН.

Днешното земетресение е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г. в източната част на този разлом, довело до 40 убити и над 1600 ранени.

Картата, източник www.gfz-potsdam.de, показва разпределението на земетресенията в района на Егейската и Анадолската микроплоча, както и големината и посоката на регистрираните движения в резултат на изпитваните напрежения в региона, поясняват сеизмолозите от НИГГГ-БАН.
(БТА, Димитрина Ветова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Безименна до Безимен преди 1 година
Попита дали наистина така съв го почувствала. Да. Точно така и точно по тази линия. Впрочем не само него. От Кобе насам през Чили до днес. Знам характер, продължителност, дълбочина и други. Малко преди да стане. Само не ми се дава да знам къде точно. Но науката и бед това не вярва на такива неща. Ако искаш, се подигравай и не вярвай. Твой избор е. Аз знам предварително.
17
0
 
1
 
! Отговори
Делян преди 1 година
Много лошо! 😔
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано се е освободило достатъчно напрежение за да няма и тук.
15
0
 
2
 
! Отговори
БЕЗИМЕНЕН преди 1 година
До Безименна__АМА НАИСТИНА ЛИ ТАКА МИ ГО ПОЧУВСТВА ?!!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 "Един час преди земетресението в Турция е имало такова във Вранча, Румъния 4.3 по Рихтер. Дали не са свързани двете? Голяма трагедия."__ НЕ ЗНАМ ОТКЪДЕ ЧЕРПИШ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ, НО СПОРЕД БЮРОТО ЗА ГЕОЛОЖКИ ПРОУЧВАНИЯ НА САЩ - USGS (United States Geological Survey) ЗА 24 ЧАСА Е ИМАЛО 63 ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ С МАГНИТУД ОТ 2,5 НАГОРЕ (ПОСЛЕДНОТО 12:24:49 ТУРЦИЯ МАГН=7,5) И НИКАКВО ВЪВ ВРАНЧА !!! МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ НА: https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/?
13
6
 
1
 
! Отговори
Безименна преди 1 година
Предусещах го седмици наред преди да стане. И уверявам, че трусовете ще продължат седмици наред със сходна сила и характер. Ужасно е.
12
0
 
32
 
! Отговори
бачкатор преди 1 година
Ние сме мухи еднодневки с голямо самочувствие и смятаме че всичко се върти около нашите амбиции,алчност и желания. Земята може да ни помете за секунда всичките!
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скалата на рихтер се използва за земетресения с мощност до 6,9. След това не е актуална и се използва друга с друг метод на изчисляване!
10
9
 
1
 
! Отговори
Афтършок афтърпарти преди 1 година
Лошите хамериканци с хаарп. Или рашистанците с някое ново безаналогово орУжие.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Афтършок ви е афтършейва
8
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме близо ,Дане не става тук но да тичат нашите управляващи да хвърлят самолети с помощи са чужди държави ,а за тук при наводненията им дадоха по 380 лв ,е слугинаш на чужди интереси ,предатели на изборите търсете да гласуват хора от Турция и Украйна ,там където хвърляте нашите пари
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един час преди земетресението в Турция е имало такова във Вранча, Румъния 4.3 по Рихтер. Дали не са свързани двете? Голяма трагедия.
6
12
 
1
 
! Отговори
Чичо Любо преди 1 година
На *** в главата бръмчат 30 бръмбърии се удрят и дрънчат, та чак в Турция се чува.
5
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С природата шега не бива!Може да споходи всеки регион на света вьв всеки момент! Да пожелаем,че жертвите не са чак толкова много, макар магнитудата на труса говори друго.Сьболезнования на близките на жертвите!
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките хора
3
2
 
32
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Те може да са нееграм0тни, ама и ти не падаш по-долу. Скалата на Рихтер е логаритмична и според нея промяната с 1 единица се равнява малко над 30 пъти по-силно земетресение. 6,8 е през 2020 и 7,8 сега. Така, че 30 пъти по-силно в сравнение с 2020 е горе-долу точно.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усещането преди труса е като да чуваш от земята грохот,койти напомня изригване на вулкан.Пълен ужас
1
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе вие луди ли сте? Знаете ли какво означава " 30 пъти"? Ако е така Турция и не само да е изчезнала!!! И.д...т.и