Бизнесът с големи кредити вече усещал поскъпването им

Лихвите по депозитите обаче остават символични
Обновена: 21 мар 2023 13:37 | 21 мар 2023 13:20, Камелия Цветанова
12
Бизнесът с големи кредити вече усещал поскъпването им
Снимка: Pixabay

Повишаването на лихвените проценти като мярка срещу високата инфлация започват да оказват все по-осезателно въздействие върху  цената на кредитите. Това отчете Илия Караниколов, изпълнителен директор на Българската банка за развитие, на среща в Пловдив, цитиран от БНР.

По думите му, в момента има разлика на пазара на кредити между продуктите, чиито лихви са базирани на индекса Юрибор ( Euribor), и другите, които използват за лихвен коефициент средните лихви по депозити в страната. Вторите засега са с по-ниска лихва заради все още символичните лихви по депозитите. 

Големите кредити обаче, които са базирани основно на Юрибор, вече усещат поскъпването, добави Караниколов. Чрез Националния гаранционен фонд се стремим да решаваме основен за бизнеса проблем при работата му с търговските банки-предоставяне на нужните обезпечения, за да получи заеми при по-изгодни условия, добави директорът на ББР.

За 2 милиарда лева е застрахованият експорт за 2022 година, отчете на срещата изпълнителният директор на Българската агенция за експортно застраховане Гълъбин Гълъбов. През миналата година заради войната в Украйна агенцията е изплащала щети на български компании, изнасящи за страната, по застраховане за политически риск. Друг продукт, който агенцията промотира, е застраховка, заменяща банковата гаранция, която изпълнителите на обществени поръчки сключват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: банкидепозитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
contractor преди 1 година
За малко да се набутам с бизнес кредит, добре че от банката ме отказаха да тегля. Иначе нямам дългове вече и държа къса позиция към кеша от 10 год насам. Ще си финансирам сам бизнеса малко по малко :)
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Играта с имотите свърши , който успял да изплати е добре и не му е важно ако ще и 5 лева да струва .Тези с ипотеките да му мислят .Сега ще се види кой плува без *** .Имаше един дето беше взел кола на лизинг , гледам го кара един пътнически пикап . Питам го какво става , а той вика , че всичко скъпо и едвам му оставали пари за вноската и върнал колата , до тук добре , ами апартамент как ще върнеш
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вълка да му мисли,като е взел 110 милиона заем. Оооо забравих те били държавни !!! ББ
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има намаляне на заплати май, или пък съкращаване на персонал, доста вече почнаха да си стесняват екипите и офисите по държавите. Примерно на някои българи им се налага да влизат в индийски екипи.
8
3
 
11
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
По думите му, в момента има разлика на пазара на кредити между продуктите, чиито лихви са базирани на индекса Юрибор ( Euribor), и другите, които използват за лихвен коефициент средните лихви по депозити в страната. Вторите засега са с по-ниска лихва заради все още символичните лихви по депозитите. --------------------------------------------------------------- НО ИСКАТЕ ЕВРО ?!
7
5
 
11
 
! Отговори
морски преди 1 година
Знаем ги тези бизнеДСмени...подставени от крадци червени.
6
6
 
3
 
! Отговори
Дом на колела купи!! преди 1 година
Правилно постъпваш Ти !
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да кажем че това е само началото. Сега и апартаментаджиите дето са се увъртели в кредити и с по 10-15 апартамента като започне да и влиза ще стане весело.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки 15-20г има финансова криза. Няма да се случи нищо по-различно от 2007-8 г . Освен ако войната в Украйна не ескалира.
3
3
 
31
 
! Отговори
Пачки по стотачки преди 1 година
Лихвите по кредитите за домакинствата ще наваксат рязко след изборите- просто към момента умишлено се държат ниско долу, за да не се бунтува стадото. Влака към високите лихви обаче е тръгнал ,така че горко на ипотекарите дето са набумбили потребителски за първоначална вноска и ипотечен хомот за 20 години напред- ще има много болка.
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно, а банките още не дават никаква лихва на спестителите... Така се наду имотния балон щото българина си гледа имотеца най- вече ако няма лихвичка по депозитите, а то няма. Сега ще последва рязко вдигане на данъците за втори и трети апартамент и изобщо данъците и разходите свързани с имоти! Ще се търсят наематели и наемите ще се сринат и накрая и самите квадратни метри ще паднат... Хората трудно печелят...
1
2
 
26
 
! Отговори
Ето какво следва: преди 1 година
След повишението на лихвите ще намалят производството и тегленето на нови кредити. Следва свиване на човешкия ресурс. тези с най-ниски доходи ще бъдат принудени да се съгласяват да работят за по-малко пари и по-лоши условия. Поне през следващите 3 до 5 години масовия трудовак ще е в много лошо положение. 75% не свързвали двата края :) Както ви казаха, преквалифицирайте се. Следват тежки времена за хората без и малка квалификация. Ако сега ви е трудно.... не идват добри времена за вас.