В следващите три десетилетия: 2,4 млрд. души без достъп до питейна вода

Правителствата не приемат сериозно водната криза
Обновена: 22 мар 2023 07:45 | 22 мар 2023 07:35, Нели Христова
13
В следващите три десетилетия: 2,4 млрд. души без достъп до питейна вода
Снимка: БГНЕС

Изследване установи, че броят на хората, които няма да имат достъп до безопасна питейна вода в градовете по света, ще се удвои до 2050 г. на фона на предупрежденията за предстояща водна криза, която вероятно ще "излезе извън контрол".

Близо 1 милиард души в градовете по света са изправени пред недостиг на вода днес, а броят им вероятно ще достигне между 1,7 и 2,4 милиарда през следващите три десетилетия, сочи докладът на ООН за развитието на водните ресурси в света, публикуван във вторник преди важна среща на върха на ООН. Очаква се до 2050 г. търсенето на вода в градовете да се увеличи с 80 %.

В доклада се посочва, че недостигът на вода става все по-често явление и в селските райони. Понастоящем между 2 и 3 милиарда души изпитват недостиг на вода поне един месец в годината.

Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, агенцията на ООН, която изготви доклада, заяви, че правителствата трябва да си сътрудничат в областта на опазването на водите. "Налице е спешна необходимост от създаване на силни международни механизми, за да се предотврати излизането на световната водна криза извън контрол. Водата е нашето общо бъдеще и е важно да действаме заедно, за да я споделяме справедливо и да я управляваме устойчиво", каза тя.

Тази седмица в Ню Йорк се провежда първата от 1977 г. насам конференция на ООН по въпросите на водата, чиито съорганизатори са правителствата на Нидерландия и Таджикистан и на която министри и малък брой държавни глави от цял свят ще обсъждат глобални въпроси, свързани с водата. Те ще чуят предупрежденията за надвисналата водна криза, която до голяма степен е пренебрегвана от правителствата.

Според доклада около 2 милиарда души в света нямат безопасна питейна вода, а 3,6 милиарда нямат достъп до безопасно управлявани санитарни съоръжения.

През последните 40 години потреблението на вода в световен мащаб се увеличава с около 1 % годишно и това ще продължи да се дължи на нарастването на населението и развитието. Около една десета от световното население живее в страни с висок воден дефицит.

Експерти обаче заявиха пред "Guardian", че правителствата не приемат сериозно водната криза. Йохан Рокстрьом, директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата и съпредседател на Световната комисия по икономия на водата, заяви: "Научните доказателства сочат, че имаме криза с водата. Злоупотребяваме с водата, замърсяваме я и променяме целия глобален хидрологичен цикъл чрез това, което правим с климата. Това е тройна криза".

Знаков доклад, публикуван миналата седмица от Глобалната комисия по икономика на водата, установи, че до 2030 г. търсенето на прясна вода ще надхвърли предлагането с 40 %. Това би имало огромни последици за световната икономика, природата, градския живот и климата, но според доклада малко правителства предприемат действия за запазване на водните ресурси и намаляване на замърсяването.

Рокстрьом заяви, че решаването на проблемите с водата е от съществено значение за справянето с други глобални кризи, включително климатичната и продоволствената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте ни занимавали със смешки. Ако някой още не е разбрал ние сме ВОДНА планета. 70 % от планетата е вода. Следователно, едиственото, което трябва да се направи е да се пречисти, за да стане годна за пиене. Дори китайците продават за жълти стотинки едни джаджи, с които можеш да си пречистиш морска вода сам. Ама иначе милиарди отиват всяка година за военни бюджети, тайни проекти и кой знае още какво. Така че оплакванията - към политиците. Ама не - те пак ще искат пак разни ограничения.
9
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Ние си имаме такъв град от десетилетия и то окръжен град . Всички му се радваме и се бием в гърдите с известните личности , които са се родили в него . Това е град Шумен . Новите " деца " на социализма и техните дечица сигурно не са чували за този голям град и не знаят за този сериозен проблем . Народът е казал " Сто тояги на чужд гръб са малко " и " Сития на гладния не вярва " . Успех на новите управляващи Република България и все повече градове да ги забравят и селата си да не изоставят .
8
0
 
7
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
"Съдете дървета това е начина да няма водна криза."Е то по целия свят парламентите и съдилищата са пълни само с дървета. Как да ги осъдиш?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вода има за всички, обаче корпорациите искат и оттам печалби.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
питейната вода ще е по скъпа и то златото
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му мислят размножилите се умници, мен ми е през...
4
3
 
6
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 година
Това са долни инсинюации, в момента има уреди за питейна вода, която се извлича от влагата във въздуха, уредите имат и система за пречистване и неутрализиране на водата от киселинни съставки, това е най-чистата вода за пиене. Водата, която се извлича от извори - кастови и минерални съдържа метали, съединения и бог знае какви още съставки, хората си мислят че е безвредна, дори полезна но не е така, мерил съм вода с TDS уред, някои минерални води имат съставки до 120ppm, чешмяната вода е с 20-40p
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдете дървета това е начина да няма водна криза.
2
0
 
11
 
! Отговори
оня от пирамидата преди 1 година
Нашето решение е да намалим броя на световното население.
1
0
 
24
 
! Отговори
Веолия преди 1 година
Водата, която ВиК продават по пет лева кубика, и в момента не отговаря на стандартите за "питейна вода".