"Каховка" вече не може да осигурява вода за АЕЦ "Запорожие"

Нивото под критичната точка
8 юни 2023 20:35, Нели Христова
59
"Каховка" вече не може да осигурява вода за АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Водният резервоар, който се пълни от язовира "Каховка" в Южна Украйна, вече не може да осигурява вода за охлаждане на реакторите в атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи операторът на язовира, предаде АФП.

Главният изпълнителен директор на "Укрхидроенерго" Игор Сирота заяви, че нивото на водата е "под критичната точка от 12,7 м", което означава, че вече не може да захранва "резервоарите в Запорожската атомна електроцентрала за охлаждане на централата".

Окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, на около 150 км нагоре по течението.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който трябва да посети централата следващата седмица, заяви тази седмица, че водата не може да се изпомпва, ако нивото ѝ падне под 12,7 метра.

Наличната вода в охлаждащите басейни в централата и на други места все още може да се използва "за известно време" за охлаждане на реакторите и басейните за отработено гориво в сградите на реакторите, каза Гроси.

Освен това голямото охлаждащо водохранилище в близост до площадката "в момента е пълно и има достатъчно запаси за захранване на централата за няколко месеца, тъй като шестте реактора са в режим на изключване", добави той.

"Затова е жизненоважно това охлаждащо съоръжение да остане непокътнато... Призовавам всички страни да гарантират, че нищо няма да бъде направено, за да се подкопае този процес", заяви Гроси на заседание на управителния съвет на агенцията.

МААЕ разполага с екип от експерти в централата.

Язовирната стена, контролирана от Русия, беше разрушена във вторник, а Русия и Украйна се обвиняват взаимно, че стоят зад това, като и двете страни твърдят, че експлозия е причинила пробива.

Служителите на централата вече са въвели мерки за ограничаване на потреблението на вода, като я използват само за "основни дейности, свързани с ядрената безопасност", заяви по-рано Гроси.

"Има готовност за подобни събития... Но очевидно е, че това прави още по-трудна и непредсказуема ситуацията в областта на ядрената безопасност и сигурност", каза Гроси.

Реакторите на централата вече са спрени, но все още се нуждаят от охлаждаща вода, за да се гарантира, че няма да има ядрена катастрофа.

"Липсата на охлаждаща вода в основните водни системи за охлаждане за продължителен период от време би довела до разтопяване на горивото и неработоспособност на аварийните дизелови генератори", предупреди Гроси.

Той неведнъж е призовавал за защита на централата, тъй като в близост до нея е имало обстрел, а също така на няколко пъти е прекъсвано нейното изключително важно електрозахранване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
8
 
! Отговори
Хххх преди 10 месеца
Зеления наркоман и де...билната му фашистка корумпирана хунта си мислят че наводнението причинено от язовира ще спре руското настъпление....ще го забави но няма да го спре....зеления м...ндил вече се оправдава че видиш ли взривяването на язовира спирало украинската контраофанзива....тя водата ще се отдръпне и ще го ядете руския ботуш...
44
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това се очакваше че руснаците на тръгване ще взривят язовирната стена. Не е изненада.
43
1
 
7
 
! Отговори
Shshshshsh преди 10 месеца
Бах тая краварска логика на пишещите тук ботове.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ утре ще излязат с подробен доклад за инцидента - с подробности .
41
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Рашка освен да взривява друго не може .
40
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин първо спира водата за АЕЦ Запорожие, след това спира тока за АЕЦ Запорожие и накрая ще каже че украинците са я взривили кога тя наистина гръмне. Ще обвини лошите европейци и американци. Сценария вече е написан в Москва.
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами който изпраска тръбата, изпраска и стената. Какво толкова му примляскват,
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече има доказателства, че украйна е стреляла по стената с РСЗО Олша. Дори и западните медии станаха предпазливи в обвиненията и започнаха са говорят неопределено. Укрофашистите убиват населението си.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
даки АМЕРИКА ЗА ОКРАЙНА няма пръст в това ?
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като е под контрола на освободителите, се предполага че е имало постоянна охрана - те не видяха ли от къде дойдоха бомбите. Да не говорим че подобни съоръжения имат постоянно видео наблюдение - къде ги записите?
35
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе руснаците бързо ще направят нова стена, ама не е там въпроса. Въпроса е, че ответната реакция на рашките ще е безмилостна и Киев ще поеме бомбажжжж!!!! Жалко за невинните украински граждани, ама щом го търпят зеленския ще си носят последствията. Сега щяха да са си с евтина газ и петрол, военна и авиацинна техника за жълти стотинки и щяха да продават стоката си на необятния руски пазар, вместо това те решиха, че искат потъващия ЕС и нато.И накрая кво?!Нито нато нито ЕС и за капак една война.
34
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Запада,може само да е благодарен, че Путин е търпелив, а не първосигнален. Понася жертви, удари, но все още пипа меко. Ако беше Медведев, не само Укр, ами половин Европа, вече нямаше да я има, а между Канада (или Аляска) и Мексико, ,щеше да зейне едно море.. Атлантик-Тихи окен.
33
1
 
0
 
! Отговори
Антикомунист преди 10 месеца
До 35 - да бе ТИ
32
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И сега кой прасна Каховка,дрогираните киевски марионетки или руснаците,на Русия тоя язовир е страшно нужен,той осигурява по по голямата част от питейната вода на кримският полуостров,също така е нужен и за нормалната работа на АЕЦ Запорожие която също е в руски ръце!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Антикомунист ИМА, Да посочвам ли?
30
20
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 10 месеца
По прости и *** главанаци от путинорусофиловъзрожденците НЯМА
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АнонимеН Аха, и какво точно ти нашепнаха звездите?
28
9
 
4
 
! Отговори
Антикомунист преди 10 месеца
Много пъти писах за огромните проблеми на ядрените централи по време на експлоатация и стотиците години с отработеното гориво след това. Червените отворковци все ми опонират с минуси. Ако поне малко мислите за деца и внуци малко се ограмотете по въпроса. В краткосрочен план има ползи а в дългосрочен да му мислят поколенията.....
27
13
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
И ЧЕРНОБИЛ И ЗАЕС СЕ ВЗРИВИХА ПО ВИНА НА МОРДОРСКОВИЯ! ЧЕРНОБИЛ Е ПОЛУЧИЛ ЗАПОВЕД ДА ПРОВЕДЕ УВЕНИЕ КАТО СПРЕ ЦЕНТРАЛАТА И ВЪПРЕКИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА ДА НЕ СЕ ПРАВИ СА БИЛИ ПРИНУДЕНИ ДА СЕ ПОДЧИНЯТ НА УПРАВНИЦИТЕ НА СССР1 ! СЕГА СССР2 ДОКАРА ЗАЕС ДО ЯДРЕНА КАТАСТРОФА ПАК СЪЩОТО ПАК ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ!
26
14
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ПУТИНСКИЯ ТРЬОЛ ДЕТО ПИШЕ ГЛУПОСТ СЛЕД ГЛУПОСТ В ТОЗИ САЙТ СЕ КРИЕ В ЕДНО ОТ ПОСОЛСТВАТА В ЕС НА МОРДОРСКОВИЯ! АЗ ОЧАКВАХ СЛЕД КАТО ПУТЪНЧО ГО ПОДГОНЯТ И НЕГО ДА ГО ПОДГОНЯТ НО МАЙ ЩЕ СТАНЕ ПО-РАНО :D МААЕ ВЕЧЕ ОБЯВИ, ЧЕ АВАРИЯТА В ЗАЕС Е НЕИЗБЕЖНА НО ЩЕ Е СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА! СЕГА САМО СЕ СПЕКУЛИРА КАКВО ТОЧНО ЩЕ ГРЪМНЕ И КОЛКО СИЛНО! ПУТИНЧО ОБЯВИ, ЧЕ ЗАГРАБЕНОТО ПО СКОРО ЩЕ ГО УНИЩОЖИ ОТКОЛКОТО ДА ГО ВЪРНЕ НА УКРАЙНА!