Кузман Ганчев получи "Джон Атанасов" за 2011 г.

Румен Христов от ПМГ-Шумен взе наградата за ученици за 3 път
Обновена: 4 окт 2011 11:50 | 4 окт 2011 11:47,
11
Кузман Ганчев получи "Джон Атанасов" за 2011 г.
Президентът връчи наградата "Джон Атанасов" за 2011 г. на Румен Христов, Харалампи Харалампиев и Кузман Ганчев. Снимка: БТА

Компютърният специалист Кузман Ганчев е носител на наградата "Джон Атанасов" за 2011 г. Той е на 30 г. и има докторска степен в областта на компютърната лингвистика от Университета в Пенсилвания.

От есента на 2010 г. работи в "Google", автор е на софтуерен пакет за машинно самообучение.

На церемония на "Дондуков" 2 днес президентът Георги Първанов връчи наградата, която всяка година от 2003 г. насам се присъжда на млад българин със значим принос за развитието на компютърните технологии и информационното общество в България.

Наградата "Джон Атанасов - за ученици" за трети път получи Румен Христов, възпитаник на Природоматематическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен. Той е победител в национални и международни олимпиади по математика и информатика.

Грамота за приложна разработка в областта на информационното общество и компютърните технологии получи Хараламби Хараламбиев (25 г.), бакалавър във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски".

След връчването на наградите президентът Георги Първанов изрази пожелание инициативата да бъде продължена от неговия наследник.

"Надявам се, че това ще бъде осъзнато от всички, които имат ангажименти към българските институции за в бъдеще, защото са нужни инвестиции не само в транспортни, но и в електронни, информационни инфраструктурни магистрали", каза президентът Първанов.

Държавният глава изрази съжаление, че не можа да бъде реализирана идеята за международна награда на името на Джон Атанасов.

По думите му обаче за това не е виновна научната общност. Причината според президента е в мисленето, във философията на управление по време на криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
До 5: Вече има - Румен Христов и Бисерка Йовчева която го подготвя са в избирателната листа в Шумен. И точно по тази причина по никоя от националните телевизии не се споменава нищо за тях. Все пак БББ и компания здраво са ги хванали за гушите
10
0
 
9
 
! Отговори
браво! преди 12 години
тази новина много ме зарадва, но съм потресена, че има 400 коментара за ББ, който се е изказвал в Чехия и давал съвети и само 10 за тези кадърни и изключителни млади българи.
9
0
 
8
 
! Отговори
Впечатлена преди 12 години
Браво! Късмет, успех и признание за тези момчета!!!
8
2
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Процентно на глава от...населението,имаме най...много хора с принос в световната наука и...култура.Изключвам от тази...класация политиците;те са найй...много на глава от населението,но приносът им е само за...личният им джоб.
7
2
 
11
 
! Отговори
Муто преди 12 години
Поздравления! Да са все така успешни. Второ, в България работят стотици, че и повече, точно толкова кадърни специалисти, като призьорите. Никой не ги използва на национално ниво. Защото на национално ниво няма идеи, а има управляващи ***. Трето, в днешно време може да събереш топ-екип от българи, работещи по цял свят в бранша, включително в "Гугъл". Какъв е проблемът? Кой да събере? Кой да инвестира в знанията им? Кой да даде национално значима идея? С финала на "второ" не става.
6
7
 
3
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Я прочетете в чужбина дали Дж.А. е открил нещо или само го ползват за манипулация на населението. Май ви взеха за овце, скоро ще ви вържат и звънче :Р
5
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 12 години
Ето такива хора да се кандидатират за кметове и депутати.
4
0
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Останалото са такива като тебе - дървени философи!
3
5
 
6
 
! Отговори
яаза преди 12 години
В България има 0,1 - 0,2 % умни хора, а останалото?
2
1
 
14
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
Браво на момчетата, само така! Единствено не намерих връзката между работата в Google и "значим принос за развитието на компютърните технологии и информационното общество в България".
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евала! Браво на момчетата!