90 млн. лева дава МОН за стажове на гимназисти и студенти

Целта на програмата е бизнесът да подбере нужната им работна ръка
3 фев 2012 11:53,
13
90 млн. лева дава МОН за стажове на гимназисти и студенти
Снимка: архив Булфото

Министерството на образованието и науката стартира нов проект за квалификация на ученици от професионалните гимназии и студенти.

Той ще бъде разработен съвместно с бизнеса и цели по-добрата практическа подготовка на младежите. Бюджетът му е 90 млн. лева, а продължителността - 2 години.

Средствата се отпускат по европейски програми за социално развитие.

За гимназистите са предвидени 240 часа практика в определена фирма, за да се запознаят с дейността на компаниите, работните им порядки и след завършването си да са по-конкурентноспособни на пазара на труда.

Бюджетът на програмата за средните училища е 30 млн. лева и в нея ще могат да се включат 53 670 младежи от професионалните гимназии.

В програмата за студенти ще могат да участват до 73 300 младежи от всичките 51 висши училища в страната.

Одобрените за участие ще имат възможност да навлязат в работата на компанията, която са избрали. Те ще имат специално назначен наставник, който да им разяснява основните дейности и работни процеси в организацията. Студентите ще бъдат насърчавани да вършат и практическа дейност, за да могат да приложат наученото в университетите.

Менторите пък ще получават заплащане в рамките на бюджета на програмата, за да имат интерес фирмите да участват. Една от основните цели на програмата е част от участниците да останат на постоянна работа във фирмите, в които стажуват.

Регистрацията за участие става по интернет. Студентите и бизнес организациите могат да създадат профил с информация за себе си и дейността си. Младежите ще посочват уменията и интересите, за да могат фирмите да изберат най-подходящите за работа при тях.

През март ще стартира и програма за приравняване на учебния материал в университетите с изискванията на трудовия пазар у нас.

От бизнеса все по-често изразяват притесненията си, че висшите ни учебни заведение не произвеждат достатъчно квалифицирани кадри.

Работодателите нееднократно призоваваха министерството на образованието да стимулира младежите да изучават специалности, за които има търсене на трудовия пазар, а не да излизат висшисти, за които няма професионална реализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: образованиeстуденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Работодателите нееднократно призоваваха министерството на образованието да стимулира младежите да изучават специалности, за които има търсене на трудовия пазар, а не да излизат висшисти, за които няма професионална реализация."Нееднократно се предлагаше бизнесът да организира свои специализирани обучения в горните курсове, за да подготви студентите за работа в конкретен вид фирма. Само че нашенския 'бизнес' е свикнал да чака наготово специално да му се обучи човек, а те наготово да го вземат.
12
1
 
7
 
! Отговори
поля преди 12 години
Кат знам манталитета на българския работодател, тия деца има да седят на ксерокса и да ринат снега пред офисите..изобщо не се заблуждавайте, на нищо няма да се научат децата. Просто ще изкарат некой лев евентуално
11
0
 
4
 
! Отговори
Координатор преди 12 години
В момента се извършват подготвителните дейности. Кандидатстването ще бъде възможно след 3 месеца на сайт praktiki.mon.bgСлед завършване на практиката (240 часа) учениците ще получават по 300 лв., а студентите по 480лв.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кажете наистина как точно се кандидатства, моля.
9
1
 
3
 
! Отговори
Зиези преди 12 години
Най - после да чуя, че бизнесът е кахърен за кадрите. Само си мисля, че ако бизнеса си поръча кадри, и поеме издръжката им, дали няма да е по - на кяр? Друго си е да си отгледал сам това , което потребяваш.
8
0
 
6
 
! Отговори
Yo преди 12 години
Kandidastvalo se po Internet?A kak,kade stava samo edin Gospod znae............
7
0
 
8
 
! Отговори
tyo преди 12 години
За пореден път срещат чутовна некомпетентност в днес.бг и тя за пореден път е свързана с наименованието на министерството. Кажете на този,който отговаря за образованието,че се казва Министерство на образованието младежта и науката.
6
4
 
20
 
! Отговори
horus преди 12 години
Поредното замазване на очите от МОН - да се повиши качеството на образованието е необходимо да се направи едно единствено нещо - Държавата да спре да плаща за БРОЙКА а за КАЧЕСТВО ! Превеждам за тъпите министри - приемаме 300 първи курс - дипломират се 3-*** - най - добрите. Само че това не се харесва първо на студентите щото ще трябва да учат не да висят по купони и дискотеки и второ на преподавателите - щото ще трябва наистина да преподават. Всяка чистачка във ВУЗ знае това, а министъра - не !!
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малко скептично гледам на тия програми, че да не стане пак "айде тука на ено наше детенце" и бла-бла-бла и пак да сме си "у водата дупка".
4
1
 
23
 
! Отговори
Учител преди 12 години
Господа журналисти, в момента България няма министерство на образованието и науката!Институцията се казва Министерството на образованието, младежта и науката - МОМН!Ако в такива елементарни за проверка нещица не сте точни, как да ви вярвам за останалата информация!?
3
4
 
15
 
! Отговори
drugar преди 12 години
Браво! Крайно време е да се направи нещо в тази насока. Имаме 100 университета, които бълват фиктивни висшисти всяка година. Т.е. разчита се на работодателите да налеят реалните знания и умения в главите на младежите. После защо заплатите били по 500 лв. Ами ти какво можеш да правиш, така че да си заслужиш 1500-те лв. примерно?!
2
7
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Не четеш наред - Средствата се отпускат по европейски програми за социално развитие.
1
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По този начин частните фирми смучат държавни пари.