Опасност от 4-годишно забавяне на реформата в образованието

Това може да стане, ако законопроектът не влезе сега в НС
Обновена: 7 мар 2013 16:43 | 7 мар 2013 16:43, Петя Славова
78
Опасност от 4-годишно забавяне на реформата в образованието
Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Снимка: Булфото

Реформата в българското образование ще се измести с поне четири години, ако не бъде приет Законът за училищното и предучилищното образование. Това заяви заместник-министърът на образованието Милена Дамянова пред Агенция „Фокус“.

Тя обясни, че в подготвянето на закона са взели участие много родители, учители, както и представители на неправителствения сектор, включващ хора, които имат отношение към образованието.

Според нея с приемането на този закон ще се утвърдят и новите учебни програми, които вече са почти готови. „Това са програми, които променят изцяло философията на съдържанието, като го насочват към формиране на практически умения на учениците, а не на енциклопедични знания. Тези програми ще гарантират условия за учениците - те да се научат да мислят, да анализират, да обобщават информация, т.е. ще повишат тяхната функционална грамотност”, посочва още Дамянова.

Още по темата

Тя отбеляза, че в момента международните изследвания за грамотността на учениците показват, че има ниски резултати в образованието.

„Без този закон съответно тези нови учебни програми няма да могат да бъдат утвърдени, няма да има нови учебници, за които толкова много говорим и въобще цялостната реформа в образованието ще се измести минимум с 4 години напред, а резултатите ще дойдат много по-напред във времето”, обясни зам.-министърът.

Поводът за думите на Милена Дамянова е искането днес на родителските организации законопроектът да бъде включен в дневния ред на парламента в оставащите дни от работата му.

От ГЕРБ подкрепиха това искане, но обясниха, че за да влезе проектозаконът в дневния ред, е необходимо да са съгласни и останалите парламентарни групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази змия да се скрие.Тя и екипът й продължиха политиката на Вълчев и Олигархски.Законът,който предишното НС не прие,беше отвратителен.Били го изготвили учители,родители.Не познавам начален учител,който подкрепяше текстовете,че до 4 клас не може да бъде оставен ученик.Защото в пети влизат неграмотни.Законът не премахваше слетите паралелки-модерно образование с взаимноучителната метода от 18 век!Проектът за целодневното-съшит набързо,за да източат пари,че и го наложиха на сила...
84
0
 
2
 
! Отговори
един преди 10 години
Това четиво- сегашният проект за нов закон, е всичко друго, не и изпълнение на ангажиментите ни за образователна реформа на качеството. Как ще се подобри качеството е важно, а това не става с ранно тръгване на училище и висене в безсмислени часове с учители, които не са сигурни какво правят в училище. А Дамянова какво прави още в това министерство?
83
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
ТРЯБВАТ НОВИ- МЛАДИ УЧИТЕЛИ ! СТАРИТЕ СА АМОРТИЗИРАНИ УМОРЕНИ БЕЗИНТЕРЕСНИ !ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ , ОТНОВО - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ АКО НЕ НА 55 ТО НА 57 ГОДИНИ!!
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българина оплюва и иронизира всичко включително и учителите.Това ни е характерна черта какво да се прави.Пък и тия форуми са за това на човек да му олекне като сподели.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя цялата държава е в опасност не вижда ли къде ти образование.
80
1
 
5
 
! Отговори
навит преди 10 години
Това моме-к...е и то ни поучава.Тя е от гнилата партийка ГЕРБ,която си отива от политическият небосклон като .Тези гербери са по-смешни и от НДСВ.Ще гласуваме за АТАКА!За България!!!
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като се има в пред вид какви учебни програми и закон са съставили представители на това министерство заедно с учените в България, математика - 2 ч., физическо възпитание и спорт - 3 ч. Не могат да надскочат възможностите си, особенно когато всички от предходния кабинет икаха да се харесат само на един и същ човек.Дори и бъдещето са способни да провалят съмо техният герой да е първи и незаменим!
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЯ Е МАСОНКА,МАСОНИТЕ ИСКАТ ДА ОФОРМЯТ СЪЗНАНИТО И ВОЛЯТА НА ЧОВЕКА ОТ РАННА ВЪЗРАСТ,И ДАН.ВЪЛЧЕВ Е "МАСОНКА".ЦЯЛОТО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ ДЕСИТИЛЕТИЯ/СТОЛЕТИЯ/ Е В РЪЦЕТЕ НА АНТИХРИСТИ.А СВЕТОВНАТА БАНКА НАСТОЯВА,НЕЙНИ ЕКСПЕРТИ ДА РЕДАКТИРАТ И ПЕЧАТАТ УЧЕБНИЦИТЕ!
77
1
 
11
 
! Отговори
Учител !!! ! преди 11 години
Само ,ако видите какви нормативни документи ни спускаше това КУКУ ...!!!Колеги ми показваха какво е сътворила, за оценяване на учениците по философските дисциплини -СМЯХМЕ СЕ С ГЛАС КАКВО НЕЩО Е ИЗМИСЛИЛ УВРЕДЕНИЯ И ЧИНОВНИЧЕСКИ МОЗЪК... !!! Помислих си ,че го е писал болен ПСИХИЧЕСКИ човек ,а в същото време невероятно НАУКООБРАЗНО И ПРЕТЕНЦИОЗНО ....!!! ТАЗИ НЕ ТРЯБВА ДА Я ДОПУСКАТ ДОРИ ДА МИНАВА ПОКРАЙ МОН....!!!!Добре ,че засега е в оставка ....ВЪН НЕКАДЪРНИЦАТА... !!!!
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До lora Вярно е всичко това което пише lora .Конкурсите са измислени,назначават се хора които не само нямат понятие как се работи с деца ,но и изобщо нехаят на работното си място
75
2
 
30
 
! Отговори
учител преди 11 години
Промени в образованието правят хора, които не са влизали в час. И идея нямат за какво става въпрос. Ще приема всяка реформа, но този който я предлага да дойде в училище и на място да експериментира, за да ми покаже, че това наистина работи. Ако не се вземат драстични мерки, аз ви обещавам, че само до 5-10 години няма да има кандидати за учители- това напрежение, тази гавра с учителя по отношение на заплащането, оплювките от страна на обществото и родителите, това отношение на директорите към кол
74
1
 
25
 
! Отговори
Големият праз преди 11 години
И да не се приеме сега този законопроект- нищо страшно няма. Той без друго не предлага решения на наистина важните проблеми в образованието, но пък, за смчетка на това, създава сам такива.По- добре е, че стана така.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bg-bg.facebook/btvnews/posts/462461880474297
72
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Реформата трябва да започне с връщане на ранното учителско пенсиониране, за да влязат млади хора в училищата. Ако един 60-годишен учител преподава на 10-годишно дете, разликата между тях е половин век. Срамота!
71
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При управлението на Тройната коалиция гаврата с учителите беше неописуема, а синдикатите предадоха подопечните си. По време на Герб пък тихомълком промениха ранно учителско пенсиониране, което вече беше садизъм. Кой смята да търпи това?
70
1
 
29
 
! Отговори
Коментар преди 11 години
Отново в този законопроект не се предвижда мандатна длъжност за директори
69
1
 
28
 
! Отговори
коментар преди 11 години
този законопроект е толкова лош и антиучителски че изобщо не трябва да се приема.Наи-вероятно това са шепа родители -гербаджии
68
0
 
0
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
Прочети малко повечко.
67
0
 
1
 
! Отговори
? преди 11 години
само не ми казвайте, че някой я е назначил на този пост, защото си е мислил, че е дъщеря на предния министър (игор дамянов), пък тя не е. мое ли да има толкова прости хора
66
0
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
що лъжете, че е дъщеря на дамянов, то в нета си пише, че дамянов има 1 дете и то е син.