Образователната система произвежда деца без бъдеще!

Явор Джонев: Почти половината деца са недообразовани
Обновена: 30 май 2013 21:28 | 30 май 2013 21:22,
58
Образователната система произвежда деца без бъдеще!
Снимка: БТА

Образованието е един от най-важните фактори в модерното общество, а мисията му е видоизменена заради начините, по които хората общуват и имат достъп до знание, обществото е различно и целта не е да се осигури количественото знание, каза проф. д-р Кристиан Банков, бивш заместник-ректор в Нов български университет в ефира на Bulgaria On Air.

„Образователната система произвежда деца без бъдеще заради липса на знания - почти половината деца в България са недообразовани“, пък заяви бизнесменът Явор Джонев, председател на „Институт за прогресивно образование“ и гражданска инициатива Диалог в бъдещето.

Необходима е дългосрочна стратегия, за да се осъществи образователната реформа в България, защото с мандата на едно правителство няма как да се усети промяна, категорично заявиха Банков и Джонев. Трябва да се създаде национален съвет за образователна реформа, който ще обедини не само преподавателите и бизнеса, но и други заинтересовани страни, смятат те.

В тази сфера преквалифицирането е с изключителна продължителност и присъстват навиците от 1989 г., смята Банков. „Това, което социализмът е изградил като манталитет, сега се възпроизвежда“. По думите му трябва да се насърчи академичното развитие и да се преодолее завареното положение на обожествяването на професора, чието мнение никой не може да оспори – „необходима е децентрализация в системата“.

Важно е проследяването на развитието при студентите след завършване на университета, въпреки че може да не е правдоподобно, каза бившият зам.-ректор на НБУ. Той обясни, че 73% от студентите работят по време на обучението си и е необходимо да се промени системата, така че да не се изисква постоянно физическо присъствие.

Университетите трябва да се вслушват в това, което търсят компаниите, но от друга страна трябва да изпревари това търсене и да се превърне в един от източниците на иновации, за да не слугува на бизнеса, смята Банков.

В IT сектора например има сериозен недостиг на кадри, както количествено, така и качествено, каза Джонев. „Основната ни теза е промяна в същността на образованието – общуването между преподавателя и студента. Необходимо е да се измести фокусът върху компетентностите, които обединяват знания и умения, защото сега всичко е съсредоточено основно върху знанията и много малко върху уменията“, смята бизнесменът.

За подобряване на образователната система в България, Джонев предложи някои мерки. Първата е да се публикуват данни за състоянието и резултатите й. Трябва да се постигне единодушие за задължително образование на всички деца до завършване на гимназията. „В момента има някои, които въобще не стъпват в училище, поради различни причини, но има и такива, които присъстват без никакъв ефект“, коментира още той.

Европейското финансиране в следващия програмен период (2014-2020) може да осигури необходимите средства за дългогодишно устойчиво финансиране и професионализиране на учителската професия, защото децата имат нужда от най-добрите педагози, каза още Джонев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както повечето неща в тоз живот образованието е форма на инвестиция. Ако инвестираш мъдро ще имаш възвращаемост. Ако го направиш по съвет от тълпата или за удоволствие резултатите са си на твоята глава. Така, че образованието, като всяко нещо на тоз свят, се прави с мярка. А сертификатите и дипломите в повечето случай са бизнес на сертифициращите а не на сертифицираните ;-).
51
1
 
1
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Това,че част от децата заминават за чужбина да търсят по-добра реализация не е проблем само на България.Трябва да се обърне сериозно мвимание на основното и средно образование.За съжаление без работеща икономика,всякакво образование се обезсмисля.Категорично съм против да се спонсорира от държавате висшето образование,като за всички е ясно,че половината завършили заминават в чужбина.За подпомагане има студентски заеми,които после трябва да се връщат.
50
2
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
Качеството на образованието трябва да се подобри, това е факт,НО не може да се произвеждат специалисти,които не са необходими на страната,само и само преподавателите да имат работа.Другото важно е,че трябва да има закон ,който задължава завършилите на държавна издръжка специалисти да работят определен период задължително в България,като компенсация за образованието си и тогава да имат право да заминават за чужбина или в частния бизнес!
49
1
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
До АнонименПроблемът на повечето деца е, че не учат системно. А за да може едно дете да се справи добре в училище е много важно родителят да си е бил на мястото в първите седем години /да е възпитал любов към книжките, да е седнал и да си е играл с детето, за да развива негови качества и умения било то пространствени, аналитични или пък моторика, правоговор/, а не да е престоявал в кафенето с цигара в ръка, клатейки количката, за да заспи детето.
48
0
 
8
 
! Отговори
констатации... преди 10 години
Споко това са само констатации от които както винаги нищо няма да последва!!! А като гледам аборигенските балове в страната децата имат голямо бъдеще в сферата на чалгата и платената любов!!! За съжаление.
47
2
 
5
 
! Отговори
Stoqnova преди 10 години
Ходете във ВТУ - ще станете постоянни клиенти на "Бюрото по труда"!
46
3
 
10
 
! Отговори
еva преди 10 години
За да имат бъдеще сте въвели турски език...............*** ***
45
3
 
7
 
! Отговори
безработен висшист преди 10 години
Пълно е с висшисти, които са дюнерджии - съвет от мен - Не ходете да търсите лекото, като завършвате във Великотърновския университет (ВТУ)... Без връзки и стаж ще си останете безработни !!!
44
0
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 10 години
До Към плювалницитеНай-точният коментар, прочетен до момента...Стана малка грешка. На този коментар исках да отговоря, че е най-точният, а то стана една - коментарът ми се появи като отговор на учила - съжалявам!
43
0
 
0
 
! Отговори
Браво! преди 10 години
До училаНай-точният коментар от всички прочетени до момента....
42
2
 
0
 
! Отговори
Г.Т. преди 10 години
До Mama ZoziКато ти гледам пунктоацията май и твоето дете е от тези 80% незнаещи!
41
0
 
3
 
! Отговори
КАКА преди 10 години
МНОГО СВЕЖИ ИДЕИ,НО ДАЛИ ЩЕ СЕ ПРИЛОЖАТ!НЕ МОЖЕ ЗАВЕРКА ПО ФИЗИЧЕСКО ДА ТИ КОСТВА СЕМЕСТРИАЛНАТА ЗАВЕРКА.НЕ МОЖЕ ОТ МОМЕНТНИЯ КЕФ НА ПРОФЕСОРА ДА ТИ ЗАВИСИ ИЗПИТА....СТИГА С ТОЗИ ТОТАЛИТАРЕН МАНТАЛИТЕТ!ЛИПСАТА НА АКАДЕМИЧНОСТ Е ОЧЕВАДНА,ЗАТОВА И ПРОИЗВОДСТВОТО НА КАДРИ Е НЕКАЧЕСТВЕНО
40
0
 
12
 
! Отговори
DS преди 10 години
Проблемът идва и от двете страни на "бариерата". Студентите гледат с колкото се може по-малко инвестирано време (2 часа четене след дискотечка и "пищови") да вземат изпитите си. Преподавателите нямат никакво желание за каквато и да е работа, като основен проблем е финансовата мотивация.Мога да кажа, че до гимназиално ниво в България системата е много по-добра от немската. На университетско ниво обаче нещата стоят по съвсем различен начин.
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А добро утро! Добре ли спахте? 20 години не ви просветна, че вместо нагоре образованието върви надолу и то с шеметна скорост! И сега като почнахме да берем първите плодове, на модерното образование изведнъж бизнесът пропищя. А, спокойно ще става и по-зле! Ако не се вземат спешни мерки, ама истински, а не поредната глупост измислена от някоя мъдра глава в министерството, след 20-30 години всеки, който може да си напише името без грешка, ще е смятан за грамотен!!!
38
2
 
18
 
! Отговори
:) преди 10 години
Не се косете толкова. :) Който не става и няма покритие, бизнеса го изхвърля, освен ако не е връзкарче, ама и там е до време. Места за сервитьори, държанки, продавачи/продавачки все ще се намерят, няма нужда да се драматизира. Жалко за родителите, че са хвърлили едни пари през прозореца, но пък и отрочето 5г. си е поживяло-чалга, алкохол, безразборен секс, трева, амфетки и спане до следобяд. :)))
37
0
 
14
 
! Отговори
... преди 10 години
Сега пък "национален съвет по образователна реформа" ще създават?!Хора, иска се нещо просто, за да имаме отново образование /понеже същото сега го няма/- желание и работа от настоящите структури- НС с комисията по образованието, МС, МОН. Достатъчно лапачи администратори има- хора експерти и работещи няма.
36
0
 
20
 
! Отговори
Liko преди 10 години
Завърших висше образование през 2001 година. До сега нямам, нито един ден стаж по специалността. Грешката, която направих е че вложих време и средства в нещо, което едва ли ще ми послужи занапред. В трудовия ми стаж се сблъсках с много хора без определена квалификация, които се занимават с неща, за които са некомпетентни и получават пари за това. Имам предвид компири вършат неща, които не им се отдават, но се толерират и поощряват.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не бъркайте образователната система с "работодателите".
34
0
 
9
 
! Отговори
о преди 10 години
стратегия без деца !!!???интересно когато закриват "селските" училища - децата се пренасочват в по-малък ,среден град а като се обезлюдят и "средните" градове?
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AMI KATO ILEZNE S OT U4ILI6TETO ILI UNIVERSITETA S 50 DIPLOMI ZA KAKAV *** MI E TOZI ORUNGEL VAV FIRMATA . NA MEN RACETE LI MU MI SA NUJNI ILI DIPLOMATA . DA HVANA NA KONVEIRA SA NAREDQ PROSTO EDNI " DIPLOMI " I TE DA MI VAR6AT RABOTA . OTKA4ENA RABOTA . NE DARJAVATA TRQBVA DA PLA6TA ZA OBU4ENIE , A BIZNESA S OGLED NA NEGOVITE POTREBNOSTI . DANAKOPLATECA 6TE PLA6TA ZA SAZDAVANETO NA " U4ENI BEZRABOTNI " I UTRE6NI EMIGRANTI REALIZIRALI SE PO SVETA I NOSE6TI PE4ALBA NA TAMO6NITE RABOTODATELI