Липсва креативното мислене за иновации на българския бизнес

Трябва да се въведе много по-добра система за мениджмънт в страната, твърди предприемач
12 юли 2013 12:01,
2
Липсва креативното мислене за иновации на българския бизнес
Снимка: Bulgaria On Air

„България е на последно място по иновации е ЕС и това се дължи основно на липсата на креативно мислене“, каза Светлан Станоев, старши фасилитатор в Института за предприемачи на „Сиско” и Магистърската програма по предприемачество и финанси във ВУЗФ пред Bulgaria On Air.

По думите му един от основните проблеми за развитието на иновации в страната е именно нестандартното мислене – „то противоречи с образователната система в страната, в която децата са задължени да учат много неща наизуст, вместо да мислят“.

„Необходимо е насърчаването на поведението и мисленето още от училище. Голяма част от младите хора, а и бизнесът в страната, не са на достатъчно високо ниво от гледна точка на т. нар. емоционална интелигентност – не гледат на пазара като място, където могат да направят нещо те, а не другите“, обясни той.

Според предприемача проблем е и средата, в която виреят бъдещите предприемачи. „Необходими са общи усилия на бизнеса и държавата, за да се създаде по-добра среда, в която да се осъществяват иновации“, каза още Станоев.

„Ние виждаме повече проблеми със самото мислене, разбирането, че постоянно трябва да правиш малки крачки, за да напреднеш. Тук всеки си представя иновацията като някакво голямо откритие, а не е така“, твърди той.

По думите му в страната липсва добър мениджмънт. „Голяма част от бизнесът казва, че проблемът са парите, за да се работи за нови идеи. Закостенялото мислене – да намерим пари, пък после ще видим какво ще ги правим, трябва да се премахне. Първо са необходими идеите“, допълни предприемачът.

„В бизнеса трябва да се въведе много по-добра система за мениджмънт и за процесите, свързани с иновациите. Напредъкът ще дойде, когато започнат да се правят малки систематични стъпки и тогава ще дойде голямото откритие“, увери Станоев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
12
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
А "фасилитатор" нещо като инжиктопляктор ли е?
1
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Живеем в обществена среда,в която предприемача е един вид престъпник.За съжаление в доста от случаите това е вярноКак да се промени това?Ако обществото не намери механизъм да извади на преден план прозрачността и почтеността във взаимооншенията нищо добро не ни чака.