Задача с предизборни кебапчета възмути родители

Нетрадиционното условие се паднало на второкласници
9 дек 2013 07:36, Петя Славова
74
Задача с предизборни кебапчета възмути родители
Снимка: Фейсбук

Задача по математика, която изисква от децата да изчислят броя на предизборни кебапчета и знаменца взриви социалните мрежи, пише в. "Монитор".

Недоволни родители публикуваха условието във фейсбук. Нетрадиционната задача се била паднала на математическо състезание„Иван Салабашев”, провело се през уикенда.

Деца от втори клас е трябвало да я решават. Ето и условието."Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?" 

Родители не могат да повярват, че подобни условия могат да бъдат задавани на толкова малки деца. Те недоволстват, тъй като учениците ги занимават с политика от невръстна възраст. Също така настояват да бъде потърсена отговорност от автора на изпита.

Според официалния сайт на математическия конкурс „Иван Салабашев” става ясно, че съставител на задачите за 2-ри и 3-ти клас е Ивайло Кортезов.  От образователното министерство са обяснили пред изданието, че турнирът се организирал от Съюза на  математици в България и експертите от ведомството нямали нищо общо с него „От съюза на математици в България са готови да поемат отговорност”, коментират експерти от министерството на образованието. 

Математическият турнир “Иван Салабашев” започва  през 1992 г.   Всяка година в него участват около 8000 ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 10 години
Абе и ЖУРНЯЛЯТА само манипулират - от какво се разбира,че митинга е предизборен ,а и смятам,че времето на кебабчето трябва да изтече за да дойде нещо по засукано от чисто-натурална мръвка.Чудите с какви ли не тъпотии да ни занимавате само за да сте интересни.
25
3
 
17
 
! Отговори
1 преди 10 години
Както винаги българинът е готов да оплюва, само му дай сламчица. Ако медиите пишат или предават по телевизията, гледана от същите деца, за реални такива случаи, им е позволено,но ако някой друг си позволи дори да загатне, настава взрив. Това сме си българите! Никой нне се интересува колко деца е научил на логика Г-н Кортезов, колко деца и майки са му вечно благодарни. Дъщеря ми е студентка, но казва, че наученото от Г-н Кортезов се налага да прилага често. И аз му БЛАГОДАРЯ!
24
1
 
22
 
! Отговори
морския преди 10 години
Е, а как да сметнат децата бирата?
23
5
 
3
 
! Отговори
-.- преди 10 години
До abvСофия не е България..... Този изпит е в цялата страна, прави разлика...!
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че какво толкова? Нима не отразява действителноста? На следващите избори отидете да гласувате и тогава онези от задачата ще си останат само с кебапчетата.
21
22
 
26
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
Този *** който е написал условието на задачата и другият,който е позволил отпечатването е най-добре да се появят със снимки в медиите.....да им се порадваме!!!
20
2
 
15
 
! Отговори
BG преди 10 години
При такова управление и такива кадърни кадри назначени навсякъде от него какво да очакваме нали и младежта трябва да умее да пресмята купуването на гласове
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
синът ми се яви на това математическо състезание но за 7клас.нямаше задачи за кебапчета и бира но задачите бяха отвратителни.повече на състезания организирани от,,И.С.,, не бих го пуснал
18
3
 
13
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
Не се прави на ударен с мокър ***. У нас кебапчетата се използват за подкуп за привличане на повече хора. И тъй-като социализма приучи хората на гювечарска култура, сега берем плодовете на тази култура. Трябва да има гювеч за да има масовост на мероприятието.
17
5
 
12
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До до 9Защо условието на задачата не е, например, за детски празник с балони и шоколади???? ------------ A защо да не е с ангелчета и херувимчета? Или с Барби и Кен, а?
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България махалата е част от административното деление. Митинги има по целия свят - да речем във Франция е нормално да се дават храна и знамена когато синдикатите протестират. Не виждам защо се намесват *** и избори (тоест виждам, но в задачата не го виждам). Съгласен съм, че условието можеше да е с по-детска тематика - странно е.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поне за нещо ги подготвят за напред в живота, числата до 500 им стигат - заплатата никога няма да се дигне над това число. За какво им е да смятат повечеadf.ly/aPfoL
14
12
 
5
 
! Отговори
акад. Сгурев преди 10 години
този Ивайло Кортезов е докторант на акдемик Петър Кендеров-а последния бе разкрит като ЧЕНГЕ от Държавна сигурност !!1 Е защо се учудвате?? В акъла на *** е само ....плюскането, далаверата, кебапчетата...
13
1
 
11
 
! Отговори
ИК преди 10 години
Така е в България по избори основна парична еденица - кебапче.
12
1
 
4
 
! Отговори
Прочете кой е преди 10 години
Салабашев и какви задачи е решавал на избори в Източна Румелия, пък тогава пак си се възмущавайте!
11
2
 
31
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Просто това е реалността и е добре да свикват децата от рано с реалността. Ако продължаваме да си затваряме очите и да гледаме през розовите очила, никога няма да се променят нещата и да се оправим. Гледах разследванията по НОВА и за пореден път се убедих, че всичко в тая държава е далавера. Как може да просперират само измамниците и то безнаказано. Тук спазваш ли законите си прецакан, мислят те и те правят на *** и ПРЕЧИШ на останалите.
10
6
 
20
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
Може да и добър математик, може да е хубава задача, но условието и е малоумно. Какъв митинг, каква махала ( навява асоциация с Факултета, например ) какви кебапчета????? Защо условието на задачата не е, например, за детски празник с балони и шоколади????
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кортезов е много добър математик и педагог, децата го обичат. Дъщеря ми учеше при него и в задачата не виждам никаква политика. Задачата е добра, иска мисъл.
8
7
 
30
 
! Отговори
Българин преди 10 години
И какво пак са се разпискали родителите? Нали вечно реват,че на техните деца не им е интересно в училище,че трябва да навлиза модернизацията в часовете. Ето една модерна,съвременна задача! Това е българинът, никога от нищо не е доволен! А и родителите взеха много да разбират от образование,от часове, от предмети. Защо никой учител не се намесва в тяхната работа, а в работата на учителя дава мнение дори и неграмотният.Смешна държава със смешни хора!
7
2
 
24
 
! Отговори
jo преди 10 години
......а за двадесетте лева ,защо нищо не е казано ?