Нов режим на акредитации за ВУЗ-овете от 2015 г.

Критериите ще включват и реализацията на студентите
31 мар 2014 19:07,
12
Нов режим на акредитации за ВУЗ-овете от 2015 г.
Снимка: БТА

Режимът за акредитация на висшите учебни заведения ще се промени, като новите правила ще влязат в сила най-вероятно през 2015 г., каза днес във Варна министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Тя уточни, че към момента е предвидено критериите за оценка на университетите да бъдат 11, разпределени в три групи. Според министър Клисарова при оценяването на учебния процес ще се има предвид и броят на преподавателите на основен договор в съответното учебно заведение. В специален раздел ще бъдат обособени критериите за развитие на научна дейност в университетите. Там ще се има предвид и броят на публикациите на
преподавателите, предава БТА.

Министерството планира още при акредитацията да се има предвид реализацията на младите хора на пазара на
труда по специалността им.

До две седмици Стратегията за развитие на висшето образование ще бъде внесена в Министерския съвет, каза проф. Клисарова. Тя посочи, че в този документ е заложено осъществяване на връзка между университетите и бизнеса. Освен това с приемането му ще бъде поставен специален акцент върху качеството на обучението. Идеята е в бъдеще точно от този критерий да зависят поне 20 процента от субсидията за университетите, посочи министърът.

Във Варна проф. Клисарова присъства на откриването на нов Център за електронно обучение в Икономическия университет. Ректорът на учебното заведение Пламен Илиев посочи, че инвестицията е 700 хиляди лева. Новият център дава възможност за промяна при кандидатстудентските изпити. Според Илиев те ще се провеждат по електронен път и през цялата година. Министър Клисарова уточни, че това е първият университет в страната, който въвежда такава модерна услуга. Според нея кандидатстването по електронен път ще облекчи, освен младите хора, и техните семейства, които ще пестят време и пари. По думите й новата услуга ще привлече допълнително към университета и кандидат-студенти от чужбина.

Пред журналисти Анелия Клисарова коментира и обществените реакции за въвеждането на занималня за децата от 5-и клас. Тя подчерта, че целодневното обучение е по желание, а не е задължително. Министърът уточни, че средства за осигуряване на занималня за 5-и клас са заделени, а се очаква от услугата да се възползват около 22 хиляди деца в страната. Според Клисарова в София, Варна и Пловдив част от училищата ще имат проблеми с осигуряването на база за провеждането на занятията. 

Министър Клисарова каза още, че заради евроизборите 26 май е обявен за неучебен ден. Това по думите й налага изпитът за външното оценяване по обществени науки и гражданско образование на седмокласниците да се състои на 29 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що бе НСА няма конкуренция- я да ми дойдат конкурентите в борбата и бокса от другите университети, а? Охранителите по паркинги и дискотеки ще си бъдат само тяхно производство
10
0
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Тази система с реализацията на студентите по специалността им е много рискова. Ако за едно работно място кандидатстват завършили студенти от СУ, ВТУ и ПУ, тогава какво правим? Всички са наясно, че диплома от СУ дава 90 % шанс да те вземат на работа. "Частен университет" пък е *** дума в България. Накрая ще стане следното: 90 % от работните места ще са заети от завършили СУ, от останалите университети 90 % ще бъдат закрити, щото просто няма да има реализирани студенти. Абе, "система 90 %".
9
0
 
5
 
! Отговори
Софииски преди 10 години
До До Софийскипротиворечиш си нещо-специялист и унсс в едно изречение??? а тая област за която казваш- макроикономика ли е или нещо подобно ли е, че незнам каква демагогия са нарекли с това странно заглавие
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да кандидатстваш от компютъра ... само че как ще разбереш, кой седи зад клавиатурата? Нещо пак побългаряваме нещата... Според мен, единственият критерии е реализацията на кадрите. Тогава ще трябва да се закрият цели университети и специалности.....
7
1
 
12
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Всеки знае и е гледал по телевизията какво остава след тайфун. Само отломки и трески от къщите. Това ще остане и от нашата къща-България след тройната мафия. Тъпите пенсионери и маргиналите за 5 лв. са готови да продадат децата и внуците си. Няма как след 70 години термитите от БКП-БСП-ДС да не оглозгат Държавата, а ние се надяваме нещо да стане. С тези *** нищо не може да стане.
6
0
 
11
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
И тая пияница след време ще казва.....когато бях министър
5
1
 
8
 
! Отговори
До Софийски преди 10 години
Ама, моля ти се!Не знам дали имаш представа от един от преподавателите там! Няма да напиша името му, защото не е редно да го правя в този сайт. Само те предупреждавам да внимаваш много, ако решиш да станеш специалист в областта на международните икономически отношения :)))))
4
2
 
15
 
! Отговори
BG преди 10 години
ХА-ХА, след 2015, цели 20 % за качество на обучение ??!?!!! ***, ***, *** КОМУНИСТИ !!!Ако някой пита защо България е бедна държава - ЕТО ЗАРАДИ ТАЯ *** П.... !!!НЕ 20, А 100 % ТРЯБВА ДА ЗАВИСЯТ ОТ КАЧЕСТВОТО НА ОБУЧЕНИЕ, МИНИСТЪРКО ... !!!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Софииски - Като открият ВУЗ и в Левуново и неграмотните ще са царе.
2
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Дали си не клъцна пръстите,като си не гледа в ръцете?
1
2
 
14
 
! Отговори
Софииски преди 10 години
в царството на слепия, едноокия е цар. В царството на дипломираните в унсс, цар е малоумния. Смятайте за какво става вапрос!!!