За Априлското въстание пишат на изпита по история в СУ

Другата тема, която се падна, е за Първата балканска война
Обновена: 13 апр 2014 10:11 | 13 апр 2014 10:10,
55
За Априлското въстание пишат на изпита по история в СУ
Снимка: архив, Булфото

С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 9.00 часа в 65-а аудитория на Ректората Теодор Селман от Сливен изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България - „Априлското въстание 1876 г.” и „България в навечерието и по време на Първата балканска война (1908-1913)”.

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1 266, съобщиха от Алма матер.

Доц. Милена Стефанова, зам.-ректор на Софийския университет, пожела успех на явилите се и ги приветства за смелостта да кандидатстват история. Тя изказа убеждението си, че ще дадат най-доброто от себе си, за да се поздравят на есен като първокурсници в най-старото висше училище в България.

Писменият изпит по История на България се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по История на България за XI клас на СОУ - задължителна подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Изпитната комисия формулира темите в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по История на България.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; История; Археология; Етнология; История и география; Архивистика и документалистика; Минало и съвремие на Югоизточна Европа; История и философия; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Валерия преди 10 години
Кандидат-студентите не писаха нито за Априлско въстание,нито за Балканска война.Залите бяха почти празни,всички си тръгнаха след обявяването на темите! ИСКАМЕ СРЕДНОВЕКОВИЕ!
51
0
 
2
 
! Отговори
ДИПЛОМАТА Е НУЖНА! преди 10 години
ДРУГ Е ВЪПРОСА ...КАКВО ЩЕ ПРАВИШ С НЕЯ ...ХА,ХА,ХААААААА....ДИПЛОМА Е САМО ОСНОВАТА ---ДРУГОТО Е ТРУД ...ВСЕКИДНЕВЕН И УПОРИТ--ЗА ДА СТАНЕШ СПЕЦИАЛИСТ И СВЕТИЛО В БРАНША!ПОЗНАВАМ ---АРМИЯ ОТ НЕКАДЪРНИ МЪРЗЕЛИВЦИ С ДИПЛОМИ!!!!/..особенно , политици../За *** за зеле не стават....ха,ха,хааааааааааа
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако имам безгранични финансови средства мога да взема всички възможни дипломи на целия свят. Ще мога да си направя университет дори.Дали ще може някой да приравни дипломите ми с практическия опит на хирург,който е спасил стотици човешки животи?Много *** има включително и сред "магистри".Жалко истина и тя боли.Истина е и няма как да я зачеркнеш като нещо несъществуващо.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който си мисли,че интелигент се става с "тези" университетски специалностти.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не става дума въобще за закриване на университета. Става дума за проста истина,която е свързана с определени безпереспективни специалностти.Децата трябва по-скоро да разберат и да се откажат,защо накрая ще си направят тъжния извод,че са изгубили 5год. от живота си.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато завършите и започнете да бачкате като обслужващ персонал ще опознаете колегите си и ще разберете,че вие сте единствените,които има висше образувание.Защото на никого не му пука за вашата диплома.Тогава ще си направите извода.А,той е страшен и болезен.Понеже се оказва,че ако при завършването си бяхте получилу тоалетна хартия вместо диплома щеше да има по-голям смисъл. Все пак с тоалетната хартия можете да си избършете дупето,а с тази диплома дори това не може.Не става за абсолютно нищо.
46
1
 
1
 
! Отговори
naum преди 10 години
a kolko bi bilo dobre da pishat na tema "Parva chastna banka" :)
45
0
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
1. Ами давай да закриваме университетите, да няма интелигенти в държавата, всички да са прости хорица, като тебе, с ограничено мислене и още по-лесно да ни манипулират. Давай после и училищата да закрием, пък след още малко и държавата направо. 2. Образованието е изключително важно, не само заради реализацията на човек - аз съм магистър по финанси, но работя, като програмист, не е задължително да работиш каквото си завършил, но е задължително да имаш образование, за да те приемат насериозно.
44
1
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
До Анонимен 44ти си ***
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1. Отиваш на изпит и го взимаш с отличен2. Завършваш с отличен университета.3.Цял живот ще бачкааш за не повече от 400,500 лв. като преподавател или ще взимаш 800 лв. като обслужващ персонал.Извод: Изводите ще си направите като завършите и се срещнете с действителността.Сега сте просто глупави деца,които си мислят,че е дипломата е от значение.Когато вземете престижната си дипломна и започнете да работите като консултанти,сервитьорки и др.подобни.Тагава ще схванете всичко.Кой е ***?
42
1
 
1
 
! Отговори
ха,ха,ха,хааа преди 10 години
..псувай ,псувай....ега ти олекне ....ха,ха,хаааааааа....Истинага боли ....НАЛИ??!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
....затова Доган ви върти на оная си работа , Умнико ..щото сте все "акъллий" и "хитреци"((!Чат ли си...ха,ха,хаааааааааа
40
0
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
До ха,ха,хаааааа...мога да ви опиша(циганотурците) с три думи-злобен,крадлив,смрЪдлив
39
1
 
2
 
! Отговори
ха,ха,хаааааа... преди 10 години
ТАКА Е:...КОЙТО НЕМА АКЪЛ И Е НЕГРАМОТЕН ДА ЧЕТЕ "ЗАПИСКИТЕ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ" ОТ З,СТОЯНОВ И "СРОИТЕЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ" ОТ С.РАДЕВ...НАЛАГА СЕ ДА РАЗЧИТА НА ЮМРУЦИТЕ СИ И ПСУВНИТЕ ..ХА,ХА,ХААААААА...ЗАТОВА СТЕ БЕДНИ ---ЗАЩОТО СТЕ *** И ПРОСТИ , ***!ТОЧНО ЗА ТОВА --ВСЕКИ ПОЛИТИИК , ЩЕ ВИ ПРАВИ НА БАЛЪЦИ И КАНАРЧЕТА....ЗА ПО ЕДНО КЮФТЕ И БИРИЧКА--ЩОТО СТЕ МНОГО УМНИ!" АКЪЛ ВЕРЕН--ЧОК ..ПАРА ВЕРЕН-- ЙОК "-/тур.пог./
38
0
 
1
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
До за 37....питай ***
37
1
 
1
 
! Отговори
за 37.... преди 10 години
..а ,на тебе в Русия ,как ти викат ,бе дупедавецо..?
36
0
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
До tur4inкак ти викат в турция бе НИКАКВЕЦО АКО въобще някога си бил там
35
0
 
4
 
! Отговори
опааа.... преди 10 години
Да ви е честита темата какндидат-студенти-Прекрасна е!
34
1
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 10 години
Туй "Европеистика" ми звучи като 4 годишно обучение по клатикурство.
33
0
 
3
 
! Отговори
student преди 10 години
Аз искам да се възмутя от некомпетентността на автора.Не са само това специалностите, чиито курс е с история. Пропуснали са най-важната специалност за България, която от 2005г. е много актуална. Това е спициалността Европеистика. Нейният кандидат- студентски изпит е с история.