Учители да пишат учебниците, иска Клисарова

Преподавателите се оплакват, че няма време за упражнения
Обновена: 14 апр 2014 18:12 | 14 апр 2014 18:00, Камелия Цветанова
24
Учители да пишат учебниците, иска Клисарова
Снимка: Булфото, архив

Категорично е мнението ми, че учителите задължително трябва да участват в подготовката и в писането на учебниците. Това е заявила на среща учители и с директори на училища в област Габрово министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра на МОН.

Още по темата

Министър Клисарова е обяснила, че колективите по изготвяне на учебниците трябва да включват преподаватели от различни видове училища.

На срещата в Габрово директори и учители са поставили въпроси за делегираните бюджети, които според тях би трябвало да не се разпределят по формулата "Парите следват ученика". Те са изразили недоволство от учебните планове и програми, в които почти няма часове за упражнения, както и са попитали ще има ли помощни оздравителни училища.

"Националните програми за образование остават и в следващата седмица вероятно ще бъдат гласувани на заседание на Министерския съвет. Остават и проектите "Успех" и "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес", е заявила министър Клисарова.

По думите й проектът "Успех" се удължава до края на 2014 г. Срокът за "Включващо обучение" е до края на учебната 2014/2015 година, предприети са и необходимите мерки за продължаване и на проекта "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния
процес". Тези три проекта ще бъдат и приоритет в Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж"С , каквато МОН ще управлява за първи път, е обявила Анелия Клисарова.

Тя е коментирала, че "за по-малко от година екипът на МОН е успял да увеличи с 90 процента усвоените средства по европейски проекти спрямо периода 2007-2013 г. и е доказал, че има капацитет да управлява собствена програма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най-после нещо смислено да каже. сега се пижат от университетски преподаватели и много малокот учебниците имат връзак с действителонстта - учебникът на пантев за 8 клас е отвратилен - нищо не научаваш, учебникът на милен семков за 10 клас си е жива енциклопедия и се ползав от студенти като помагало. а на ученииц от трети калс как да обясни що е общество или що е класа? Нека се пишат учебнициет от учители.
16
1
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Тая ще свърши ли някаква работа или само говори. Това трябва, онова трябва. Ами вземете, че го направете!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правилно - всички българи - поети!
14
0
 
7
 
! Отговори
Castor преди 10 години
До Опо: Какво знаеш, бе п...о! Радвай се, че изобщо ги има, защото по определени специалности започнаха да изчезват!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами даа,после и да ги купуват учениците,нали...
12
4
 
7
 
! Отговори
N преди 10 години
Ми ай де тази Клисарова да я видим да помогне за написването на един учебник като знае толкова,тя няма акъл да си върже обувките.
11
4
 
6
 
! Отговори
историк-анализатор преди 10 години
Опитвам да разбера какво може да мотивира хората да подкрепят БКП-БСП-ДС. Нямам обяснение. Това е единствената партия , която през войната е воювала със собствения си народ. Избити са над 200 000 невинни души от т. н. партизански-терористични отряди. След това по лагери са избивали хора и са хранели прасетата с тях. Явно подкрепящите тази престъпна партия имат и те склонност към престъпни мисли и действия. Самия Сатанишев произхожда от семейство на престъпник-комунист.
10
13
 
4
 
! Отговори
Опо преди 10 години
Като зная нивото на мнозинството учители...
9
0
 
11
 
! Отговори
гръм преди 10 години
До 10Аз имам 6 на приемния изпит! Но теб явно те е учила "даскалица" с тройка, че като гледам не си взел цялата азбука! Не си стигнал до буквата "Ч", пишеш с "4"-ки, но ръсиш мозък като професор!
8
23
 
2
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Леле майко!!! Бог да пази тая изстрадала държавица с кухи ТИКВИ в нея!!! Като знам сегашните у4ители как са завършили и 90% от тях какви са и защо са влезнали да у4ат за у4ители....ако им се даде те да пишат у4ебници, може Аспарух да го изкарат и възрожденец правил масажи на султана хахахахахаха Вие нормални ли сте бе?! Те сигурно 80 процента от сегашните даскаля трябва да се препитват всяка година понеже са с по-слаб умствен багаж и от учениците!!!
7
2
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
И ако пишат, хищниците дето си чакат тяхното по веригата ще изчезнат ли?Не виждате ли,че като дойде началото на учебната година народа полудява,и така по зле всяка година.Лошото че изчезна сетивността на българина,иначе дебелата тояга отдавна да е заиграла.
6
13
 
5
 
! Отговори
Абсурди преди 10 години
Компетентността на учителите да пишат учебници ще се сведе до улесняване на учебния материал, което ще е от полза само за учителите, т.е. няма да има нужда да повишават квалификацията си и да развиват мисленето си.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо и оценките да си пишат, какво ще си играеме.
4
2
 
18
 
! Отговори
а дано ама надали преди 10 години
А дано.Сегашните учебници са написани на маймунски език,само да се вземе някой лев от някой преписвач и трябва преводач,за да се обясни на детето какво е искал да каже автора.Тенденцията е от 15 години и се влошава.
3
13
 
3
 
! Отговори
ученик преди 10 години
Предишните не ставаха за нищо, сегашните са по-добри.
2
5
 
5
 
! Отговори
gost преди 10 години
тая турски иска да варва здалжителен пак сега и у4ителите да им пи6ат книгите тя за кво е там не знам маи за заплатата
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И *** за зеле не става от тази кухавелка! Слаба,слаба,слаба работа!