ВУЗ-овете ни показват посредствени резултати

Най-висока оценка има ТУ София
13 май 2014 20:58,
44
ВУЗ-овете ни показват посредствени резултати
Снимка: Getty images/guliver photos

Българските университети, включени в световно изследване, финансирано от ЕС, показват посредствени резултати според данните, разпространени днес от Европейската комисия.

В някои категории българските висши училища са постигнали най-високата оценка А, но общото им класиране е в последната част на таблиците, сочат документите. В изследването са участвали Американският университет в Благоевград, Русенският университет "Ангел Кънчев", Висшето училище "Международен колеж", Техническият университет в София и Варненският свободен университет "Черноризец Храбър".

Изследването е било извършено по няколко показателя, сред които "Изследвания, качество на преподаването и усвояването", "Международна насоченост", "Успехи в научния обмен".

Техническият университет в София е отличен с четири отлични оценки, две "много добри" и шест "под средното равнище". Университетът в Русе има три отлични оценки, девет "под средното равнище" и три слаби резултата. Варненският свободен университет има една отлична оценка, две "много добър" и пет "под средното равнище". Американският университет не е оценен по половината показатели, но там, където получава оценки, те са една отлична, една много добра и една слаба.

В проучването са били взети предвид резултатите от анкети с участието на 60 000 студенти. Изследването е обхванало над 850 университета по света. Пълните резултати са поместени на адрес http://meta.umultirank.org.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: университетВУЗоценка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 години
Е как не, университетите са повече от желаещите да учат в тях:))
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А половината ни депутати не могат да завършат и това и си купиха дипломи.За какво качество да говорим тогава.
35
1
 
9
 
! Отговори
ЗОРО преди 9 години
КАКВИТО ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ-ТАКИВА И УЧЕНИЦИТЕ-СТУДЕНТИ. ЕДНО ВРЕМЕ ОТ НАЙ-ПОСРЕДСТВЕНИТЕ УЧЕНИЦИ В ГИМНАЗИЯТА СТАВАХА СТУДЕНТИ В УЧИТЕЛСКИТЕ ВУЗОВЕ. ТЕЗИ БЕЗДАРНИЦИ СЕГА ПРЕПОДАВАТ И ОСАКАТЯВАТ ВСИЧКИ
34
1
 
14
 
! Отговори
Завършил преди 9 години
А какво да кажем за Свищовската академия. Там въобще и дума не може да става за наличие на образователен процес. Това е търговско дружество, обсебено от една шайка разбойници, което се храни с бюджетни средства. Ако държавата им врътне кранчето и те трябва да разчитат на собствените си умения, буквално ще умрат от глад. Този ВУЗ начело с Величко Адамов е срам за България!
33
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези които познавам от НБУ, са с минимални или никакви знания, не само от "университета", но и от средното, а и от обща култура.
32
1
 
16
 
! Отговори
ОЛД БЕН преди 9 години
А има и такива, които определено са измислици. Пернишкият, Датският колеж, Колеж по библиотекарство и .... WTF? Какво имаше още? Колеж по охрана и сигурност, Висше училище по засртаховане и финанси. И още, и още такива недоразумения. За мен това не са висши учебни заведения, а някакви пародии, перачници на пари, в които всякакви миски и Николетки да вземат дипломка. Хайде със здраве! :)
31
1
 
4
 
! Отговори
ДО ОЛД БЕН преди 9 години
споко така е всичко дето го казваш ама нали се сещаш че бизнес за МИЛИАРДИ ЛЕВА НЕ Е ЗА ИЗПУСКАНЕ.....j толкова професори и доценти на глава от население няма никъде по света убеден съм даже да се направи справка ще го видим
30
2
 
10
 
! Отговори
ОЛД БЕН преди 9 години
ви е нужно за заверка на семестъра?" , "Как какво?! Книжка." :))) Труд, труд се иска. А не копиране на чужди разработки от интернет. Може да съм предубеден, но за мен свободните и икономическите университети малко издишат. Особено първите. Там където става с пари, как очаквате да ви посрещнат?! Вие сте клиенти, държат се добре с вас и ви помагат. Няма да ви късат и тормозят.:) Но в тези ВУЗ-ове поне жените са красиви. Хихихи.
29
1
 
9
 
! Отговори
ОЛД БЕН преди 9 години
Така че логично приемам за университети такива, в които си положил неимоверен труд, за да завършиш. ВИАС, ТУ- София, Медицинска академия, СУ- но част от специалностите. Може и други да има, но нямам впечатления. Виж за НБУ, Варненските свободен и икономически, Бургаския, Великотърновския, УНСС, Аграрния в Пловдив имам преки впечатления - общо взето са имитация на образование. Уж учиш нещо, а накрая нищо. Не знаеш дори в какво да търсиш реализация. Един приятел от гореизброените го питам :"Какво
28
1
 
8
 
! Отговори
ОЛД БЕН преди 9 години
Само ще ви кажа, че във ВИАС сесията ни беше като почивка. Не че изпитите се взимаха лесно. Напротив. Висяхме с по 10 изпита винаги. Но по- трудно беше да вземем заверка и да стигнем до изпит. Изчисления и чертежи от изгрев до изгрев. Някои успяхме .... :)
27
1
 
23
 
! Отговори
УНСС преди 9 години
То от изброените по-горе, само ТУ е висше учебно заведение, другите са учреждение където издават дипломи за образование на всеки проявил интерес, било то българин или чужденец за Американския университет в града на Димитър Благоев. Трябваше в изследването да включат и библиотекарския, ЮЗУ, НБУ и бургаския за да се види, че в БГ висшето образование е на плачевно ниво...
26
5
 
6
 
! Отговори
аз преди 9 години
има едни такива неща наречени "пълна стипендия", така че ако си с ниЗък доход...какъв ти е проблема?! Аз я отхвърлих и учих извън България, но освен СУ и ТУ и АУБ не знам друг ВУЗ който да си заслужава парите.... Всички от УНСС могад да пляскат мисусите си
25
2
 
16
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Проблемът при нашите ВУЗ-ове се състои в разхайтената дружина, която преподава. Някои професори си оправят месечния баланс с броя на скъсаните студенти. Други пък дават или не дават изпити по симпатия. Пишат се оценки без ясна и последователна методика, а както дойде. Докато бях студент видях много подобни случаи. Много мои колеги, които получиха по-големи оценки от моите, се затрудняваха да си напишат името правилно. Други (особено жени) получаваха добри оценки заради двете си гърди предимство.
24
2
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 9 години
Може да не трябва, но да се погледне и от друга гледна точка - това че няма може и не значи че не могат да могат да ги правят, защото това съм сигурен че и уеб програмист с 2-3 години стаж може да го направи. Въпроса е лошото впечатление.
23
1
 
1
 
! Отговори
хаха преди 9 години
До 22 И след това практиката и дипломната на работа са на Майдана сигурно :) Хехе ,шегувам се
22
1
 
21
 
! Отговори
с нисък доход преди 9 години
До АнонименХайде да те видим с месечен доход от 160лв на член от семейството, дали ще припариш до възвеличавания от теб Американски или ще се задоволиш на държавната поръчка в някой от другите университети. Нека всеки избере най-доброто за своето дете!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен трябва да се смени системата за вземане на изпити - трябва да е "взет" и "не е взет" - както за книжките за шофиране. По този начин когато се мине някой предмет ще се приеме че студента знае всичко от съответния курс и ако по-нататък се окаже че не знае материала по вече минат курс може да се пита този който го е пуснал защо го е оставил да мине. Не както сега имаш късмет на някой изпит и минеш с 3 и после като трябва да ползваш знанията занапред се оказва че не знаеш нищо.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм студент в СУ във факуктета по "Математика и Информатика" и днес едно нещо ми направи впечатление. Когато отворих сайта на факултета от мобилния си телефон осъзнах че този сайт няма мобилна версия. Предполагам че всеки здравомислещ човек би си задал въпроса какви студенти ще излизат от такъв факултет в който първото впечатление е че вътре не са запознати с най-новите технологии и тенденции в ИТ бизнеса.(говоря за програмистите, не за математиците и учителите)
19
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мен АУБ си остава най-добрият.Първо: желязна дисциплина. Учат те да постигаш резултати с труд и постоянство, а не "на късмет" или "под масата".Второ: преподавателите са професионалисти с опит, а не книжни плъхове от соца.Трето: общежитията блестят от чистота и охраната си върши работата.Четвърто: сплотеност. Студентите се подкрепят взаимно.Пето (но не и маловажно): реализация след завършването. Дипломата се признава в ЕС и САЩ.
18
1
 
17
 
! Отговори
какви 5 лева преди 9 години
Каква наука и университети? Всичко сега е за пари. Изкривено, изопъчено и износено от смисъл.Останали са някакви стари дядовци, които не могат да имат общ език с младежите, а другите, които могат нещо смислено са се спасили. От толкова независимост в университетите вече всичко стана гротескно, опиращо се на стари лаври, имена и постижения. Толкова ни е реалната култура. Затова навсякъде където се остави свобода резултатите са такива. Това е истината и не зависи от никаква диплома, звание и т.н.