Най-добри на матурите в Кърджали, най-слаби - в Разград

Зрелостниците с най-ниски резултати по история и философия
Обновена: 10 юни 2014 14:36 | 10 юни 2014 14:33,
29
Най-добри на матурите в Кърджали, най-слаби - в Разград
Снимка: архив, Булфото

Зрелостните изпити по „История и цивилизация“ и „Философия“ се оказаха най-трудни за абитуриентите тази година, тъй като по тези предмети има най-много слаби оценки. Това съобщи днес министърът на образованието и науката Анелия Клисарова,  представяйки резултатите от матурите за 2014 година. 

"По-ниските резултати по история и по философския цикъл са заради изискването зрелостниците да заявяват по тези предмети теза и да я защитават. Това означава, че учениците не владеят още т.нар. функционална грамотност", отбеляза министър Клисарова.

Средният успех от държавните зрелостни изпити за тази година е 4,71, в сравнение с 4,73 за 2013 година. Успехът по български език и литературата е 4.28, малко по-висок от резултата по БЕЛ за предходната година – 4.26, поясни министърът на образованието и науката.

Тя посочи, че тази година е завишен процентът на отличните оценки по математика и по природни науки и се запазва традиционно високият успех на матурата по чужд език.

Още по темата
На изпита по "География и икономика" има близо двойно по-малък процент на слаби оценки в сравнение с предходни години, но според проф. Клисарова това се дължи заради по-малкото зрелостници, явили се през тази година на този държавен изпит.

54 169 зрелостници са се явили тази година на изпита по БЕЛ, 54 488 на втория държавен зрелостен изпит, заявиха от МОН. От 217 зрелостници имат 100 точки, само 48 са с 0 точки, 133 зрелостници имат две пълни шестици с  95 точки, 5451 зрелостници имат две отлични оценки над 5.50, 919 по две слаби оценки. 5 са с 0 точки и на двата държавни зрелостни изпита, няма нито един, който да има 100 точки и на двата зрелостни изпита.

През тази година резултатите от матурите показват, че няма сериозни размествания в подредбата по региони и по видове училища, коментира министър Клисарова, но отбеляза, че успеваемостта по отделните учебни предмети намалява с повишаването на класа. Най-високи са резултатите във външните оценявания в четвърти клас, по-ниски са в седми клас, а най-ниски са на матурите в 12-и клас, обобщи тенденцията за успеваемостта на учениците министърът.

Според резултатите по региони за всички държавни зрелостни изпити на първо са  учениците от Кърджали със среден успех 4,94, следвани от учениците от Смолян - с 4,56, от Благоевград и София - с по 4,51 среден успех,  съобщи  Евгения Костадинова  - директор на дирекцията "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието и науката, като отбеляза, че и в предходните години това са били регионите с традиционно най-висок успех в 12-и клас.

Костадинова допълни, че в крайната подредба по най-нисък среден успех няма разместване и на последно място са зрелостниците от Разград, със среден успех 3,99. Преди тях с 4,04 са зрелостниците от Шумен и учениците от Ямбол с 4,15.

От МОН отчетоха, че  през 2014 г. с най-висок среден успех са зрелостниците от профилираните гимназии в страната със среден успех 5,13, следвани от учениците от гимназиите по изкуствата с 4,53 и от общообразователните училища с 4,38. На последно място са зрелостниците от спортните училища, чийто среден резултат от  матурите е 3,78.

В класацията на училищата в страната с най-високи резултати на държавните изпити за поредна година на първо място е Американският колеж в София, като средният успех на неговите 113 зрелостници е 5,759. След него е 164-та Испанска езикова гимназия в София със 140 зрелостници и среден успех на 5,739. Третото място е за ГПЧЕ "Христо Ботев" в Кърджали, чиито 174-ма зрелостници имат среден успех 5,721. Следват 91-ва Немска езикова гимназия в София и Първа английска гимназия в столицата.

Експертите от МОН отчетоха, че през тази година на матурата по български език и литература 38 на сто от зрелостниците не са работили по 41-ва задача, по която трябваше да напишат интерпретативно съчинение или есе върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров.

На матурата по БЕЛ най-сериозен проблем за зрелостниците продължава да бъде усвояването на пунктуационните норми, при това не само в рамките на сложното изречение, коментира Евгения Костадинова. Тя отбеляза, че зрелостниците показват обаче добри знания за автори, творби и жанрове, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: матуриДЗИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
следващата година ги пребъркайте и им вземете всички джиесеми! и ОТ ПЪРВОТО МЯСТО, ДИРЕКТНО ЩЕ ОТИДАТ НА ПОСЛЕДНО!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По добре министърката ,да обясни как троши народна пара всяка седмица ,като лети до Варна и обратно ,а същевременно служебната кола пътува празна до Варна за да я вземе и да я закара в околностите, е това на какво прилича,егати и министърката от 5 дни ходела само 3 на работа ,тая си е построила комунизма.
23
0
 
2
 
! Отговори
Учителка по English преди 9 години
Днес най-сетни успях да погледна поне есетата на моите ученици. Всичко друго по теста вече се написа и затова няма да се спирам на него. От пет години нямам 12 клас, но картинката хич не се е променила. Масово се подчертават и съответно санкционират правилни конструкции и изрази и познайте оценките накъде отиват. Бясна съм! ЦКОКО ли е там или какво не знам, но заслужават разстрел! Всякакви некадърни и *** "специалисти" да определят бъдещето на децата ни... Боже, пази България!
22
1
 
10
 
! Отговори
6996 преди 9 години
А тая, на снимката, недоумявам колко още време ще я гледаме да се хили неадекватно и да заема пост, от който интелектуално и професионално е на светлинни години.
21
0
 
9
 
! Отговори
6996 преди 9 години
У нас постигнатото на матура за който и да било клас не може да се вземе като критерий за качество на образованието.Причината е проста и ясна- няма никакви гаранции за обективност при провеждането и оценяването на националните изпити. Редовно се правят грешки, гафовете не се изправят, изпитът е на тестове с готови отговори предимно, яко се преписва и подсказва и няма наказани за това. Затова и кой къде се бил класирал на матури е информация, която не навежда на определени изводи за качество.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Авторът на тази статия също трябва май да поработи върху правописа и пунктуацията - "На изпита по "География и икономика" има близо..." Откога предметите се пишат в кавички и с главна буква? Колкото до Кърджали, всичко е политика. Дават им да препишат и после да се мазнят на този, който ги е сложил там. Нали те командват всичко?
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Napuk na nqkoi u4iteli koito ne iskat decata ot malcinstvata da sa u4eni tiya u4enici im pokazvat kak se u4i pri tova 4e tehniya may4in ezik e drug parvo se nau4avat da govorqt na may4iniya ezik i posle u4at i balgarski ,bravo deca u4ete i kasmeta shte e svas
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поздрави на всички успешно представили се. Дано поколенията, които идват след нас загърбят отровното делене на религиозен, етнически и тн. принцип. Трябва да сме единни и да се радваме на успехите на всички.
17
7
 
9
 
! Отговори
майка преди 9 години
Няма нищо случайно в това ,че децата от Кърджали са на първо място едно време там имаше Учителски Университет който подготвяше много добри кадри ,а и съм забелязала ,че дори и между децата да има и малък процент турчета важна е средата и ценосттите.
16
4
 
13
 
! Отговори
Нико преди 9 години
До 555Първо виж какви са учениците в ГПЧЕ Христо Ботев в Кърджали и после пиши за турци, гърци или виетнамци !
15
8
 
5
 
! Отговори
Razgrad преди 9 години
FC LUDOGOREZ RAZGRAD SAMPION I NOSITEL NA KUPATA NA BULGARIA.levski cska ili litex I botev da duhat supata....daje Arda Kirdjali sa sisto slabi.Da prepisvas na izpit e lesno....no v realnia jivot ne e taka....prepisvacite sa dolni I nagli....Nie v Razgrad ucim seriozno. Moje da sa slabi ocenkite ni no sme umni dostaticno za da imame nay silniya otbor v Bulgaria. I sme nay bogatite mejdudrugoto.
14
5
 
11
 
! Отговори
до 555 преди 9 години
Ама убеден съм, че са по-умни от децата в Немската. ГПЧЕ-то в Кърджали - стожер на науката в СВЕТОВЕН мащаб!
13
12
 
10
 
! Отговори
морално отговорен преди 9 години
Странно е, наистина! Повечето пасмона там е с ниско ниво на интелигентност (изключение правят коренните тракийци), а тези учудващи резултати!!! Не би ли могла да се състави комисия, за разследване на това?
12
7
 
7
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Третото място е за ГПЧЕ "Христо Ботев" в Кърджали, чиито 174-*** зрелостници имат среден успех 5,721. Следват 91-ва Немска езикова гимназия в СофияДелигирани пищови! Учителко любима ...
11
9
 
21
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Ако имате познати учители ще разберете защо са най-високи резултатите в Кърджали ... все пак в Луковитско лично директорката разнася листчета с отговорите на матурата по география, да не би случайно някое от децата да има под 5. Великата образователни реформа направи педагогическия персонал съучастник в грандиозни преписвания, машинации и измами.
10
14
 
14
 
! Отговори
Учител преди 9 години
Браво на българчетата от гр. Кърджали! Заслугата е изцяло тяхна! Турчетата могат само да се похвалят с успешно преписване от фалшивите айфони, дето им изпращат агите от Капалъчаршъ Истанбул!
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"седмокласничката Селин Ахмет за отличното представяне на националната олимпиада по български език и литература."- -> че то излиза, че турчетата знаят по-добре нашия "роден" език, бе. Срамота!!!
8
7
 
18
 
! Отговори
Аси преди 9 години
При това масово преписване и ниската скала за оценяване тези резултати са предварително ясни. Важното е да се отчитат резултати. А колко са грамотни, знаещи и можещи е друг въпрос. Хора , които не стъпиха в училище две- три години, изкараха матурите и то с одобри оценки.
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в батак каса резултатите със лъжливата комунистическа история!
6
21
 
6
 
! Отговори
Мохамед преди 9 години
Аллах е бил с тях явно.