Къде децата си почиват най-много?

България е на последно място по брой учебни часове годишно
12 юни 2014 21:19,
28
Къде децата си почиват най-много?
Снимка: Архив Reuters

Тийнейджърите от Естония и Латвия отдавна са излезли във ваканция. Другите деца могат да им завиждат, че вече са свободни да се забавляват през лятото, вместо да стоят затворени в класната стая и да учат скучни уроци, пише БиБиСи.

Училищата в Швеция, Исландия и Ирландия също вече са празни. Българчетата от началното училище са във ваканция от края на май.

Във Финладия, Италия и Унгария школата скоро ще затворят врати. Но има други европейски държави, за които учебните часове ще продължат още няколко седмици.

В Лихтенщайн децата ходят на училище до първата седмица на юли, а във Великобритания и Уелс продължават да учат до третата седмица на юли.

И въпреки това те не се нареждат на последно място. Баварците бият по този показател - децата в Германия имат само 6 седмици почивка, които се разпределят по различен начин за отделните райони.

За съжаление, късното започване на ваканцията не означава късно връщане обратно в класната стая. Дори напротив.

Латвийските тийнейджъри, които вече се радват на лятото, не ходят на училище по 13 седмици. В Италия ваканцията е между 12 и 13 седмици. За България учебната година започва на 15 септември. Финландците почиват между 10 и 11 седмици; Исландия, Португалия, Испания и Ирландия разполагат с 12 седмици, а Норвегия и Полша - с около 8.

Излиза, че дължината на ваканцията не е обвързана с някаква географска или културна зависимост. Има дори разминавания вътре в самите държави - в части от Швейцария се почива само 5 седмици, в други децата са свободни по 10.

Във Великобритания има също различия. Там и в Уелс учат до юли, а в Шотландия - до към края на юни, и се връщат в училище в средата на август. В Северна Ирландия децата свършват в началото на юли и имат двумесечна ваканция.

Има митове, че ваканциите са измислени заради децата на земеделците от едно време. Смята се, че децата са почивали, за да помагат при събирането на реколтата.

Но се оказва, че повечето молби за почивка са отправени от градското население. В САЩ напрежението е идвало от семействата от средната класа, които са искали да си починат и да излязат от замърсените градове.

Друга теория е, че училищата са последвали примера на други институции, като университетите и съдилищата.

Но каква е връзката между дължината на ваканцията и успеха на учениците?

Тук данните са противоречиви. Най-добрите по математика в цяла Европа са учениците от Лихтенщайн, които имат само 6 седмици ваканция. Това показват резултатите от международното образователно изследване "Пиза", направено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Противно на това, най-добрите в четенето са финладците и ирландците, които имат доста по-дълга ваканция. Естонците имат също много добри резултати и по двете дисциплини въпреки дългата почивка.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие има връзка между времето, което учениците прекарват в учене във и след училище, и тяхното представяне. Но във всяка държава е различно.

Стоенето дълго време в училище може и да е от полза, но не във всички случаи. Според организацията е по-важно качеството на преподаване и обучение, отколкото количеството. Също така всяка държава има свои празници и почивни дни през годината, които не се изчерпват само с лятната ваканция. Освен това дължината на учебния ден е различна.

За повече прецизност Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прави сравнение по колко часове имат децата по основните дисциплини всяка година.

В класацията за най-много часове на първите пет места са Чили, Канада, Обединени арабски емирства, Португалия и Сингапур.

Но и тук резултатите са противоречиви. В Канада и Сингапур децата учат много и се представят много добре. Но Португалия, в която се провеждат най-много часове годишно, дори не влиза в топ 30.

В Шанхай са най-успешните ученици, а китайският град е чак на девето място по брой на часовете.

Великобритания е на 23-то място и в двете класации - и по успеваемост, и по брой на учебните часове.

В глобален мащаб Великобритания е над средното ниво по брой на учебни занятия. Франция, Германия, Испания, Ирландия, Финландия и Полша са под средното ниво. А България е на последно място по брой проведени часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
36
 
! Отговори
21 преди 9 години
Наложи се да замествам родителите на мои внуци около месец.И си спомних за стихове на Н.Вапцаров "а моят народ работи,живее,умира както в дълбоката ера".Учителите си "изпяват" урока,а за учениците остава "зубрене-възпроизвеждане".Нищо и никакъв помен няма от мислене,интерактивни методи,комуникативност и пр.Несвършената в училище работа се допълва от частни уроци.Учителите нямат съвременна подготовка,а новите демократи отхвърлиха приемствеността като принцип,защото и те са на ниско ниво.Жалко!
21
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сравняваме ябълки с круши. Да не мислите, че тези деца седят на чинове по цял ден, обр. процес е организиран по съвсем различен начин, спорт и др. занимания. Децата не седят по 30-40 мин на чин и после да получават забележка, че се въртят и са лоши, много от обученията са свързани с игри, движение, а не сухо преподаване, като в БГ.Дори чиновете са в кръг, за има комуникация, а не децата да си гледат гърбовете и да пол. забележка - "Върти се час".Толкова сме изостанали, направо неспасяеми.
20
0
 
39
 
! Отговори
?!?!?! преди 9 години
Никакво целодневно обучение! Няма нито един позитив малките деца да висят в една затворена класна стая по чиновете повече от 5 учебни часа! У нас няма дворове и салони като хората, няма организация на друг тип организиране на времето, прекарано в училище, освен стайопрестой. За нищо по- вредно от нашенската представа за "целодневно обучение" не мога да се сетя.
19
0
 
35
 
! Отговори
1 преди 9 години
До МунчоЕ, като е тай, да закриваме училищата, щом от тях нищо не зависи. Поне пари да се не харчат излишно.
18
0
 
39
 
! Отговори
10 преди 9 години
Образователната система днес е една машина за промиване на мозъци!
17
5
 
36
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Истината е че всичко зависи от семейната среда и колко се занимават родителите с детето си. Всичко друго е функция на това.
16
0
 
45
 
! Отговори
... преди 9 години
Боже, кога ще се намерят журналисти, които са професионалисти?И колко седмици почиват нашите ученици, в крайна сметка? За кои ученици си говорим? Кого сравняваме? Първолаци със средношколци? А останалите почивки по време на учебната година по държави сравнихте ли?Нито информация сте дали като хората, нито анализ сте й направили. Не виждам защо сте се морили да пишете излишно. Или то не е умора. Пускате си пръстите- каквото напечатат.
15
3
 
35
 
! Отговори
Реформа? преди 9 години
Защо не минем на 3 срока: от септември до юли с ваканция през август и почивки по Коледа/НГ и Великден? Целодневно обучение за началния курс, 5 часа в основното училище и 6 часа в гимназията. Мнения?
14
1
 
32
 
! Отговори
????? преди 9 години
от 1.07 до 15.09 са 10 седмици. Кой почива повече?
13
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната неграмотна кокошка избягала от околовръстното и заменила едни срамни въшки с други. Срам ме е от сънародниците ми.
12
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Успехите зависят от качеството на образованието, а не от броя на часовете! ... В Европа .... в завод на Тойота работят на 6 часов работен ден, имат по-добра производителност и вземат с 20% по-високи заплати!"Номер 4, напълно те подкрепям. Човек трябва да се стреми да си върши работата бързо и качествено, а не просто да стои и да чака да мине 8-часовият работен ден без да свърши работа за 2 стотинки. Защото във втория случай се получава точно "Ти ме лъжеш, че ми плащаш, аз те лъжа, че работя"
11
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РОДИТЕЛЯвно си от тези дето всичко им пречи. Познавам свестни хора слушащи чалга, а без компютри забрави за образование и развитие. Дай да счупиме компютрите - те ще почнат да четат книги повече (не ги е срам!), дай и книгите да изгорим та децата да останат *** като родителите си.
10
4
 
46
 
! Отговори
Студент преди 9 години
Както е написал Номер 4: "Успехите зависят от качеството на образованието, а не от броя на часовете! А ние сме много назад в това отношение!" До скоро бях ученик, мога да кажа, че няма как да има качествено ниво на образование, като учебниците са под всякаква критика, остарели, пълни с грешки и най-лошото - представени на такъв език, че са безинтересни и остават неразбираеми за учениците. Като прибавим и факта, че част от учителите са срам за професията си, няма как ... трябват здрави реформи!!!
9
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Латвийските тийнейджъри, които вече се радват на лятото, не ходят на училище по 13 седмици. В Италия ваканцията е между 12 и 13 седмици. За България учебната година започва на 15 септември. Финландците почиват между 10 и 11 седмици; Исландия, Португалия, Испания и Ирландия разполагат с 12 седмици, а Норвегия и Полша - с около 8." - Пример за нихилистична журналистика - кое е по голямо? Зеленото или мокрото? Спрях четенето до тук...
8
2
 
62
 
! Отговори
аз преди 9 години
Баси глупавата статия
7
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
образованието и възпитанието на децата не започва и не свършва само с училището..... Много често чувам от майки, че децата им стоят само пред компютри и таблети.... ами те 3-4 годишни няма как да излезнат сами навън....
6
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Многото часове са признак за опит на контрол над децата. Да са цял ден в "детския комбинат" както пише в книгата Момо. Детската креативност и предприемчивост се развиват в играта и свободното време, но не пропиляно пред телевизора и безмисленото висене пред компютъра.
5
4
 
32
 
! Отговори
Любител преди 9 години
Че аз като ходех на даскало,пак си почиваш разбирииш ли ...
4
7
 
49
 
! Отговори
овчарин преди 9 години
Тука не ни трябва много учение, нали ще работиме като овчари... Нали така рече Тиквата...
3
8
 
48
 
! Отговори
СТРОГ преди 9 години
И ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ДА ГИ ЛОМЯТ В УЧИЛИЩЕ,ДА ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА В ГЛАВИТЕ ПРОСТИ И ГЛАМАВИ