Учители прибират по 136 бона, за да пишат учебник

Студент пише до МОН „мУлба" за стипендия
1 юли 2014 11:03,
35
Учители прибират по 136 бона, за да пишат учебник
Снимка: Булфото

Официален хонорар от 136 000 лева взимат учители или експерти, за да участват в колектива, който пише един учебник. Това обяви просветният министър Анелия Клисарова пред bTV. Тя обясни, че става дума за легални суми, на които се плащат данъци. Клисарова призна и че е чувала за получаване на бонуси от учители, за да изберат определен учебник, по който да преподават в клас.

Министърът на образованието потвърди намерението на държавата да въведе единни учебници за децата от първи до осми клас. Тя отхвърли упреците, че така ще се генерира още по-голяма корупция в сектора.

Клисарова призна, че при сегашната система на избиране на учебници министерството на образованието няма възможност да влияе върху съдържанието на материала. „Всяко издателство участва в конкурс на МОН за учебниците, но ние не можем да гарантираме съдържанието на учебника“, каза тя и допълни, че министерството единствено може да реши кой учебник е по-добър от друг.

Просветният министър не скри и разочарованието си от качеството на образованието. Тя разказа за куриозен случай, при който в МОН е получена молба от студент за отпускане на стипендия, озаглавена „мУлба“.

Клисарова обяви, че седем от най-пострадалите училища от потопа във Варна и Добрич ще бъдат спешно ремонтирани. До 15 септември те ще са готови да приемат ученици. Средствата за ремонтите ще дойдат от заделените в бюджета допълнителни 100 милиона лева за образование.

По малко си събирам багажа, призна просветният министър на въпроса дали се приготвя за края на мандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Авторското правоОтиваш в някаква филосовско-религиозна плоскост. Може и да си прав, но за себе си. Тук говорим за обществени отношения. Има по-добри и по-лоши обществени модели. Няма идеални на този свят. Но по-успешните са минали задължително през просветление (възраждане). Образованието е не само важен компонент, а най-важният. Поне от 200 години насам. Преди това религията до голяма степен е играела тази катализираща роля. Без образование няма работници, няма специалисти. Има каменна ера
29
3
 
1
 
! Отговори
Прорицател преди 9 години
До Анонимен 14"Дано по-скоро тази хубава земя обезлюдее и да си намери нормални стопани."Щом това ти е желанието, нека обезлюдее твоя дом и да си намери нормални стопани.
28
1
 
7
 
! Отговори
ВВВ преди 9 години
До Анонимен 11"Учителите вземат мизерни заплати, но също имат деца и трябва да търсят схеми да се измъкнат от мизерията."Не става въпрос за учителите по училищата, а за групичка изключително привилегиравани връзкари, които най-често не са кадърни да съставят що-годе преподаваем учебник, но вземат огромен хонорар, от който най-вероятно заделят за управниците. Вследствие в училище се появяват ужасни учебници, мъчат се ученици, учители, родители, равнището пада, но нашите хора са се нагушили.
27
0
 
4
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Вижте комнтаторите от местата на събитията и как в тях всичко е ".....буквално.....". И как може за репортаж за събитие в парламента да се избере за репортаж от мястото на събитието трототара пред парламента?!?! И много подобни примери!!!
26
5
 
3
 
! Отговори
Авторското право преди 9 години
Какво комунистическо мислене ? Без основата няма покрив. И банкерите, инженерите, лекарите и останалия ресурс го знаем - за политиците да не говорим ! Всичко се съдържа във Вселената - тези горните се изживяват като посредници. Ще дойде ден, в който посредниците ще изчезнат, защото пречат: резултатите са налице. Те и в бизнеса посредниците са паразитно звено - само оскъпяват крайната цена. Казано е " Познайте Истината и Истината ще ви направи свободни ! " Тези си мислят, че крепят Космоса !!!
25
0
 
2
 
! Отговори
Не култура преди 9 години
Начее, требва да са раздилим секи срещу секи, какту/ударение на у/ играят мачувити, и бой, ама яку. Саде тъй ша са упрайм. Умраза трябува, наче, бой и рабути. Днеска даскали пупържами, утря дофтори, посля полиция, посля рабути, а ощи някой. А-а-а. Инак сички заедо и с уважение ни става тя. А пък някой ни са смей на акълът.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И медии и родители понастояшем са продукт на чалго-мутренската "ценностна система", а не на образованието Няма да е пресилено ако се каже, че понастоящем най-виталната част от обществото 35-40 годишните, е първото чалго-мутренско поколение. Изключенията не са определящи. Вижте тв предавания, чуйте музиката, която слущат повечето политици, банкери, бизнесмени, по банкети и т.н. Ето зашо е по-гот да се напиче "прибират",макар прекрасно никой-нищо няма да си прибере освен скромното хонорарче.
23
2
 
12
 
! Отговори
? преди 9 години
Културата трябва да се възпитава и от медиите. Какво очаквате да е нивото с просташки заглавия като Учители прибират по 136 бона?
22
1
 
14
 
! Отговори
Кой-Той преди 9 години
За последните 15 год. съсипаха децата и образователната система,всяка година сменят учебници и помагала за да плащат на свой фирми и печатници,на това научихме учителите който не ги интересува преподаването в клас и грамотността на учениците,а какво влиза в техния джоб.Жалко за децата,майната им на политиците които съсипаха страната,а тази от снимката най-вече.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Авторското правоКаква база, каква надсройка. Това е комунистическо мислене пар екселанс. Без образование няма банкери, инженери, политици - няма нищо. Образованието създава човешкия ресурс в буквалния смисъл. В САЩ учителите не получават колкото банкерите, но годишните им заплати във федералната система са 80-100 хил. долара. Тоест 35-40 процента над средната за отделните щати.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
136 хил,лева за учебник в които да пише за Азис,Преслава,Малина и още кой бяха,ето атова взимат тези хилядарки, АШКОЛСУН.
19
0
 
8
 
! Отговори
пионерче преди 9 години
... Спор с министъра водят издателите... страх ги е за паричния поток, гарантиран им като на ВЕИ. Не разбрахме от уж националните медии, каква е позицията на авторските колективи. Какво е мнението на преподавателите, учениците и родителите по въпроса.
18
6
 
5
 
! Отговори
Авторското право преди 9 години
Какви УЧИТЕЛИ ? Да не би да учат на някакво свое учение на което те са в основата и го практикуват ? Пример: Учителят Христос, Учителят Дънов ?!Тези наши "учители" са просто преподаватели - преподават чужди знания и постижения. ДА НЕ БИ В САЩ УЧИТЕЛИТЕ ДА СА СЪС ЗАПЛАТИ КАТО НА БАНКЕРИТЕ ? Те са надстройката и ако базата е зле те може и да изчезнат като система, същото е и с Здравеопазването.
17
8
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 9 години
Тая кукумявка лъже като за световно! Няма автор на учебник, който да е взел 136 хил. лева. Няма!!!Сумите, който се получават от един автор обикновено са между 5 - 15 хил. лева и то веднъж на 3 години, тъй толкова време се ползва един учебник преди да се бракува.Ако учебникът претърпи 3- 4 издания в рамките на 9-12 г. най-много авторите да получат 45 - 60 хил. лева!Добре е,че тази некадърница си заминава. В нейните уши оше звучи залпа на крайцера Аврора - един учебник, една партия,един вожд!
16
2
 
4
 
! Отговори
zabg преди 9 години
За всяка сфера в БГ е важно да се разбере смисъла на поговорката "Рибата се вмирисва от главата. " С тази поговорка трябва да се започва всяко събитие, което се случва в БГ.
15
1
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Не е въпрос на злоба, а на схема: разбира се никой няма нищо напротив интелектуалците да печелят колкото банкерите. Тук става въпрос само за определен кръг от учители, а не за цялото съсловие, на принципа: разделяй и лвадей. Малка маса, обслужваща кукловодите, които си плащат, и останалата: която си върши добре работата, ама не обслужва властта.
14
0
 
13
 
! Отговори
патиланка преди 9 години
Много се извинявам на министърката, ама тя топлата вода ли открива? То от поне 15 години е все същото - учебници се пишат от разни хора, дето сякаш класна стая и ученици през крив макарон не са видели. По някои предмети си карат още с данните и възприятията отпреди демокрацията, ама то е по- лесно да препишеш отколкото да направиш наистина осъвременен учебник
13
0
 
14
 
! Отговори
до 12 и 11 преди 9 години
Защото вземат, но само един определен кръг от учители и те се броят на пръстите. А тези 5-6 учители не са цялото съсловие, нали? Пък и не вярвам тези 5-6 учители да пишат учебника, защото са най-компетентните. Просто връзки. Нали си чувал приказката за фермата с кравите?
12
1
 
7
 
! Отговори
do 10 преди 9 години
Това се казва конфликт на интереси, конфликт на интереси е и злоупотребата с власт. Защо сте си мълчали? За един изпит ли сте били? Ама който говори го бият у нас? Ако си потърсиш правата си лош. Що за ценност? С такива ценности няма правова държава. Не ви обвинявам, защото и аз "признавам" съм постъпвал така- но не е правилно да се отставяш да ти отнемат правата.
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е след като някое банкерче прибира по 200 бона и после се измъква безнаказано с фалит. Учителите вземат мизерни заплати, но също имат деца и трябва да търсят схеми да се измъкнат от мизерията.