Oще не е ясно колко ще са първокласниците у нас

Скокът на учителските заплати е гарантиран, увери Коларова
18 авг 2014 13:11,
78
Oще не е ясно колко ще са първокласниците у нас
Румяна Коларова Снимка: БТА

Все още не е ясно колко ще са първокласниците в страната за новата учебна година, тъй като данните още не са окончателни. Това каза днес пред журналисти служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова.

Тя отбеляза, че директорите на училища правят всичко възможно, за да гарантират максималното обхващане на първокласниците в клас. Напълно съм убедена, че когато предучилищното образование стане интегрално свързано, ще имаме много по-надеждни цифри, много по-отрано, каза министър Коларова.

По думите й на 3, 4 и 5 септември ще има работна среща на началниците на Регионалните инспекторати по образованието и една от темите, която ще се обсъжда, е колко са учителите в надпенсионна възраст.

Въпреки съкращенията на бюджета на МОН с 19 милиона лева повишението на заплатите на учителите ще бъде гарантирано и няма да отстъпим от ангажимента, който сме поели, увери Румяна Коларова.

Попитана каква е ситуацията с наводнените училища в страната, министър Коларова каза, че във Варна и Добрич средствата са преведени максимално бързо. Тя обясни, че е посетила три училища, в които има ремонти, но добави, че не за всички наводнени помещения в тях е финансирано тяхното ремонтиране.

Коларова отбеляза също, че са подадени документи в комисията по бедствията и авариите, и предстои втори етап за финансирането на тези ремонти. В тези дейности МОН е силно подкрепено от отговорната позиция на кметовете на общините и на общинските ръководства, каза Коларова.

Тя заяви, че амбицията на МОН за 2015 г. е да има повишение на бюджета на министерството не само в абсолютен дял, но и в относителен дял. Това е изключително трудно, но съм убедена, че ще го отстоим, защото за 41 процента от българите образованието е приоритет, коментира Коларова, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
До Див аграр преди 9 години
С интерес прочетох написаното от теб. Не звучи оптимистично. Значи и в сферата на училищното образование се върши същото, както във ВУЗ-овете и в БАН. Жалко, защото навсякъде има и кадърни хора, но е ясно, че те не успяват да надделеят и да се наложат.Затова правя тъжен извод: Всички, които не сме от средите на учителското съсловие, си мислим, че като им вдигнат заплатите, това ще привлече към професията кадърни млади хора.Като чета какво си написал, си мисля, че ще бъдат привлечени връзкарите
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама има ли деца за първокласници,
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе какви са тия амбиции на МОН за 2015 година, при положение, че това правителство трябв да просъществува още около два месеца? Да не говорим, че за увеличение на средствата е необходим ПАРЛАМЕНТ, който да приеме ЗАКОНА за държавния бюджет, който определя къде колко пари отиват
21
0
 
16
 
! Отговори
ии преди 9 години
1) Държавата раздава ли ЕГН на всичките си граждани ?!2) Държавата не направили преброяване преди година и половина?3) Държавата не раздавали детски на кого и как ги раздават?4) Децата не трябва ли периодично да се ваксинират предлеждат от личен доктор?С изказването ми показахте че държавата не върши нищо от това за което ми събира данъци!!!
20
2
 
4
 
! Отговори
ОтстранилиКадърните? преди 9 години
Не е точно така. Имаше предостатъчно неприятни типове, които държаха не на осмислената дисциплина и на доброто възпитание, а на казармена дисциплина под страх от нарочно разваляне на успеха и наказания,които ще ти развалят характеристиката. Спомни си и задължителното"планиране" на оценките - приблизително колко шестици ще пишеш, колко петици и т.н. Така,"планираните" високи оценки се "изчерпваха" за шефските ***.После ниските заплати и толерираното хулиганство прогониха много хора от у-ще
19
0
 
8
 
! Отговори
Проста аритметика преди 9 години
Ясно е, че образованието е приоритет за по-малко от половината български граждани. Нали тази календарна година е първата, в която първолачетата, които не са етнически българчета, са над 50%.По-коректно е да кажем, че не са българчета над 50% от децата, които ТРЯБВА да тръгнат на училище. Колко от тях обаче няма да благоволят да го посещават и колко ще ходят там само за да се нахранят, това е друг въпрос.Така че, от онези, които наистина ще учат, българчетата пак ще са повече от половината.
18
0
 
5
 
! Отговори
hmh преди 9 години
Ем, колко да са? С 20 хил. по малко от миналата година.....
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чужденеца, не съм невеж бе , образован и интелигентен съм ! Както писах - завършил съм седми клас и се гордея с това !
16
0
 
4
 
! Отговори
чужденец преди 9 години
До Со аграрнияТова за което пишеш е следствие, а не причина. Тезата е, дали да има по-големи учителски заплати или повече пари за образование. Май и ти си следстивие на тази образователна сиситема. Аман от невежи.
15
1
 
2
 
! Отговори
Со аграрния преди 9 години
Аграре, аграре, как може да си толкова тъпо парче ? Не виждаш ли, че даскалите са като учениците? Пият, пушат с тях и други работи правят също с тях! Как искаш такива нещастници да имат авторитет ?! Преподаването им е като оня физкултурника за който писах. Я кажи нещо за него!! Е ,така няма да се получат нещата ! Ти си някой даскал който сега му върви заплатката, върши си частната работи и върти синджира ! Пък за ценза ми/тая дума много я обичат комплексарите/, не бери кахър - имам завършен 7 кл
14
0
 
7
 
! Отговори
в час 2 преди 9 години
лъже се и за заплатите на учителите - увеличение ще има само в стартовите заплати на учителите до 35 г. и на тези, които за първи път започват работа в системата на образованието.ако толкова много искат да подобрят финансовото състояние на българския учител и като цяло образованието да решат със закон колко % от БВП ще бъде за образование и той да се увеличававсяка година, да дадат права на директорите в рамките на бюджета да правят съответните увеличения. другото са празни приказки
13
2
 
6
 
! Отговори
чужденец преди 9 години
Учителските заплати трябва да бъдат в пъти по-големи за да се оправи тази държава.
12
0
 
7
 
! Отговори
в час 1 преди 9 години
пак се говорят глупости. а когато това прави министър, вече е страшно. броя на първокласниците се знае още през април, когато общините изпращат в училищата актуалните списъци на живеещите в съответните селища деца за първи клас, а след това училищата организират приема и информацията е дадена на инспекторатите. ако има разлика, тя ще е нищожна и няма да повлияе на формираните паралелки и на пълняемостта им.
11
1
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 9 години
над 80% от ромовите малки нямат никакво място в училищата, защото им липсват първите 7 години, не могат да говорят и да ползват тоалетната !!! Те трябва да бъдат вкарвани в специиални зверилници, където с камшик и тояга да бъдат дресирани в елементарни трудови умения и страх от закона и представителите му - защото в нормалните училища не правят друго, освен да пречат на човешките деца да учат.
10
1
 
4
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Мултикултура,мултикултура дреме ми на .... .....първокласника !
9
0
 
10
 
! Отговори
ХАХАХА.. преди 9 години
ТАЗИ НАХАЛНА ЖЕНА ОСТАНА ДА КАЖЕ ЧЕ ТЯ Е УВЕЛИЧИЛА ЗАПЛАТИТЕ ТОВА РЕШЕНИЕ Е ОЩЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ - ДАНО ДА СЕ Е НАУЧИЛА ДА КАЗВА ПРАВИЛНО УЧИЛИЩЕ
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роби ,не разбрахте ли че няма да ви вдигат заплатите,защото и на тези се натискате да работите :)
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най напред трябва да се увеличат заплатите на полицаите и депутатите.Да се увеличат субсидийте на партийте,увеличение разходите на СЕМ,Комисията по досиетата и на Хелзинския Комитет
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учителските заплати трябва да са поне колкото депутатските, защото от обрзованието зависи в много повече бъдещето на България, вклщчително и какви депутати ще имаме след време.
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кое отгоре ще им вдигате заплатите бе ?! На 20 - часовата им седмична натовареност, на частните им уроци, но 3 месечната им ваканция и отпуски, на ДМС-та за Коледа и Великден и дапълнителния гювеч за 24 -ти май ли?! Заснел съм даскал по физкултура изпитващ учениците на дълъг скок така : Учениците скачат от място плочки по тротоара, той брои плочките, пише ги в един тефтер и едновременно с това чопли семки !Таза *** на такива *** ли ще вдига заплатите ?! Тая компетентната ?!