Препоръка: Първолаците да си лягат не по-късно от 21 ч.

Децата носят раници до 10 кг, купуват им шкафове за учебници
Обновена: 26 авг 2014 07:30 | 26 авг 2014 07:24,
30
Препоръка: Първолаците да си лягат не по-късно от 21 ч.
Снимка: Архив Булфото

Първокласниците да лягат не по-късно от  21 ч., за да получават необходимата им доза сън за възстановяване и растеж. Такава препоръка ще бъде записана в новия наръчник за родители на първолаци, който ще бъде представен официално до началото на учебната година, пише "Монитор". Помагалото  е разработено от Асоциация „Родители" и от образователното министерство.

„Ранното лягане на децата е проблем, за който споделят много родители. То обаче е много важно за първокласниците, които в момента израстват физически и интелектуално. Затова е добре родителите
да намерят ненасилствен начин да научат децата си да си лягат в 21 ч.", коментира председателят на Асоциация „Родители" Цвета Брестничка.
 
Родителите купуват шкафчета и диспенсъри за вода, за да намалят тежестта на ученическите раници, съобщи още  тя.  При едно неразумно подреждане школските чанти могат да стигнат и до 10 кг. В много училища обаче вече има осигурени втори комплекти учебници и шкафчета, където децата да оставят помагалата си, вместо да ги носят на гърба си. Там, където няма, родителите закупували или изработвали такива.
 
Родителите улесняват децата си и с диспенсъри в класните стаи, за да не носят учениците тежки бутилки с минерална вода. Екипът за физическо също е препоръчително да остава в училище.
 
В наръчника е записано още, че раницата трябва да е в ярък цвят, висока не повече от 30-40 см. Ученическата чанта не трябва да е по-тежка от 15% от теглото на детето. Така  едно дете с тегло около 25 кг не трябва да носи раница, която да тежи повече от 3-4 кг.
 
Друга важна препоръка е да се използват и двете презрамки на чантата, защото това осигурява по-равномерно разпределение на тежестта. Презрамките пък трябва да са добре уплътнени, за да не претриват раменете на децата.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНищо не получават ако не са социално слаби. Моите деца ( 8 и 1 клас) нищо не са получили никога, нито детски, нито помощ за училище. Сами си се оправяме както можем. Вчера на едната родителска среща 100лв, днес очаквам на втората родителска среща поне 200лв да искат.
24
0
 
0
 
! Отговори
р преди 9 години
рвокласниците да лягат не по-късно от 2 ч., да не пият в училище да не се бият
23
0
 
9
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Майка съм на две деца- грамотни българчета, които ходят редовно на училище. За тях държавата не ми е давала нито лев,никога, откакто са се родили, освен еднократната помощ за раждане. И недопечено тесто до края на четвърти клас, на което, с чувство за хумор ли или друго, казват "закуска".За сметка на това родителите на други, които се водят ученици само на хартия, получават и семейни помощи за деца, помощи за първокласник и какво ли още не. Защото не работят. Да не работиш е, значи, привилегия.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 4 дни внуците ми се прибраха във Франция.В пощенската кутия родителите им за пореден път по това време на годината получиха паричния бонус за ученик.За дете до 4-ти клас Общинатадава 370 евро.Вчера с тези пари майка им започна подготовката за училище което ще започне след една седмица.Нямам представа в БГ родителите на деца в предучилищна възрас колко получават за да подготвят децата си.
21
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
Да, така ще стане, като децата бъдат закотвени целодневно в училищата, в които дори салони и занимания по интереси няма. Има само шум и мръсотия. постоянно дишане във врата на деца и родители.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи, ще се върнем в 1960 година и ще възпитаваме и учим децата си както реши партията или поредната там власт. Много пари се дават за тези ***, които ни напътстват и управляват. Колко празни действия , приказки, сигурно и конгрес ще свикат по този въпрос - кога да спят нашите деца, какво да ядат и пият. Идиотизъм
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА ПО КАКЪВ СТАНДАРТ Е? ПО КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ИЛИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ? ЩОТО ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ДЕЦАТА СИ ЛЯГАХА СЛЕД СЪНЧО В 20 ЧАСА.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това кой го измисли.служебния министър.да дойде да го преспя точно в 21 ч.
17
4
 
12
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Училището за първолаците трябва да започва най- рано в 8.00 часа и да приключва най- късно в 13.00, в което време задължително да има всеки ден поне по час физическо. Слетобедите нормалните деца следва да си ходят по къщите, а не да продължават да висят в мръсните и натъпкани класни стаи, в които да се мъчат да се усмиряват и да пишат и учат по 30 души на камара. Възрастни хора при това положение много няма да научат, а да си опазят здравето пък съвсем няма да стане.Концепцията е сбъркана.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-надолу се спомена "Сънчо". Някой гледал ли е тази простотия в момента? Навремето го гледах с интерес, защото даваха страхотни филмчета и истории. А в момента е пълна пародия и дори малките деца не го чакат с интерес като преди 20 години...Иначе как ще лягат в 9?! Та нали Биг Брадър и другите "гениални" неща са именно тогава...
15
6
 
6
 
! Отговори
пешо до 16 "да& преди 9 години
вие и задниците сте си бърсали с вестници, а не с тоалетна хартия, защото сте живели по комунизъм. трябва ли и днешните деца да живеят по същия начин щом е възможен по-добър? червените палци на предишния ми коментар ясно показват колко много назадничаво и закостеняло мислене има в българия...
14
7
 
5
 
! Отговори
da преди 9 години
бреййй какви деца имаме-само минерална вода пият,а хленчат за едни раници!Ще носят-ние как сме носили?!
13
12
 
12
 
! Отговори
пешо преди 9 години
вие нормални ли сте, как нито един не се хвана сериозно за заглавието? никой нормален чонек, още по-малко пък дете, иска да си ляга в 9! в колко трябва да стане, в 5 ли?? в нормалните страни училището нарочно се измества да е по-късно, към 9 или най-рано 8:30 да започва, само тук си мъчим децата с училище в 7:30. това просто не е човешко. разбирам, че на село и без друго е така, но в града животът тече по друг начин. че то от май месец нататък в 9 часа е още светло...
12
9
 
12
 
! Отговори
Пушач преди 9 години
"Препоръка: Първолаците да си лягат не по-късно от 21 ч"Не може. Първолаците и по-малките от тях тогава са заети да ходят по кръчмите с родителите им, които уж ги "наглеждат". За да могат родителите им след това да ругаят всеки пушач, че им бил тровил свещенните дечица.
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато не се смени системата на образование, ще бъде така, защото чантата е следствие от безумната ни образователна система. В цивилизованият свят децата учат само в училище, т.е. там се усвоява уч. материал, дори и да са чужденци. В БГ децата са заринати от домашни, обр. процес е като от преди 150 г. т.е. седни, не се върти вместо да е под формата на игра, с модерен подход. Родителите активно се включват в уч. процес, ако искат да има + резултат.Децата носят по 10 неща по един предмет, помагала
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сина ми е втори клас.Е,ако щете ми вярвайте ми показа наскоро с червен химикал,как учителката е поправила решението на нейна задача по математика.Загледах се и не мога да повярвам.Дете беше решило задачата правилно,учителката зачеркнала правилното решение с червен химикал и написала грешно.После,за да съм 100% сигурен попитах математик.Човека като видя се хвана за главата.Бях прав,учителката не може да реши задача за втори клас.Дори я снимах задачата за доказателство.Кой обаче съм аз да съсипвам
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що ??? за да не слушат предизборните обещания на Бареков ли ?!?
8
0
 
17
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Мен ме чака тва следващата година, но като гледам и се плаша. Кво толкова му трябва на първолак, че да стане 10 кг. раницата. Настолният компютър с монитора тежи по-малко ...
7
2
 
9
 
! Отговори
ПСИХОЛОГ преди 9 години
До Hitlerмисля че шанса да се оправиш намалява
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
оооо , в този час те все още са на аперитив