Над 1 млн. лв. дава държавата за българчета в САЩ и Канада

Средствата са за обучение на децата
8
Над 1 млн. лв. дава държавата за българчета в САЩ и Канада
Снимка: Булфото, архив

В помощ на обучението на българчетата от САЩ  и Канада тази година държавата отпуска  повече от 1 млн. лв.

Средствата се разпределят според броя на децата, които са обхванати в българските учебни заведения, предаде БНР.

Училищата са 31 на брой. 27 от тях са на територията на САЩ и 4  в Канада. Обхващат  над  1700  ученици, което на фона на големия брой имигранти  съвсем  не е много. В Чикаго е най-голямата българска общност, наброяваща повече от 200 000 души, но в  9-те български училища са записани около 1 000 деца.

В предградието  Елк гроув вилидж се намира  т.н. Малко българско училище, което противоположно на името си е с най-много ученици и най-голямото  в САЩ и Канада.

С близо 400 деца МБУ стартира новата учебна година и с финансова помощ  повече от 72 ,000 лв. ,а след него се нареждат  „Джон Атанасов“ в Чикаго, Училището към църквата „Света София“ в предградието Дес плейнс, училище „Хр.Ботев“ в Ню Йорк, училища от Бостън,Вашингтон.

Преди няколко години Асоциацията на българските училища в чужбина  успя да издействува финансови средства  от Министерството на образованието за подпомагане обучението по български език и литература, по  история и география на България.

Министерството  лицензира много от български училища зад граница и въпреки, че учебните занятия са един път седмично дипломите се признават в България и  децата  на имигрантите, ако се завърнат  могат да продължат образованието си в родината. Въпреки  всичко остават много нерешени проблеми. Един от най-актуалните е методиката на обучение. Условията са много специфични и въпреки усилията, учениците получават дипломи, но често пъти  почти не могат да говорят български.

В  малко българско училище от три  години преподавателките  Маринела Петрова и Жени Вичева разработват  и прилагат в практиката си нови помагала за обучение в подготвителните групи и във втори клас. Учебниците, които са направили, почти са готови за печат и вероятно ще бъдат от полза на  преподавателите в българските училища зад граница  навсякъде по-света. Но такива помагала трябва да  има  и за останалите възрасти  и класове. Може би  повече трябва  да се заложи и въведе и използуването на новите технологии,  да се заменят традиционните форми на обучение с нови. Това със сигурност ще спести  пари на държавата, а качеството  на обучение най-вероятно ще бъде много по-добро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой знае кой ги краде тези пари от едно време ДС си има свой хора
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВ правото са тези, които внасят данъците си в Бюджета на България
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пари за БЪЛГАРЧЕТА в БЪЛГАРИЯ - НЯМА,ама вижте - за ония които и БЪЛГАРСКИ НЕ ЗНАЯТ - има....МАМА ВИ ПРОДАЖНА.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако родителите са български граждани, те са си в правото. Ако не са ...
2
7
 
7
 
! Отговори
UCEN преди 9 години
ZA DECATA V BALGARIA PARI NIAMA.ZA PREDALITE RODINATA PARI IMA.DALAVERA IMA,TO SE ZNAE.V BOGATATA AMERIKA PARITE VECNO NE DOSTIGAT.DEMOKRACIA V AMERIKA IMA SAMO ZA BOGATITE KRADCI.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Родителите на тези деца доброволно са избрали пътя към Америка.Тъй като никой не ги е гонил,т.е.те не са поилитически емигранти,морално задължение на родителите е да запазят националната идентичност на своите отрочета.В ерата на интернет при добро желание могат да научат децата си на основни неща и да получат информация за родината на техните родители.Тези дечица едва ли някога ще се върнат в България и затова се чудя на кой ли умник му хрумнала тази идея при положение,че тук има толкова болни д