Кои са най-престижните университети в света

Масачузетският технологичен институт е номер 1 в класацията
16 сеп 2014 11:26,
41
Кои са най-престижните университети в света
Масачузетския технологичен институт. Снимка: Архив Reuters

Най-престижният университет в света е Масачузетският технологичен институт.  Това показва публикуваната днес класация, съставена от британската компания "Куакуарели Саймъндс", предаде ИТАР-ТАСС.

Четири британски висши учебни заведения също са намерили място в топ 10 на най-престижните университети. На второ място е британският Кембриджски университет, който е подобрил показателите си в сравнение с 2013 година. На трета позиция е Импириъл колидж в Лондон.

Следва един от най-прочутите университети на САЩ - Харвардският. Петото място в класацията си поделят Оксфордският университет, разположен в графство Оксфордшир на Южна Англия, и Юнивърсити колидж в Лондон.

Останалите 4 позиции са заети от американски висши учебни заведения - Станфордския университет, Калифорнийския технологичен институт, Принстънския и Йейлския университет.

Общо в рейтинга на най-добрите университети в света са поставени 863 висши учебни заведения.

"В резултат на икономическия спад правителствата и частните източници на финансиране отделят главното внимание на най-устойчивата на удари основа /наука, технологии, инженерство и математика/, голямата част от която се изучава в специализирани учреждения", отбелязва авторът на изследването Бен Соутър.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
Нуждаем се и от нови кадри, но няма откъде да ги вземем, т.к. мастодонтите на по 70 години ги отказаха да се занимават с преподавателска и научна работа, натискайки ги в калта от постъпването им като асистенти по ВУЗ-овете. Да не им вземат хляба.А иначе класацията си е западна и затова има само такива университети. И това е налице.
31
0
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
Проблемът не е във възприетия модел. Както виждаме точно западните университети са водещи.Проблемът е в кадровата политика- у нас преподавах хабилитирани лица на преклонна възраст и със съмнителни и остарели познания и похвати. Научили нещо преди половин век, преподават същото и по същия начин и днес. Никаква връзка на преподаваното с практиката. На следващо място огромния брой университети и факултети у нас трови качеството. Нуждаем се вероятно от около 1/3 от настоящите такива.
30
1
 
0
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Няма да има български университети в тази класация. Преди много години сами си унищожихме образованието копирайки западната система за бакалаври и магистри. Сами си унищожихме специалностите превръщайки ги в професионални направления. Където да незнаещите се учи всичко за едно направление - например машиностроене, или транспортна техника и технологии.Може ли да разгадаете какви специалисти излизат. Лошото е, че сме податливи на влияние и не може да си защитим старото хубаво образование.
29
1
 
4
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
Ако се интересуваш за руските то никога няма да разбереш защото там има закрити институти като физтех , бауманския , авиационния до метро Сокол където се набират студентите чрез олимпиади и не се приемат чужденци даже и еврей от 45 години. и не се дава никаква информация.
28
0
 
5
 
! Отговори
до питащ 21 от 11 преди 9 години
Аз завърших в Москва 1968 г. и то качествено образование сега в Англия издържам внука......
27
1
 
2
 
! Отговори
komunizz преди 9 години
kadeli se namira VTU Tодор Kаблешков отговор на първо място отзад напред ))))))))
26
5
 
4
 
! Отговори
Тракийски преди 9 години
Добре дошли в света на платената медийна реклама.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На запад правилото винаги е било следното - който има пари, той ще учи в колеж. Който няма пари, колкото и да е умен, да затяга гайки в някой завод. Това се случи и в България с купишата свободни университети и завършващите ги полуграмотни младежи. Например една Златка и другата плеймейтка Кучкова са идеален пример за това.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимене да де , но си неграмотен , ани не си влезнал
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропаганда.Кой вярва на Буш-младши, завършил Харвард. Посмешище.Онези, които се правят на религиозни и варват, че хората се раждат равни, не казват защо най-умните са тези, които имат най-много пари! Корупция!Поклон пред много български деца- предимно математици, чиито семейства нямат богатства, но благодарение на ума си, учат в тези университети!Умният човек е навсякъде успешен! Проблемът са парите-средството за елиминиране на умните от всякъде. Няма правило-богат-умен, беден-***.
22
8
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
***, какви мутри какви 5-лева, верно че гроздето е кисело. Хора не учили в НБУ да не се обаждат защото ги е яд че не са имали възможност да учат там. След като завърших и магистратура в НБУ реших да изкарам 2-ра в ТУ. Ами 30г. назад, всичко е от 80-те г. За пръв път видях как от 120 души на лекции ходят 3-4 да точно така 3-4. А в УНСС съм взимал 3 изпита на приятели без да уча, единия беше при С.Александров на който му викат няква секира и 70% не го взеха а аз имам 5-ца. Отивам към Сащ да ви
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До къде саЛошо, и "Нов български университет" го няма! Където ходят хората на които не им се учи и искат по-лесно да завършат.То всъщност там и магаре да вържеш, ще завърши.И едно време така си беше. "Мама и тате" не бяха мутри и нямаха пари да ме пратят в Нов български, затова изкарах 5.75 на приемен изпит по математика (изпит, а не тест!) и влезнах в неизвестен за мутро-чакараците университет.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
651-700 - University of St. Kliment OhridskiТова е единствения български в класацията.
19
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Много ме развеселихте Пешко и Елемаг. Разговора кристално отразява начина на мислене на агиткаджиите. Когато Пешко зададе конкретен въпрос Елемаг веднага зае леко загадъчна по-висша позиция от типа: "няма сега аз да ти отварям очите, само ще загатна че не си прав а ти си търси грешката". По един калъп да са правени тролчетата, нямаше да са по еднакви. :)По темата, според мен има престижни колежи и в други страни, но реализацията на знанията е най-добра в US и UK за това изглежда че там са най.
18
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има поне 10 такива класации, а може би са много повече.Всеки си прави класации, каквито му изнася и на първо място са англо-саксонците.Целия им рейтинг е нагаждане, както и финансовите рейтинги, които се диктуват от САЩ.Пълна порнография са тези рейтинги.Има филм по Дискавъри, в която показват как в американските университети почти всяка 4-та студентка е изнасилена по време на следването. Но тези случаи умишлено се прикривали, за да се запази рейтингът (приходите) на университетите.
17
1
 
3
 
! Отговори
питащ до пост 11 преди 9 години
А бе колега ,ти сега искаш да ми кажеш че следваш в Англия ,след като вече си завършил в СССР ....Ами какво правиш там тогава ,а ? Или само сравняваш академичността на двете системи ?
16
2
 
2
 
! Отговори
реалност преди 9 години
Ето линк за състезанието !!!Браво ,Български студенти !!!Гордея се с Вас !novanews.bg/news/view/2014/07/31/81869/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE/
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
72 000 свободни места са тазгодишните сводободни места във Висшите учебни заведения за випуск от 59 000 абитуриенти. От това число трябва да бъдат извадени заминаващите за чужбина, които са не по-малко от 10 000 души.От тази година в Софийският университет се влиза с тройка в почти всички специалности, признават от Алма матер.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ломоносов е на 114 място за сведение на рашистите ,а преди него е пълнос Щатски , европейкси , японски , китайски дори сингапуркси университети
13
8
 
12
 
! Отговори
реалност преди 9 години
Не знам за другите ,но преди месец възпитаниците на УНСС - София ,специалност право ,заеха ПЪРВО МЯСТО изпреварвайки студентите от гореспоменатите университети !!! Така че ,скъпи съотечественици - совите не са това ,което са !!! Всичко си зависи от човека - даже и да няма възможност да учи в толкова престижен университет,пак има начини да се докаже като качествен студент !!