Ужасът на ученика: На училище с раница от 7 килограма!

Как се справят учениците?
Обновена: 17 сеп 2014 11:11 | 17 сеп 2014 07:42,
72
Ужасът на ученика: На училище с раница от 7 килограма!
Снимка: Dnes.bg

Раницата на един ученик от шести клас тежи 6 килограма и 800 грама.

За този абсурд  съобщи пред Dnes.bg Анна Николова. Майката на шестокласничката Лена е възмутена от образователната ни система, защото за програма от 5 учебни часа, в раницата на детето е необходимо да се поберат тетрадки и учебници със солидна маса.

Според вътрешния правилник на училище едно от задълженията на всеки ученик е: „да носи всички учебни помагала и материали, необходими за нормалното провеждане на учебните часове. Контролът се осъществява от учителя по съответния предмет”.  Наредбата на министерството задължава родителите да осигурят на децата си всички необходими помагала и учебници за провеждане на всеки учебен час.

От друга страна обаче, съгласно конституцията на Република България, образованието на децата до 7 клас е безплатно.

„Получава се едно разминаване между конституцията и наредбите на министерството”, твърди Анна Николова.
Тя е дала 120 лева за помагала и учебни тетрадки за шести клас.

„Децата са задължени да носят съответна учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас, за домашна работа и съответното помагало, а не да носят 7-килограмови тетрадки и учебници”, добави разгневена от абсурдната ситуация майка.

„От тежките раници децата могат да получат деформация на скелета, които да доведат до болки в кръста, гърба, раменете и врата. Теглото на ученическата раница не трябва да надвишава 15% от  теглото на детето и да е съизмерима с ръста му”, твърдят лекарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: училищеученикраница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 9 години
uraaaa
45
0
 
4
 
! Отговори
До -10 преди 9 години
Освен мускулната маса, която съм натрупал (а тя не е много, не съм някое напомпано ***) ми донесе знания като четене, писане и смятане. До колко тези знания са ми полезни в живота е друг въпрос. А до колко тези знания могат да се усвоят по друг, по-добър начин е съвсем отделна тема. Родители, не глезете и не изнежвайте децата си, за да не се оплаквате после от тях. Не казвам да ги правите спартанци, но все пак всичко с мярка...
44
0
 
7
 
! Отговори
ДДД преди 9 години
А как си представяте смисълът на "Учебна тетрадка по четене"?Има такава, дори и да не ви се вярва. Състезават по глупави идеи за пари и *** от МОН им ги одобряват.
43
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 9 години
А докога само ще го коментираме това скодоумие? Кога ще се появи един читав министър, най- сетне, да ореже излишните глупави помагала и учебни тетрадки? По всеки предмет ученикът се нуждае от един читав учебник и една тетрадка, в която да пише, като не е нужно да има различни такива за "работа в клас" и за "домашна работа". Нещата се решават просто и дори евтино. Но няма мерак, акъл и воля за това.
42
2
 
1
 
! Отговори
До 57 преди 9 години
"Готово, написах го!Само нямам идея къде да ти покажа, че може да се напише."Браво! А колко време ти отне да го напишеш?
41
0
 
1
 
! Отговори
D преди 9 години
До Анонимен:59Винаги съм се радвал на прогреса и съм се чудил на акъла на застъпниците на регреса !
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 30 години всички дейности ще се извършват от роботи и машини. В такъв случай какъв е смисълът въобще да има училище?
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даа, след 10 години децата ни въобще няма да могат на ръка и като видят химикалка ще се чудят за какво се ползва тази вещ. И се чудя - това прогрес ли е или регрес.
38
2
 
4
 
! Отговори
ЕИМ преди 9 години
Затова трябва да се въведат електронните учебници. Детето винаги ще си ги носи на флашката и като я включи в чина (нов модел с Touch Screen) ще се отварят учебниците. Създаваш си ново документче и с електронен химикал си пишеш в него. Какво толкова сложно има. На контролните ще е много забавно %))))
37
0
 
4
 
! Отговори
До №40 - Анонимен преди 9 години
Готово, написах го!Само нямам идея къде да ти покажа, че може да се напише.Освен това има програми, които могат да смятат такива изрази, както и много по-сложни неща!Ерата на сметалото и кандилото отдавна е отминала. Да я изпратим подобаващо!
36
1
 
5
 
! Отговори
D преди 9 години
Да се сменят "чиновете" с работни маси тип таблет и децата да не носят и купуват никакви учебни помагала а всичкия унифициран учебен материал да се доставя по електронен път ! От таблета ще четът и на същият този таблет ще пишат с електронни писалки ! Всеки може да продължи предложението как да се получи това !
35
0
 
6
 
! Отговори
111 преди 9 години
Страшно е съдържанието / безсмислено и неподредено .../ на учебниците , а не техните килиграми !
34
1
 
5
 
! Отговори
булгар преди 9 години
Не, не, истинският УЖАС е че НЯМА ДА ИМА СМАРТФОН в чАС
33
5
 
6
 
! Отговори
ази преди 9 години
До До 27И колко от тези "келешчета" ще се научат да пишат като полват постоянно таблетите? Все повече стават неграмотните. Работя с хора всеки ден- кошмар е. Пишат грозно и нечетливо дори собственото си име, за неграмотност (разбирай пълно с правописни грешки) няма да споменавам. До 8-ми клас да се гърчат и да се учат да ПИШАТ! И без това в домовете си зомбясват достатъчно с новите технологии.
32
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 9 години
А в нормалните, цивилизовани (и не толкова цивилизовани) дължави всички помагала са под формата на електронен архив и на децата просто им се раздават таблети, които са конфигурирани да се ползват с учебни цели... ХХ век, България!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Всичко може да се чертае и изписва - абсолютно всичко."Това е вярно. Но въпросът е кое е по-бързо.Извади един лист хартия. Напиши на него "корен квадратен от 1/5 на степен -7/8)". Сега направи същото нещо с таблета. Получи се, нали? Я сега ми кажи кое за колко време успя да го направиш.Така че, моля, нека който има таблет да си направи този експеримент и даде отчет кое колко време му е отнело.
30
2
 
7
 
! Отговори
ММ преди 9 години
Моля да не се отговаря от мое име.Относно това как да носят учебниците и помагалата отговора не е труден, в САЩ не си носят всичко всеки ден а си имат шкафчета където си държат материалите, може таблетите да се използват за помагалата, но не съм сигурен колко хора ще могат да си позволят таблети и въпроса с чупенето им си стои на дневен ред тъй като ще се дават на малки деца, а тене стоят мирно в междучасията.
29
2
 
9
 
! Отговори
Див Селянин преди 9 години
Ба си, първолаците требе да одат на фитнес за да си носят раниците!
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как ще се напише уравнението "корен квадратен от 1/5 на степен -7/8). Или пък как ще се рисуват графики, чертежи, таблици.Да, таблетът може и да е полезно нещо... Но за възрастен. Децата нямат представа как да ползват таблет, така че да извличат информация и да им бъде полезен. В техните ръце това е просто една играчка, която им губи 60-70% от свободното време. И вместо да налягат учебниците и да учат, те по цял ден гледадат фейсбука и играят игрички. Което няма да ги направи особено умни.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В холандия училището осигурява абсолютно всичко касаещо ученика.тетрадки,химикалки,учебници и т.н НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО