80% от първолаците, учещи чужд език, избират английски

Много зрелостници се явяват на матура по този език
Обновена: 26 сеп 2014 20:39 | 26 сеп 2014 20:38, Камелия Цветанова
23
80% от първолаците, учещи чужд език, избират английски
Снимка: Булфото, архив

Около 80 процента от децата у нас, които записват ранно чуждоезиково обучение от първи клас в училище, избират да учат в паралелки с английски език. Това каза директорът на Британския съвет в България Любов Костова на национална кръгла маса за учители по английски език на тема "Иновативни педагогически
практики", организирана заедно с Министерството на образованието и науката, предаде БТА.

Голям е броят и на учениците у нас, които се явяват на държавен зрелостен изпит по английски език, посочи Костова.

По думите й през 2013 г. около 6000 са били учениците у нас, които са завършили езикови гимназии, но на матурата по английски език тогава са се явили около 11 000 зрелостници. Това е показателно за нивото на владеене на английския език от учениците в страната, коментира Любов Костова.

По думите й от няколко години има недостиг на учители по английски език в цялата страна и затова се е наложило учители по други чужди езици да се преквалифицират, за да преподават английски език.

Има учители по английски език у нас, които са изключително добри в усвояването на нови методи за преподаване, както има и такива, които все още се осланят на добре проверените традиционни методи, посочи директорът на Британския съвет у нас.

Според Любов Костова образователните програми в университетите, в които кандидатстването е с чужд език, онези от тях, в които е включен английският език, като цяло имат по-висок успех, отколкото другите езици.

Ученето на чужди езици и тяхното ползване не е само вход за университетите в чужбина, но вече е и основно изискване за професионална реализация, коментира Костова.

Тя отбеляза, че например, всеки, който би искал да работи в Европейската комисия, не може да не знае три езика. Това са родният му език, както и още два чужди езика, посочи директорът на Британския съвет у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Giro преди 9 години
Da se Sakriat 4asnite u4ilischts Tova sa Mafia Hora a dr deza sa diskriminirani 4e roditelite im ne sa Mutri i ne Mogat da plaschtat Po 4000 5000 EUR
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво като го записват. Отбиване на номера, в 12 клас не могат да напишат здравей на английски. Това го даваха, като куриоз на обрзователната ни система. Е тези, които ходят на частни уроци, школи...ясно, но ако говорим за общата маса. Едно дете за 12 г. образоталене процес в частност английски струва хиляди на държавата и резултата трябва да бъде поне един елементарен разговор на английски да може да проведе, Да, ама не....
15
0
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
Че то в редица училища просто няма никакъв избор- в програмата пише "английски" още от втори клас и нищо друго не се предлага, като чужд език. ......И аз съм за английски и руски- цялата нужна ми техническа литература я има в нета на руски. Има и медицинска и какво ли още не. Като за втори език е лесен и достъпен, а у нас повече чужденци от руснаците няма.
14
0
 
8
 
! Отговори
Най-добре казва b12 преди 9 години
На руски можеш да намериш всякаква информация, при това се ориентираш много по-бързо и по-лесно.В епохата на интернет, в държава със западна ориентация, без английски си за никъде. Родителите на първокласниците са направили добър избор.Най-добрият избор обаче е английски и руски като втори език. Проблемите с Русия са настоящи, но в бъдеще нещата ще се променят. Тази държава рано или късно ще стане член на ЕС, както и Украйна, Беларус. И тогава всеки трети човек в ЕС ще говори славянски език.
13
11
 
5
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Прав им път към кенефите, плажовете и фермите на Гейропа и Геймерика!
12
3
 
1
 
! Отговори
пионер eng преди 9 години
Не е вярно познавам даскал по английски език който трудно си намира работа ,защото просто няма деца и училища в провинцията, руския най много да ти развали българския , пък и без това руснаците преписват от Запад. Тук там си има и френски и немски и испански , това за Сащ го кажи на волен шушумигата той разбира от х.й теци , един шут шут английски......
11
4
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 9 години
Аз бих записал немски, защото е най-разпространен в Европа, пък и университетите в Германия са безплатни....
10
0
 
10
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Не избират първолаците, а техните родители! Освен това нямат особено голям избор..
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз мисля да запиша турски
8
5
 
22
 
! Отговори
b преди 9 години
говоря руски и англииски и мога да кажа че рускичя ми вади 2 пъти повече пари и на руски се намира инфорация за всичко по-много
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми,така е.Езикът е удобен.Сравнително лесен за говорене.Интуитивен.Особено американският английски.Английският е по-архаичен.По-труден.Отвратителен особено когато говорят бързо щото изпяват думите с едно мелодично тяхно си миекане което е особено трудно за разбиране.За щастие обаче голяма част от света говори значително по разбираемият английски-американски.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kolko procenta ot tezi deca mislite shte ostanat v Bulgaria ?
5
6
 
6
 
! Отговори
Енглиш тичър преди 9 години
Далновидност му е майката другари,аз,преподаващият английски и немски като втора специалност ще цъфтя и процъфтявам,цял живот съм връзвал обувки,но-англйски и немски обувки и ще се развивам и ще цъфта,другия месец си взимам селта сертификата и тръгвам по белия свят като негов изконен гражданин.Е-маила ми е затрупан от оферти за работа с бяла заплата,не моем да насмогнем ви казвам,скоро ще се наддава за уменията ми.Да му мислят другарите с по-източна насоченост,сий юу
4
12
 
2
 
! Отговори
Отлично!!! преди 9 години
Добре се ориентират децата.А след като завършат и в чужбина,а червената милиционерска хунта сама да си бачка и да връща заемите за мегаломанските си безмислени проекти като Беляне и Южен потоп в услуга на рУския окупатор.Нали така каза другаря ви Корнезов у Парламента:Средствата за производство не трябва да попадат в ръцете на този който може защото няма как да го контролираме.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъдещите емигранти учат да потеглят после към САЩ.
2
8
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
А 0.0000000001 процента избират руски...
1
2
 
27
 
! Отговори
мак преди 9 години
Избора правят родителите, а не децата.