Помощните училища не са готови да се справят с някои ситуации

Коларова: Децата в 4-то помощно са оставяни без педагогически надзор
4
Помощните училища не са готови да се справят с някои ситуации
Снимка: БТА, архив

В страната има 48 училища, в които се работи с деца със специални образователни потребности и след проверка се е оказало, че те не са готови да се справят със ситуация като тази на Ана-Мария, призна просветният министър Румяна Коларова пред bTV.

Още по темата
Случаят с 13-годишната Ана-Мария, която страда от аутизим, нашумя, след като родителите й подадоха сигнал, че върху детето е оказвано сексуално насилие в 4-то Помощно училище в София.

Докладът от проверката в училището вече е готов, а и самата директорка е признала част от констатираните нарушения.

Едно от тях е, че децата са оставяни без педагогически надзор, обясни Румяна Коларова.

„Не казвам, че във всички тези учебни заведения се извършват нарушения, а че просто те не прилагат на практика предписанията за контрол и реакция, ако подобни инциденти се случат“, добави тя.

Според нея обаче това, че има нещо разписано на хартия, не означава, че няма да има проблеми.

„Навсякъде има проблеми във всички училища, а основният проблем на образованието е, че то засилва социалните неравенства“, коментира просветният министър.

Коларова обаче смята, че временните решения правят всички зависими и е необходимо да има принципни решения на проблемите.

„Един от проблемите в българското образование в момента е, че то очевидно не гарантира и не генерира с достатъчна сигурност грамотността на децата и за това говорят различните стратегии за образование, които се готвят и които трябва да бъдат приети", каза още тя.

Според нея новото правителство, в какъвто и състав да е то, трябва да приеме разработваните от образователното министерство стратегии за образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! преди 9 години
Само "помощните училища" не могат?Само с "някои ситуации"?Я се поогледай по- добре!
3
0
 
3
 
! Отговори
Дали преди 9 години
Децата без педагогически надзор а учителите без държавен надзор.Колкото на държавата и пука за учителите,толкова и на тях и пука за другите.
2
1
 
3
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Тази ми е преподавала в университета и е малко луда. както и изглежда.А иначе помощните училища са развъдник на СПИН, скоро както продължава нещата ще използват децата от тях за донори или за чистачи на Еболни.
1
1
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Ама на всички сте им раздали лаптопи иначе безплатно.И ходят по семинари на Чифлика със СПА!!Ай, ша ви знам и в даскалите!!!