Просветният министър иска следващата учебна година да започне по нов закон

"За да трае, трябва да се мисли отвъд мандата на партиите"
14 ное 2014 16:42, Анисия Иванова
6
Просветният министър иска следващата учебна година да започне по нов закон
Министър Тодор Танов. Снимка БТА

Амбицията на новия образователен министър Тодор Танев е следващата учебна година да започне по новия Закон за училищното образование. По време на посещението си в 38-мо ОУ "Васил Априлов“ днес той обясни, че за да се случи това, законът трябва да бъде приет до края на юли в НС, преди депутатите да излязат във ваканция.

Попитан кога ще влезе за обсъждане законопроектът за училищното образование в парламентарната комисия, министърът каза, че преди това ще има дебати по него. Той смята, че в дебата по законопроекта, който е бил досега, трябва да бъдат включени също родителите и общините. Законопроектът ще бъде обсъждан по различни начини, като това може да става и в тематични групи в интернет, допълни той. Може да се правят и анкети, свързани с него.

Законопроектът за училищното образование се подготвя от осем години, като има няколко негови варианта, написани от различните ръководства на Министерството на образованието и науката през годините. За да трае един закон, трябва да се мисли как ще изглежда той отвъд мандата на партиите на власт, коментира министърът, цитиран от БТА.

По думите му трябва да се мисли как ще изглежда този закон с хоризонт от десет години и тогава той ще е истински.

Политиките в образованите се правят от специалистите в държавния сектор, от бизнеса и от гражданите, които са потърпевши от това, което се прави, каза още министърът. Според него тези три страни трябва да бъдат равно представени, а не държавният сектор да е водещ, както се е правило до момента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 години
Важното е не дали законът е нов, министре, а да върши работа. С тези купища бездарно написани помагала и учебници и божествен да е законът, нищо няма да се получи. Същото важи и за програмите- по математика- всеки ден нов урок, без час упражнение. По БЕЛ след пети клас- 80% от заложената гжраматика е излишна за децата. Историята е майка ни жална, според учебниците и зубрашката преподавателско-изпитвателна метода. И Господ да слезе, няма да се оправи отрасъла.
5
0
 
6
 
! Отговори
кали преди 9 години
Не забравяйте нашето призвание , а именно да прославяме нашият български език и култура , нека никога не забравяме историята ни !!!
4
0
 
5
 
! Отговори
кали преди 9 години
Нека не забравяме кои сме като етнос и какви ценности изповядваме , нека образованието ни да е водещ приоритет , нека да бъдем българи !!!
3
1
 
9
 
! Отговори
кали преди 9 години
Крайно време е да има реформи в образователната ни система , като на първо време предлагам да има сериозно увеличение на заплатите на просветителите ни , защото българите имат нужда от хубаво заплащане на трудът им !!!
2
2
 
13
 
! Отговори
Увалиец преди 9 години
Увеличи колкото можеш заплатите на учителите.Създай система за перманентна квалификация на учителите и я обвържи с резултатите и заплащането на учителя.Затвори училищата през месеците юли и август по испански образец-да си починат мозъците им от системно учене.Не допущай религия в училищата,а превърни ученето в религия!
1
2
 
11
 
! Отговори
Увалиец преди 9 години
И този ,за съжаление,не е в час!Тези ще пита,онези ще ангажира/власт,училище и бизнес/ и реформа ще прави.Уважаеми,не знаеш какво да правиш-нямаш идеи,визия,приритети и пр.Послушай ме!Започни от висшето образование,което подава на училището некачествени кадри.Оптимизирай учебниците съобразно възрастта на децата.Засили практическата подготовка в професионалните гимназии и не се хващай на дуалната система,която е западен ***.Подобри дисциплината и възпитателната работа изобщо.Увеличи колкото