Двама от трима, завършили икономика, работят нещо друго

1/3 от студентите учат икономика или администрация и управление
16
Двама от трима, завършили икономика, работят нещо друго
Снимка: Булфото, архив

Всеки двама от трима студенти, завършили икономика и администрация и управление през последните пет години у нас не работят на позиция, за която се изисква висше образование. Това заяви днес при представянето на четвъртото издание на рейтинговата система на висшите училища Георги Стойчев от консорциума "ИОО-МБМД-С", цитиран от БТА.

Той добави, че това са двете най-масови професионални направления, защото в тях се обучават една трета от студентите в България, които са общо 237 938.

Студентите в професионалното направление "Икономика" у нас са равни на всички студенти, които учат в професионалните направления, свързани с природните науки и инженерните специалности, каза Стойчев. По думите му затова проблемът у нас не е, че имаме много студенти, за които няма работни места на пазара на труда, а проблемът е, че имаме сгрешена структура на висшето ни образование.

Здравеопазването и информационните технологии са секторите, които имат нужда от кадри, но има и професионални направления, които произвеждат излишък от кадри, коментира Стойчев.

Той заяви, че най-големите различия не са между отделните 52 професионални направления във висшето ни образование, а са сред висшите училища, които са във всяко едно от тези направления. Данните от рейтинговата система за 2014 г. за професионалното направление "Информатика и компютърни науки" показват, че в Софийския университет средният осигурителен доход на студентите, завършили това направление, е над 1800 лева, безработицата е под 1 процент, а реализацията по специалността е близо 92 процента, съобщи Георги Стойчев.

Той добави, че при студентите от Шуменския университет от същото професионално направление безработицата е около пет пъти по-висока, а осигурителният им доход е 706 лева. Реализация на позиция, изискваща висше образование, имат около 40 процента от завършилите това направление студенти в Шуменския университет, коментира Стойчев.

Той отбеляза, че рейтинговата система позволява също да се видят кои са трите най-често срещани професии за направлението, като близо 43 процента от завършилите са специалисти по информационни технологии, има специалисти по природни и технически науки, а третата най-често срещана професия, е на продавач. Стойчев даде пример, че над 79 процента от завършилите информатика в Софийския университет работят по специалността.

В сегашното издание на рейтинговата система, както и в предишното, отново с най-ниски осигурителни доходи са
студентите, завършили стоматология, съобщи Стойчев. Той отбеляза, че това не означава, че доходите на тези кадри са най-ниски.

За качество във висшето образование през 2015 г. между университетите ще бъдат разпределени 41,5 милиона лева, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
bezraboten преди 9 години
men kvo me intesuva nali raboti,az sega da pitam shto pushtat tiq evropoiski pogrami, kato rabota 5-6 meseca i posle nishto ili karam kurs po koito posle nemoga da si namera rabota ,zashtoto nqma li nujdi ot kadri.Samo tehnite hora rabzirali, firmite kradat pari to tozi nachin uj ni obuchavat sedime kato kolci ili pisheme ,a do praktikata sa dopusnati samo ,,grajdanite,,ili ,,naprednli-blizkii, rodnini,,stanah kato profesor s po chetiri diplomi v ediniq djob i pak sam si prosqk-***
11
0
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
Колега, аз не съм програмист но правя пълни програми на секси мадами
10
3
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Zavurshili kude bre drugari? Bulgarski VUZ, kudeto za primer sa vidni profesori kato Vuchkov ili akademici kato Stoichkov? ... shvashtate li neshtata - nerealno obrazovanie, nerealna realizaciq, nerealna ikonomika! Vruzkata q skusaha komunistite s izbivaneto na inteligenciqta!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алелуя! Някой се усетил, че бройката не дава качество! Хората имат нужда от занаят с който да си изкарват парите само че хората не искат да работят(мотиката е някакъв уред от времето на инквизицията) Хората предпочитат да са на бюрце, да си цъкат на компютъра цял ден пасианси или фейсбук и накрая на месеца да има заплатка. Да ама не. В неработеща икономика те не са търсени(или поне в реалната такава) Не произвеждайте бройки а обучени специалисти които са все по-голяма рядкост и се търсят.
8
0
 
10
 
! Отговори
икономичен преди 9 години
само с икономисти работа не се върши
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
na kompirite s motiki 10 nomer
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Болшинството икономисти правят собствени фирмички и банки за да избегнат мизерните заплати.
5
7
 
11
 
! Отговори
БОКО ТИКВАТА ОТ БАНК преди 9 години
АБЕ ВИЕ ДОБРЕ СТЕ ЗАВЪРШИЛЕ АМА КОЙ ШЕ ПАСЕ ОВЦЕТЕ И ОРЕ ЗЕМЯТА? ИЛИ НЕМА ДА ЯДЕТЕ? ШЕ КАРАТЕ НА ПРЕЗАРВАТИВЕ ЛИ. ЯЗЕКА НА ВАШИТЕ ГОДИНИ ОДЕХ ДА КОПАМ И САДИМ КАРТОФЕ БЕ. МАЖЕХ ФИЛИИТЕ С МАС И МААХ *** ПО ТОПКАТА. НОГО СТАНАХТЕ УЧЕНИТЕ БЕ ЧЕ СЕ СТРОШИ КЛОНО БЕ. И ЯЗЕ ЗНАМ ДА ЛЕЖИМ И ДА ПРЪДИМ. И ТОЧНО ТОВА ПРИМ СЪГА. ЛЕЖИМ ПРЪДИМ И СЕР.М.
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В IT има спад на заплатите и съкращения.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
меринджеи и трябват на тая ***
2
5
 
8
 
! Отговори
ИкономисЧе преди 9 години
Всеки иска да е шеф ама на никой не му се работи, трябва да разберем, че без икономика нямаме бъдеще, но за да я изградим се иска яко бачкане, а не ровене в носа както през последните 70 години от историята ни... всеки да гледа да крадне по нещо! 498
1
14
 
9
 
! Отговори
Реален преди 9 години
Ами, нормално! Комплексарите и балъците учат това, което в България го няма! И после реват по форумите, че са безработни... И това години наред, че и още ще има занапред! И аз имам висше образование, но работя по специалността си от СРЕДНОТО образование и съм си добре! Който, обаче е завършил ГОЛА гимназия- да се сърди на себе си...