1600 учители се пенсионират догодина, през 2017 г. - 2400

През 2019 г. поради тази причина системата ще напуснат 3300 учители
13
1600 учители се пенсионират догодина, през 2017 г. - 2400
Снимка: Булфото, архив

Сега в системата на народната просвета работят над 89 000 педагогически специалисти, през 2015 г. от тях на условията за пенсиониране ще отговарят около 1600 души и ако законопроектът за изменение в Кодекса на труда бъде приет, трябва да бъдат осигурени 39 милиона лева над бюджета, предвиден за средното образование. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева на заседанието на ресорната образователна комисия при обсъждането за първо гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от „Атака“, цитирана от БТА.

Националистите предлагат при пенсиониране учител да има право на обезщетение за толкова месеца, колкото години стаж е придобил.

Депутатът от „Атака“ Магдалена Ташева обясни необходимостта от законопроекта, посочвайки, че днес у нас учителската професия е тотално феминизирана заради унизителните заплати.

По думите й младите хора, завършващи университет, започват работа като учители, но са в нея само докато си намерят по-добре платена работа. "С този законопроект искаме да задържим учителите от старата школа, които действително изнемогват", заяви Ташева.

Предвид на възрастовата характеристика на педагогическите специалисти у нас, към 2016 г. 1200 учители трябва да бъдат пенсионирани, през 2017 г. - 2400 учители, през 2018 г. - 2800 учители трябва да бъдат пенсионирани, а 2019 г. - 3300 учители трябва да излязат в пенсия, съобщи заместник-министър Кастрева.

Ваня Кастрева призова да се взимат държавнически решения в интерес на българския учител и на образованието ни, но те да бъдат финансово осигурени.

Народни представители, членове на комисията, посочиха, че има учители от средни училища, които получават по-високи заплати от университетските преподаватели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Далавераджиите от МОН !!!
9
0
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
До Анонимен 3........нито деца и възрастни за малтретиране...
8
0
 
2
 
! Отговори
Марина преди 9 години
Що за сравнение - "Народни представители, членове на комисията, посочиха, че има учители от средни училища, които получават по-високи заплати от университетските преподаватели." С други думи, университетските преподаватели са по-зле.
7
0
 
1
 
! Отговори
кали преди 9 години
интересно защо така се получава !!! първо едно се говори а после друго става ???
6
1
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
В системата работят много хора ,Учителите са малко.
5
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
В полза на какво е това ???
4
0
 
13
 
! Отговори
До 4 преди 9 години
Много ми напомня за един мой съученик, едвам избута средното, ходеше да краде по вилната зона , и 2-3 години след като завърши стана полицай , човек за пример
3
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още малко преход остана.Не се бойте.Има няма 10 години и всичко ще приключи.Няма да има нито учители за ругаене,нито лекари за биене.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Модераторе, обърни внимание на последното изречение в коментар 1!
1
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди учителската професия беше по наследство, учителите биеха, малтретираха и тормозеха, понеже милиционерския строй учеше, че учителя е винаги прав, той ти дава знания, култура и възпитание. Ако те ошамари или накаже- ти срамиш не само себе си, но и цялото семейство и род. Обикновено след това баща ти те пребива пред целия клас или вкъщи, но ти отсъстваш няколко дена и всички знаят какво е станало. Сега нещата се обърнаха, а и носърчетата трябва да се интегрират