Задължителен 12-и клас предлагат в нов закон

Депутатите разделени за финансирането на частните училища
Обновена: 18 дек 2014 08:40 | 18 дек 2014 07:27,
18
Задължителен 12-и клас предлагат в нов закон
Снимка: Архив Reuters

Средното образование да бъде задължително и учениците да получават диплома за завършването му след 12-и клас. Това предвижда проектът на Закон за народната просвета, внесен от депутати от БСП в парламента, който бе разгледан вчера от образователната ресорна комисия в НС, заедно с проекта на Закона за предучилищно и училищно образование на ГЕРБ,  пише "Монитор".  Според него гимназиалния етап се дели на два етапа – до 10-и и до 12-и клас, като образованието е задължително до 16 години, както е и по конституция.
 

Основните разлики  в двата закона са по отношение на финансиране на частните школа.

Според ГЕРБ те трябва да получават държавна субсидия, защото децата са равни и не се делят на частни и държавни, а според червените това е социално неоправдано.

Броят на учебниците е другата спорна тема между депутатите. Според червените трябва да има само един учебник, а според ГЕРБ – броят им да е неограничен. Депутатите имат консенсус за задължителната предучилищна подготовка, която трябва да започва на 5 години.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев е за създаването на нов закон, но според него не е разумно да се разглеждат два закона едновременно.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък поставя въпроса за ниските критерии при оценяване на матурите. Според него е недопустимо ученик, който отказва на напише едно изречение текст, да може да получи оценка „много добър” 5 на зрелостния изпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
и преди 8 години
До АнонименТо държавата дължи на всяко дете и детски, защото му се полагат.А простата сметка без лихви показва,че лишили деца от има няма 8000.Държавата не може да плаща за избора на даден човек.Ако имаш две възможности и сам си избереш да плащаш,тогава няма за какво да се жалваш.Има и общински,и частни училища,и след като си изпратил детето в частно,явно можеш да си позволиш лукса.Ако започне да ги издържа държавата, следователно не са вече частни.
17
0
 
0
 
! Отговори
Нене преди 9 години
До АнонименМного българи са с по две и три висши образования, с по два и три езика-но просто нямат познати в партийните централи и не са годни да работят и да имат свои преуспяващи фирми.
16
1
 
0
 
! Отговори
Нене преди 9 години
Частните училища да не се субсидират от държавата.ТЕ ЗАТОВА СА ЧАСТНИ! НЕ ИСКАМ ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ ДА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ И ДРУГИ!
15
0
 
0
 
! Отговори
U преди 9 години
те и като се родят са равни уж, ама после едните не са деца и не получават детски, защото родителите им били богати. Сега действа същия принцип- ако имаш пари детето ти учи в частно училище, а ако нямаш пари - детето посещава общинско такова. Нищо ново. Така е в целия свят. Кои учат в Льо Розе - тези, които могат да си позволят да дават годишно по има няма 150 хил. евро, но пък имат контакти с децата на световните лидери,а и качеството е друго. И едва ли учителя там взема 250 евро.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako KАТ искат шофьорите да са със средно образование, то от самосебе си ще се реши въпроса.
13
0
 
2
 
! Отговори
родител преди 9 години
GERB iskat da niama delene za vida uchilishta otnosns subsidiite , a zashto ne vzemat da davat na vsichki detsa detski nadbavki? Edni sa detsa na Balgaria, a drugite, na koito ne davat detski, na koia dargava sa detsa?Za men tova e diskriminacia.Raboteshtite roditeli sa oshteteni.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те хубаво парите следват децата, но дали има качество.Моя близка плаща в частно училище, първата година бе доволна, втората обаче я постави в ситуция да премести детето си обратно в държавното. Защо ли? Явно срещу парите, които дават липсва качество.В България частното училище не означава качество, а възможност на родителите да плащат на децата си да учат там.По същия начин както плащаме и за английски. Всеки според възможностите си избира кварталната школa или Алианс.
11
0
 
5
 
! Отговори
12 преди 9 години
А в момента социалното неравенство се прокарва от самата държава, която нищо не дава на едни хора, а само взима от тях, за да го даде на други. Поне при децата не следва да има такова неравнопоставяне. За всяко дете следва да има сума за образование, а то ще си я ползва както избере. И ако държавата не му предоставя качествен продукт в 90% от боклучивите си училища, то нека си я ползва за частно училище.
10
0
 
7
 
! Отговори
БСП? Нивгиш повече! преди 9 години
Щом трудовата правоспособност се придобива на 16 години, то е редно на тази възраст и човек да може да избере да завърши образователна степен и да получи поне някаква квалификация, с която да може да си изкарва хляба. Това поголовно *** на чинове на 19 годишни и горница младежи е напълно излишно и вредно, както за тези, от тях, които без друго не желаят и не влизат в час, а се водят присъстващи за едната субсидия, така и за държавата, която издържа хора, които определено нямат нужда от това.
9
0
 
6
 
! Отговори
Подкрепям №8 !!! преди 9 години
Няма да обяснявам колко неприятности имах и имам, причинени от завистливи колеги. Не гледат качеството на работата ти, нито знанията ти, а ти правят сметка какво си получил от родителите си, какво ще наследиш и т.н. Не им идва на ум, че не всеки е заможен, защото краде или защото има връзки. Някои забогатяват, защото са умни, съобразителни и, най-важното - РАБОТЛИВИ, дисциплинирани, спестовни.При децата - взимат това, което се полага на заможното дете и го дават на онова, което не ще да учи!
8
5
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
Въпрос на личен избор, като искаш да е в частно - ще плащаш. Не, че дават добро образование, престижно е за родителите. Който си учи - учи и в държавно. А що се отнася до 12 клас, това е пълна глупост. Годината е абсолютно загубена и бреме за родителите и децата.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи, не се оставяйте да ви манипулират на принципа "разделяй и владей". Говоря от името на "богатите". Няма да забогатея с тези 1200 лв. но те са на детето ми и държавата му ги дължи, както на всяко друго дете! Ние "богатите" плащаме месечно над 1000 лв. данъци и осигуровки на държавата, имаме образование, знаем езици и работим платена работа - какво да направим сега? Виновни ли да се чувстваме, че изкарваме пари? Нали си плащаме данъците? Не се оставяйте да ни настройват едни с/у други!
6
3
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Написал(а) си един куп глупости...Детето ми ходи в частно училище, таксата е 1000 на месец, но не съм олигарх. Да не мислиш, че ни е приятно да даваме една камара пари всеки месец, защото държавното образование е пълен шит! Кой взема от бедните деца и дава на богатите?? За всяко дете се отделят пари в бюджета, а тези, които са в частни училища не ги ползват! Те отиват в канала-разпределят си ги чиновниците. Парите трябва да вървят след учника и всеки да решава къде да си прати детето да учи!
5
2
 
14
 
! Отговори
0 преди 9 години
Хахаха, социално неоправдано било!!! Значи за всяко дете се отделят годишно пари за образование от нашите данъци, детето ми е в частно училище а пък аз не мога да ги ползвам тези пари. Защото сме били "богати" :)))) А ние си скъсваме задниците от бачкане за да ме "богати". Просто искаме парите да вървят след ученика-какво му е социално неоправданото???Държавата има интерес образованието да е лошо за да могат повече деца да ходят в частни училища и техните пари да остават в бюджета. Схващате ли?
4
1
 
14
 
! Отговори
az преди 9 години
В частно училище завършиха 3-те деца на Цв.Кънчев,а сега учат и 2-та му внука,все с пари от Европейския съюз за интеграция на ***.Браво на българските управници!
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И промяна на закона: Право на гласоподавател да има само онзи, който е завършил поне осми клас!
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това би било 1 година загуба на време
1
1
 
26
 
! Отговори
Знайко преди 9 години
За дете, което има потенциал и иска да учи 12-ти клас е оправадан от гледна точка на разходи за държавата. Но това не е за всички. ***, кварталните гаменчета , а и тези които предпочитат професия със сигурност ще добият базовите си знания още в 10 клас. За тях е абсолютно безсмислено и неоправдано стоенето в училище още 2 години.