Цените на частните уроци паднали преди изпитите

Конкуренцията била голяма, а родителите - без финансови възможности
Обновена: 11 яну 2015 07:40 | 11 яну 2015 07:40, Веселина Йорданова
10
Цените на частните уроци паднали преди изпитите
Снимка: архив, БулФото

Цените на частните уроци за подготовка по различните предмети за националните изпити са паднали чувствително в сравнение с предните години, пише „Труд”.

В момента 60-минутно обучение по математика или български език струва от 5 до 8 лева. Много рядко педагозите вземат по 12 лева за същото време за решаване на задачите. Същата сума вземат и колегите им по български език и литература. Допреди година тя бе между 10 и 15 лева при топ учителите.

Цените на заниманията по чужди езици също са по-ниски - вместо обичайните по 20 лева за подготовка сега има занимания и по 10, и по 15 лева. Средно 6-8 лева са цените по останалите предмети, по които се държат матури.

Основната причина е, че голяма част от родителите нямат възможност да плащат за допълнителното обучение и педагозите се принудиха да намалят таксите на свой ред, разказаха експерти по темата. Те не скриха, че другият мотив е, че тестовете, които се дават на изпитите от националното външно оценяване, не изискват допълнителни занимания.

Конкуренцията на големите частни школи също била голяма, а самите те пък редовно предлагат промоции и отстъпки, за да си осигурят достатъчно клиенти. Цената на урок в школа излиза под 6 лева. Или подготовката по един предмет за миниматура след 7-и клас излиза между 300 и 400 лева. Цялостната подготовка за матурата също излиза толкова.

Изпитите тази година за седми клас и за завършване на гимназия са на 20 и 22 май съответно по български език и по математика.

Между 300 и 500 лева излиза подготвителният курс във висшите училища за кандидат-студентите. В почти всеки факултет на вузовете има преподаватели, които организират занимания за бъдещите първокурсници. Цената им е от 260 до 500 лева.

Повечето от лекциите са през почивните дни, а интензивните курсове за втората лятна изпитна сесия са през пролетната ваканция. Тя е от 8 до 13 април. Софийският университет ще приема документи на кандидат-студенти от 23 февруари до 13 март за първата изпитна сесия. Първата изпитна дата е на 22 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До катеринаТе и по света хората стават, доктори, фармацевти....но се подготвят в училище, а не с частни уроци...това само в Бг го има, да ходи детето ти в частно училище и на частни уроци...безумие. Образователната ни система, методите на преподаване, уч. материял е са много неадекватни на вермето в което живеем.
7
4
 
21
 
! Отговори
катерина преди 9 години
Защо да не дават пари за уроци след като абитуриентските им балове даваг възможност за харченето на хиляди левове! който иска да има грамотно дете дава пари. Няма да има промени в образованието- не разбрахте ли. Никой не иска грамотна нация. Та, да си дойдем на приказката - парите за уроци са онвестиция. Един ден дететот ти ,което е станало лекар, стоматолог или фармацевт, ще си ги върне. Няма да ги върне мързеливият.
6
0
 
11
 
! Отговори
до ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Положението е същото и в гимназиите и в основните училища. При повтаряне на класа ученикът не носи вече пари на училището...
5
1
 
24
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Цялото образование е тъжна картинка, но никой не иска да оправи батака,защото от това имат полза по върховете. А ние, в низините, да се дърлим и да се скубем! Не искат да оправят учебниците,не искат да улеснят програмата,не искат да създадат правила и закони,не искат да решат проблема с *** ,които пречат на българските деца и т.н. и т.н. Милата България колко е толерантна към всеки и към всичко...
4
4
 
18
 
! Отговори
хората имат пари преди 9 години
Боже,та те им купуват всяка година телефони за по 1000 лева отделно джобните и колата екскурзии там ала бала та за частни ли уроци няма да има?
3
3
 
23
 
! Отговори
Ваня Живкова преди 9 години
Който е писал това или не е проверил информацията, която предоставя, или става дума за друга държава. Цените, които тук се цитират абсолютно неверни, истинските са в пъти по-високи от цитираните. Само една прверка по сайтовете на школите за подготовка за външното оценяване след 7 клас може да го докаже. Моля, проверявайте си добре информацията.
2
2
 
31
 
! Отговори
Аси преди 9 години
Ако "маминото детенце" си учи уроците редовно, не бяга от училище, ходи на консултации, когато нещо не е разбрало, няма да има никакъв проблем с изпитите. Консултациите са безплатни. Изключвам кандидатстването за медицина, където изискванията не съответстват с нивото в училище.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма мющерия в БГ, до тук бяхме