Който си е записал детето в Класическата, знае адреса!

Няма азбест в ремонтираната сграда, твърди са от МК
16
Който си е записал детето в Класическата, знае адреса!
Ремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култура в столичния квартал "Модерно предградие". Снимка: Булфото, архив

Сградата на НГДЕК се намира на ул. "Баба" 16 повече от двайсет години и всички родители, учители и ученици знаят прекрасно този факт.  По този начин от Министерството на културата отговориха на недоволството на родители и ученици, че децата трябва отново да се върнат в кв. „Модерно предградие“ след ремонта на сградата.

Още по темата
В обновената с европейско финансиране сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" няма азбест и това е доказано от три специализирани проверки на РЗИ, посочват още от министерството.

От там припомнят, че сградата на гимназията е ремонтирана с европейски средства и задължение на принципала - министъра на културата, е да върне училището в собствения му обновен дом след приключването на ремонта.

Това е направено и учебният процес от 4 март 2015 г. насам се реализира именно там, се отбелязва в позицията.

С Постановление на Министерския съвет Класическата гимназия, както и останалите 22 училища по изкуствата, се ползват и с много по-висока издръжка от държавата за един ученик, точно защото Министерството на културата държи на високото равнище на образованието тук.

Докато в едно обикновено училище годишната държавна издръжка на едно дете е 1632 лева, то в Класическата гимназия тази сума е в размер на 2382 лева, посочват от Министерството.

Освен това от Софийския университет и от БАН са привлечени общо 5 преподаватели, които да обучават възпитаниците на Класическата гимназия.

Министерството на културата не е оказвало натиск нито на ръководството, нито на учители от Класическата гимназия. В тази връзка спекулации са изказаните на пресконференцията днес твърдения, че "Министерството оказвало неимоверен натиск", се заявява в позицията.

Министерството на културата ще поиска днес от Регионалния инспекторат по образованието да провери учебния процес в Класическата гимназия.

Проверката е предизвикана от сигнали на родители, изпратени до Министерството на културата, в които се посочват нарушения в хода на учебните занятия. Регионалният инспекторат по образованието е компетентният орган за извършване на такива проверки, заявяват от МК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Samuilov преди 9 години
Петиция "Вървете си, министър Рашидов, ние избираме НГДЕК" на peticiq/112070
12
0
 
1
 
! Отговори
Правния мир преди 9 години
До Европа,но не съвсем!Да, наистина "крепосните Селяни" е особено напредничаво развитие, а забравих с КААМПУС!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво сте се хванали с този "Женски пазар"? Кой казва, че там е мястото на подобна гимназия? Не можеше ли за толкова години да се построи подобаваща сграда, макар и да не е точно в Центъра, с всичко необходимо за тези млади интелигентни хора? Каквото и да говорим, колкото и да спорим, оттам излиза цветът на интелигенцията ни, това училище дава широк хоризонт и развива интереси, малко по-различни от тези на средния българин. Трябва да се гордеем с тези младежи и да уважаваме преподавателите им.
10
1
 
8
 
! Отговори
Смешен плач преди 9 години
За какво ни е това училище, за какво ни са древни езици? Та тя, кОлтурата тече из крачолите ни!Децата да не се глезят, а да седнат пред телевизорите и да гледат, я колко видове шоу, какви дълбокомислени програми има в родния ефир, какви поучителни и прочувствени сериали следват един след друг. От екшъните ще научат как да се бият и побеждават, пък и чужди езици ще усвоят, особено как да ругаят на английски. Древни езици им се прищели! Глезотии!
9
2
 
2
 
! Отговори
ira преди 9 години
Koe mu e hubavoto na zenskia pazar, kazete. Tam e super haresvano miasto ot romite, bezancite i krimi tipove i kradci...opasna zona e pazara , ne stava za uchene...a ne lipsvat i erotomani tam.333
8
4
 
6
 
! Отговори
Европа,но не съвсем! преди 9 години
Адресът на училището е в Модерно предградие повече от 20 години? Много показателно, това е времето на безкултурието, времето на чалгата и мутрите. За какво ни е изобщо гимназия за древни езици и култура? У нас се насажда културата на Бай ***. Логично е запратено училището в периферията на столицата и културните събития. Ама по света елитните учебни заведения били извън центровете на градовете? Известно е, обаче, че там транспортът е нормален, автобусите-чисти и т.н. А тук ?
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дъщеря ми завърши там , не беше удобно пътуването всеки ден(30-километра), но когато си избрал такава гимназия има и минуси и съответно плюсове- въпрос на избор.Поздрави,
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моля Ви, приемете им фалшивите никъде неподадени оставки. Жалки нахалници. Кои сте вие? Никои. Нямате никакво право да пречите на децата да учат, за да задоволите провинциалните комплекси и егото на оная самозвана лека.
5
7
 
8
 
! Отговори
живко преди 9 години
Лигльовци,държавата двойно харчи за тези деца пари за обучението им и ремонт им направи Европата и те пак капризи,нямате ли срам бе даскали и родители, а?
4
0
 
4
 
! Отговори
Екзкурсовод преди 9 години
Тази сграда на класическата гимназия да не би предназначена за Лувър? Център,все пък...а ?Е
3
4
 
12
 
! Отговори
Брех преди 9 години
Защо затвориха всички техникуми, а продължават да наливат пари на разни лигльовци, дето не им се учи старогръцки?
2
7
 
21
 
! Отговори
Hihi преди 9 години
Правилноо. А, защо не мрънкаха преди... Я марш на училищеее... Егати капризите... И на какво отгоре
1
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се връщат веднага в сградата и да спрат мрънканията! Оставките на учителите да се приемат и да се назначат нови!