С изпити по математика и журналистика тръгва сесията за СУ

Кандидат-студентите ще решават 8 задачи за 4 часа
22 мар 2015 08:24,
3
С изпити по математика и журналистика тръгва сесията за СУ
Снимка: Архив Булфото

С изпитите по математика II и журналистика писмен днес започва първата кандидатстудентска изпитна сесия за учебната 2015/2016 година в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Изпитът по математика е от 9.00 ч. и на него за четири часа кандидат-студентите трябва да решат осем задачи. При решаването на задачите те ще трябва да използват знания от различни теми на училищната програма по математика. Всеки кандидат-студент трябва да се стреми да изложи решенията на задачите от изпита пълно, кратко и ясно, като използва въведената в училище математическа символика. Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи.

Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства, посочват от СУ. На изпита кандидат-студентите могат да използват химикалки, пишещи в синьо, както и черен молив, линия, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава използването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри.

От 14.00 ч. започва писменият изпит по журналистика в Софийския университет. Изпитът има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и в достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем.

Темите за писмения изпит ще са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, радиото, телевизията и в интернет.

Изпитната комисия ще формулира темите непосредствено преди изпита. Той ще започне с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, като контролно ще се отворят поне още две теми.

Писменият изпит по журналистика ще продължи три астрономически часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Нямате право на това да правите изпити на територията на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !!!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в СУ много феодални старчета има.Остави това ами и живи динозаври се намират.Преподават неща отдавна изгубили актуалност.
1
0
 
4
 
! Отговори
Нужно е уточнение преди 9 години
Когато пишат оценки, ще дават ли мнение, според което отличникът е годен за мияч на чинии, защото в България "е тесничко" и за кариерно развитие предварително са набелязани "нашите хора", на които също така предварително се слага етикет, че са "най-добрите"?Защото се оказа, че Златин, който се жалва чрез в."Труд", работи в Лондон не като мияч на чинии, а по специалността си - като ЮРИСТ. А проф.Русчев, който така нагло го обижда, дали ще успее да започне в Лондон работа като юрист?