Учениците блеят, учителите будят, родителите – бият

Синдикати искат затягане на мерките в родното образование
25 мар 2015 13:30,
50
Учениците блеят, учителите будят, родителите – бият
Снимка: Reuters

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" е загрижен от многобройните посегателства върху учители от ученици и родители, които са ежедневие в учебните заведения. Това се посочва в позиция от синдиката, в която се отбелязва, че Министерството на образованието и учителските синдикати трябва да набележат бързи мерки за спасяването на българския учител.

За да се случи това обаче, социалните партньори трябва да открият и набележат превантивни мерки, за да се изкоренят грозните сцени на посегателство и физическа разправа върху българския учител, заявяват от синдиката и допълват, че тези мерки трябва да бъдат насочени към ученици и родители.

Според тях на учениците трябва да се наложат императивни задължения, както и ефективни наказания при нарушаване на нормите.

Задълженията трябва да включват спазване на утвърдения училищен правилник: забрана за използването на GSM-и и таблети, както и правенето на снимки и клипове на територията на училището.

Синдикатът настоява наказанията да бъдат въздействащи, но за съжаление и в проекта за закон за училищното образование е видим страхът на авторите от ГЕРБ да "възпитават" учениците, пишат те.

Към родителите и в сегашния закон, а и в неговия бъдещ наследник "отново се ходи по терлици", твърдят от синдикат "Образование" и посочват, че не са малко правата на родителите, но техните задължения са безкрайно неглижирани.

За осигуряване на нормален учебно-възпитателен процес трябва да се осигури разумен пропускателен режим, като родителите да могат да влизат на територията на училището, само по повод на регламентирани срещи и прояви, с разрешение на учителите и директора. Останалите посещения, както е практиката в модерните образователни системи, да бъдат забранени.

Според синдикалистите фундаменталната причина, поради която има огромен проблем с дисциплината на ученици и родители и грозни сцени на посегателства над учители, са делегираните бюджети.

„Зависимостта на училището, на учителите, директорите и техните трудови възнаграждения от учениците и родителите, във връзка с броя на учениците, е пагубна и води българското образование към неминуем упадък“, заявяват от образователният синдикат.

Това налага час по-скоро да се прекъсне зависимостта на директорските и учителските заплати от броя на учениците и от делегираните бюджети в този им вид, настояват синдикалистите.

Според тях след действията, ограничаващи агресията на ученици и родители върху учители и директори при изпълнение на техните служебни задължения, трябва задължително да се помисли и за криминализирането на тези посегателства, каквато е и идеята на министъра на образованието проф. Тодор Танев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това налага час по-скоро да се прекъсне зависимостта на директорите от ВЛАСТ и ФЕОДАЛЩИНА, защото един преял директор, ако знае, че има мандат, или ако длъжността му е на въртящ се принцип( както във ФРАНЦИЯ ), може и да се замисли. Щото следващият път, той/тя може да е от другата страна на бариерата.
33
0
 
5
 
! Отговори
ан преди 9 години
най голямото поражение на образованието донесе адвокат вълчев с делегираните бюджети а и всички министри ,които се опитваха да се задържат до края на мандата променяйки по нещо ,то не бяха по няколко учебника ,то не беше сваляне на материал в по долен клас,то не бяха назначения на директори феодалки обикновено начални учителки и какво ли не
32
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Без образование няма бъдеще!Делегираните бюджети са язвата на съвременното образование и принуждава директорите да дават бележки на учениците,които изобщо не ходят на училище!А учениците трябва да имат и ЗАДЪЛЖЕНИЯ , не само права!На какво прилича това,един учител да не може да изгони от час ученик пречещ на преподаването!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
който не му се учи , е ги контейнерите с *** , там си им е мястото
30
0
 
5
 
! Отговори
Пишете преди 9 години
Пишете всеки ден на тази тема, ако ви интересува бъдещето на България.
29
0
 
5
 
! Отговори
кака мара преди 9 години
от проекто -закона да отпадне членът,според който родителят преценява готовността на детето за училище и му дава право от 3 група на детската градина да го запише направо в първи клас.В районите с етнически малцинства децата тръгват на детска градина на 5 години,защото иначе им спират детските и на 6 вече са първокласници-откъде толкова много генийчета!!!!!..Та от там идва самочувствието на родителите,че всичко им е позволено.Прави са синдикатите!!!
28
0
 
11
 
! Отговори
даскал преди 9 години
В новия закон да има точка разрешаващ шамаросване на учениците с върха на пръстите /камшично/. Мамините синчета, глезените мутренски деца да се записват в отделни либерални училища.90% от децата са с добро семейно възпитание имащи мотив за учене, някоизръца разваляткацата с мед В никакъв случай мобилни телефони или таблети в училище. Има си дежурен учител за контакти, а училището има компютърна зала. Влизането на родители в у-ще само чрезрегистрация и при родителски срещи.У-щето зо обучение
27
0
 
8
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До бивше пионерче. Кой те е тероризирал бе. Я не си зимисляй. Да, забрани имаше, но затова имаше дисциплина, а сега какво има?? Не стига че не могат правилно името си да напишат келешчетата, ами са и нагли до безобразие. И за какви масови побои приказваш, никъде не е имало такова нещо, измисляш си да подвеждаш по-младите хора, слушат простотии от този тип и ги повтарят като папагали. А ако теб са те биели в къщи това е твой проблем, мен не са ме били нито в училище, нито на улицата, нито в къщи!
26
0
 
4
 
! Отговори
fizika77 преди 9 години
До какаКолега, не зная защо не Ви обучават, но аз имам сертификати, достатъчно за да покрия стенитев хола, вместо с тапети. Всички тези курсове струват пари на училището и на мен, но не ми носят бонуси-пари. В някои от обученията лекторите знаят много по-малко от нас. Има обаче други, които са актуални.
25
2
 
3
 
! Отговори
спас преди 9 години
И Аз анонимни приятелю съм учител ,но за разлика от теб аз ,внимателно изучавам Буквицата,нашата Арийска Буквица.До кога ще Ви даваме знак,ще подсказваме ще Ви молим отворете си очите.Мъж си все пак стегни се напиши в нета на Български Буквица в изображение я намери и започни да търсиш,какво означава тя и до къде ще те отведе сама.Мисли с кратуната си а не с ......ъ.За нас Фердинанд в съвети към сина е искал да ни затвори умъ.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учител съм.обичам работата си и давам всичко от себе си.Но лошото е на учениците като цяло им е все тази,а родителите им искат само оценки, нищо повече.Ако не им хареса нещо, веднага влиза в действие заплахата за преместване на детето в друго училище.Те знаят че така ни държат в таралежови ръкавици,защото имаме малко ученици.Но това е нищо най-страшното идва, когато някои ученици подкрепени от безотговорното поведение на родителите си започне да малтретира както съучениците така и учителите си.
23
0
 
10
 
! Отговори
77 преди 9 години
Подкрепаджийски изцепки от тоталитарен тип!Не бяхте ли вие,чиито групи вилнееха в училищата след 10-ти ноември и сменяха директори и заместници със свои протежета некадърници!И какво предлагате-нова репресия ,но този път срещу учениците,но времето на тези неща отиде безвъзвратно в историята!Послушници или свободомислещи хора?Нищо не казвате за това,че заплатите на учителите са най-ниските в държавата!А кой е израснал без своя учител-може би на самоучител.Няма да стане така ,както предлагате!
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са виновни нито учителите , нито учениците. Рибата винаги се вмирисва откъм главата. Политиците да вземат веднъж за 25г да свършат някаква работа, *** с измекярите им мръсни.
21
1
 
8
 
! Отговори
спас преди 9 години
Има една много древна мъдрост,че ученика сам трябва да намери учителя си.Толкова са Ви промили мозъците,че сте готови да слушате авторитети а не самите себе си,ако Подкрепа толкова искаше да промени нещата,нищо на може да я спре.Просто организацията само разлайва кучетата >Там отлично знаят кой пише учебниците и какви цели преследва престъпника.Учете Буквицата Тя е образ а не говеждо мучене.Развива дясното полукълбо на мозъка,не осакатявайте децата си а учете.
20
5
 
6
 
! Отговори
великии спас преди 9 години
Първо кой Ви е казал, че има училище ,това в бг то са просто сиропиталища,защото родителите на децата са избягали,кой на запад,кой в арабистан,кой в матрицата.Учете Буквицата родители в нета я има 7 по 7 =49 .Аз,Боги.Веди,Глаголи,Добро,Ест,Есма а есма е многомерния свят и завършва добрата буквица с алфата и омегата.Учете се четете Буквицата .
19
3
 
17
 
! Отговори
444 преди 9 години
До АНОНИМЕНЕ какъв стимул да се даде на млади учители след като заплатата е под средната за страната, права - никакви нямат, който откъдето мине може да направи учителя на 2 стотинки, на всичкото отгоре във времето на демокрацията учителската работа е и психически трудна
18
2
 
27
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Посегателството върху лекари и учители от пациенти и родители-мутри или невъзпитаните им отроци трябва да се криминализира. Съд по бързата процедура, ако е ученик, т.е. непълнолетен отговорността ще носят родителите.
17
3
 
13
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Много искаме,малко получаваме!Или трябва да искаме по-малко,или да бачкаме повече!Друго няма!
16
1
 
16
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Ако дете напише обида за учител ко прайм трайм си Щооооо ааааа щот сме много умни ли ? Не, ама щото ни е страх от някой без образование който дърпа конците
15
1
 
14
 
! Отговори
европата преди 9 години
До 20Наистина са на светлинни години. Детето ми учи в училище (не в България и не тузарско и скъпарско) - GSM-ите са забранени в училище (видят ли те с него, вземат го за определен период), на учителч се гледа с уважение и ученето е изключително практически оринетирано с правене на ppt-презентации по конкретни уроци.