До 12 години: Половината учители - пенсионери

Разликата между учител и ученик у нас е две поколения
28 апр 2015 14:22,
20
До 12 години: Половината учители - пенсионери
Снимка: Булфото, ахрив

До 12 години 50% от българските учители ще навлязат в пенсионна възраст, каза на конференция главният секретар на Министерството на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Вълчев отбеляза, в България разликата във възрастта между учениците и учителите е две поколения, а всъщност е нормално да е едно.

"През 2009 г. за целодневна организация в училище бяха предоставени 18 милиона лева за 37 000 ученици, а през тази година са отделени повече от 120 милиона лева за над 200 000 ученици. Един час от това целодневно обучение в училище е за спорт", каза Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че целодневната организация на учебния ден трябва да стане по-ефективна и привлекателна за учениците, като за тази цел ще се използват средства от новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Със средства от програмата ще се организират за учениците разнообразни занимания по интереси, сред тях ще са и спортни дейности.

На конференцията министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев представи новата четиристепенна система в образованието, включваща предучилищното и училищното образование, интегралните професионални колежи, висшите училища, центровете за върхови постижения и клъстерите.

"Системата на образование у нас съществува почти непроменена от края на 19-и век, когато е формирана, за да отговаря на тогавашните нужди на индустриалното общество", каза министър Танев. Той добави, че сега имаме също училищно и висше образование, които гарантират общо ниво на образованост, а отделна е сферата на науката.

"За 100 години единственото, което се е променило, е навлизането на професионалното образование,
застъпено в средното училище и отчасти във висшето образование", заяви министър Танев.

Той очерта и недостатъците в сегашния образователен модел, посочвайки, че сега живеем в епоха, в която знанията се развиват много по-бързо. "Нашите деца, утре ще работят професии, които в момента още не са измислени и днес работодателите със сигурност не могат да ни кажат от какви кадри ще имат нужда след пет години", коментира министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
pitam jurnalistite: ZASHTO SAMO ZA UCHITELI I DOKTORI SE PISHE I RAZISKVA PO FORUMITE?Zashto ne povdignete vaprosa i za drugite profesii.zashto ne se uvajava truda na shivachkite,chistachkite,magazinerkite,i mn.dr.obiknovenni profesii.Anima te vzemat golemi pensii?Ne,istinata e che ne vzemat pensia dori i kolkoto edin uchitel,i to pri 40g.staj.I ne se pensionirat na 45g. kato balerinite.Mogat-ne mogat,rabotiat do60g.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекарската грешка проличава бьрзо,но грешката на един учител след много години,,,и двете професии са важни,но са низкоплатени,,,ако един лекар може да си отвори джоба и да си прибере парите за преглед,то учител ,,,
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Янка Т. 11.Янче аман от такива "перли" като теб.Но хубаво е че ви има иначе никой няма да се сети че учителската професия в скоро време ще я впишем като изчезващ вид!Младите не са луди да общуват с родители като теб.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Я.Такева.Учителите са професионалисти,но не се пенсионират защото получават пенсия около 320 лв.след като са си дали живота и здравето си за изучат децата,които стават лекари,инжинери,депутати,министри и президенти,но никой от тях не се досеща че тези които са им дали старт в живота бедстват и са образованите просяци на обществото то ни която е хулена и подритвана от всички.Учителите са тази част от общество,която е хулена и подритвана от всички.Е, как тогава да има млади учители?От къде?
12
1
 
9
 
! Отговори
Елена преди 8 години
До Янка 11:Учителите трябва да са професионалисти и да обичат децата и работата си. Много директори умишлено не пенсионират колеги,за да обучат младите(ако има ).Налага се,защото не идвали от институтите достатъчно подготвени,не можели да овладеят учениците(особено ромите).Аз не приемам,че това важи за всички,но е факт,че по- младите колеги не владеят методиката по предмета,чакат учениците да получат знания от частни уроци.Аз съм на 48 години,начална учителка,повечето ми състуденти са успешни.
11
1
 
13
 
! Отговори
edin преди 8 години
Янке,ко Каза?Че то пенсионери в училище няма.Кой ще издьржи 45г.сред мамини синчета и щерки,КОЙ?
10
12
 
5
 
! Отговори
янка преди 8 години
задължително учителите трябва да са млади ,с естетичен външен вид и нахъсани за работа , а не както сега в пенсионна възраст ,без никакъв хъс за работа и разговори с учениците ... вън на пенсионерите от образованието
9
1
 
23
 
! Отговори
ICo преди 8 години
Заплатите на лекари и на учители трябва да се увеличат двойно! Съкратете на половина най-многоброийното МВР в европа и ето ги парите.
8
2
 
18
 
! Отговори
64084 преди 8 години
Има изход.1. Вдигнете заплатите с минимум 50%.2. Дайте повече права на учителя да оценява поведението на ученика.3. Въведете оценка за поведението на ученика.4. Въведете обществено полезен труд за ученици с намалено поведение.5. Онази част от делегирания бюджет, която дава пари за брой ученици.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми, така е! Направихте професията непривлекателна, да не кажа отблъскваща, за младите и сега ще има да се чудите кой ще учи децата и ще се радвате ако се намери някоя женица пред пенсия, защото кой млад човек ще си съсипва нервите с тия лигльовци са смешни пари?
6
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
abe ai stiga be edno vreme nas da ne ni u4exa samo mladi u4iteli,ne moga da razbera viziqta li e po vajna ili opita ,iskat mladi daskalki da gi u4at na kakvo oba4e
5
0
 
14
 
! Отговори
Разлика преди 8 години
Друга разлика между учители и ученици е, че учениците са началниците, а учителите са подчинени. Освен това, най-важно е на 18 години ученикът да е станал на човек, а не на работник. В дебелите книги е писано, че има много високоучени, но тайните се откриват на смирените. Или в "новите" времена това не важи?
4
7
 
18
 
! Отговори
Гери преди 8 години
Безумие е човек на 60-65г да преподава и да бъде адекватен, пъноценен и да отговори на енергията на децата... Нито физически, нито естетически е приемливо!!!Балетист на 65...БЕЗУМИЯ!!!
3
3
 
11
 
! Отговори
балетист преди 8 години
и лекари
2
3
 
15
 
! Отговори
Стефан Стамболов преди 8 години
"На мен интелигенти не ми трябват!".
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ее няма страшно, до 12 години синчето ще е изкласило за емигрант