Все по-малко ученици избират техникумите

За 10 години броят на децата в професионалните гимназии е паднал с 60 000
7
Все по-малко ученици избират техникумите
Снимка: Булфото, архив

С над 60 000 са намалели учениците в професионалните гимназии за последните 10 години, съобщи на дискусия в Перник Самуил Шейнин - почетен председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

По думите му в учебната 2004-2005 г. в България са функционирали 447 професионални гимназии, в които са учели 186 169 души.

През 2014 г.-2015 г. професионалните гимназии са 384, а учещите в тях ученици 125 613.

Спадът се дължи на ниския естествен прираст, емиграцията, липсата на мотивация на учениците да изберат професионалните гимназии, както и отпадане на някои ученици, отчете Шейнин, цитиран от БТА.

Дуалното образование да се превърне в национален приоритет, призова заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов изрази категоричното становище на бизнеса, че след като си плаща данъците, иска отлично подготвени кадри с практически умения, в които да не влага допълнителни средства, а директно да започват работа.

Според Симеонов са необходими стимули за реализиране на дуалнотообучение. Той призова още от детската градина да започва обучението по предприемачество.

Областният управител на Перник Ирена Соколова посочи, че учениците излизат от професионалните гимназии без практически умения, с 57 процента усвояемост на учебния материал, който е от енциклопедичен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Средното образование през последните 20 години се превърна в никому ненужна формалност, която удостоверява ниско качествен продукт и подготвя полу-грамотна *** за вливане в обществото...
6
0
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Председателят на БТПП Цветан Симеонов изрази категоричното становище на бизнеса, че след като си плаща данъците, иска отлично подготвени кадри с практически умения, в които да не влага допълнителни средства, а директно да започват работа. Този е изключително нагъл ... по цял свят квалификацията е фирмен приоритет, а наш'то момченце иска да дава 500 лева заплата за високо-професионална дейност.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-вероятно е да има отлив защото сигурно са решили да стават кравари и овчари - както каза ранопя!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да направим една равносметка.Отиваш да работиш в кол център, по цял ден говориш, напрегнато е, ама си сред млади хора, ако си добър може да се уредиш във фирма в която да си докарваш 700-800лв, плюс купони за храна и някой друг тимбилдинг, работиш на чисто и повечето случаи комутативно място.Ставаш стругар, фрезист, заварчик, шлосер, бачкаш за 500лв. в покрайнините на някой град, работиш с хора на по 50-60г., и на края на месеца не взимаш пари, И през целия ден внимаваш струга да не те осакати
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами много ясно, че никой няма да ходи в техникумите.Що да ходи? Има ли смисъл?Учиш колкото за още едно техническо висше. А ползата после е нулева.На бизнеса не му трябват хора, които да казват на шефа как да работи.На бизнеса му трябват хора от езикови гимназии или спортни, без техническа мисъл, без знания, без умения. Ей такива, дето за инженери не стават.Ей там да вдига телефона, да вика "Hello", да важничи и в края на месеца да чака парички. И да не подбива самочувтсвието на шефа.
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Професионалните гимназии в по-голямата си част се превърнаха в развъдник на малолетни к*рви и нагли момченца, функционално неграмотни и нехаещи за собственото си бъдеще. Много трудно ще се промени нагласата на обществото към тези училища, дори и да се въведе дуално образование...
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
,,NE SE PRITESNYAVAY NARODE - SHTE VNESEM"-taka kazvat nashite politici a BALGARITE SE IZNASYAT ZARADI DOBRATA IM POLITIKA. BALGARIYA VECHE E SAMO GEOGRAFSKO PONYATIE.