Ще има ли "бърза писта" за талантливите ученици?

Според Румяна Бъчварова трябват повече грижи за надарените деца
30 апр 2015 20:17,
15
Ще има ли "бърза писта" за талантливите ученици?
Снимка: БТА

Трябва в българското образование да има "бърза писта" за талантливите деца и ученици? Това коментира вицепремиерът Румяна Бъчварова на Съвета по образование и наука към държавния глава на тема "Качество на образованието и пазар на труда".

Тя отбеляза, че трябват специализирани, систематични и нарочни грижи за талантливите ни ученици, защото не е достатъчно да се гордеем само с техните медали от олимпиади, а е нужно да се полагат и грижи, за да се насърчават тези деца, пише БТА.

На заседанието вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че когато говорим за образованието, често и абсолютно клиширано казваме, че то ни е приоритет, забравяйки, че това означава, че трябва да се откажем от нещо друго. Дончев отбеляза, че в началния етап на образованието болезнена е темата, свързана с отпадането на учениците от училище. Той каза, че акцент в средното образование е дуалното обучение, но то не трябва да се разглежда като панацея.

"В тази връзка най-голямата задача е как да се спечели вниманието на бизнеса и как той да се мотивира да участва в дуалното обучение", посочи вицепремиерът Дончев. По думите му във висшето образование основното предизвикателство е свързано с неговото качество.

По отношение на "бързата писта" за талантливите деца и ученици Дончев коментира, че модерните концепции предлагат в един и същи клас по-дълго да учат и по-талантливите ученици, но и децата със специални образователни потребности.

"Така всички ученици формират ценен социален опит", посочи Томислав Дончев.

На заседанието вицепремиерът Ивайло Калфин отбеляза, че трябва да се дискутира по това колко престижно е образованието в България и това зависи какви възможности то предлага на младите хора.

"Голям проблем у нас са отпадащите от училище ученици, като в последните години имаме и тенденция децата да са по-неграмотни от родителите", коментира Калфин. Според него в предишни периоди от развитието на България това е бил обратен процес - децата са ставали по-грамотни от своите родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 8 години
Никакви привилегии. Като си "талантлив" няма да искаш привилегии,да влизаш без изпити и тн-а ще се бориш по каналния ред
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OSTANA LI NESHTO NERAZSIPANO V TAYA DARJAVA?
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подобно нещо трябваше да се направи още през деветдесетте години. Все едно сега да тръгнеш да сменяш столицата, вместо преди 50 години, когато е имало някакъв смисъл.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сина заминава за Германия това е , изкара една година в ТУ , а стига толкова .. Всички ми се присмиват , че учи в България.. направо ме се съжаляват. потъвам от срам.
9
2
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
до " боц " - моите деца съм ги изучил ,въпреки соц строя (другарите ме наричаха "враг на народа ) , в момента работят в Англия и внуците ми учат там , знам ли какво щеше да излезне обучението им в тази партийна държава наречена "република " България .
8
1
 
6
 
! Отговори
В това Нещо, ... преди 8 години
... което някои незнайно защо наричат "правителство", цари тотален хаос.
7
5
 
4
 
! Отговори
боц преди 8 години
Е па за кво им е тази бърза писта?!За да захранят с ум тъпите кравари от САЩ ли?Аз разбирам да има "бърза писта" за талантливите деца, но само при условие, че ще работят за проспиритета на България!А то какво става - ние ги създаваме, даваме средства за обучение и.....те отиват да творят и работят за САЩ, т.е. за унищожението на света.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска дуално в Германия приемат и Българи . Баден Вютемберг - 3 месеца учиш , 3 месеца работиш нон стоп.. 20 дни отпуска .. за 600-700 евро. Плащани през цялото време
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво дуално образование за 200лв. на 4 часа , я мама мама..
4
0
 
7
 
! Отговори
Ученик в НМУ "Л преди 8 години
В НМУ "Л.Пипков"-София талантливи са само синовете и дъщерите на учителите в училището и учениците на директорката Митева. ААА да и дъщерята на Глория. Какви писти ,какво бягане? На конкурси ,майсторски класове ,хубави инструменти -САМО ВРЪСКАРИ И ТЕЗИ ДЕТО ХОДЯТ НА ЧАСТНИ УРОЦИ ПРИ УЧИТЕЛИТЕ 25 ЛВ. ЗА 1 УЧЕБЕН ЧАС .......минимум 2 пъти в седмицата "детето Ви е много талантливо но му трябват допълнително уроци". Кой не го е чувал това...то не може да чете ноти в 4 клас ама е талантливо..ЗА ПАРИ
3
1
 
9
 
! Отговори
RIP BG преди 8 години
Сетили се наш'те, че трябвало да се дава поле на изява на талантиливите ни деца... Те 90% вече емигрираха, а останалите са с единия крак в чужбина! В България остава само чалголюдието, несретниците и мамините детенца, научени да цоцат по рождение - сиреч, бъдещите ни политици, прависти и шефове на предприятия... В тази атмосфера и да давате бърза писта малцина биха избрали да поемат по нея! Ама браво все пак, че след 70+ години комунизъм и демокрация ви дойде най-после това прозрение!!!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е проблемът в талантливите ученици, късогледци. Те таака или иначе ще си намерят "бърза писта". Проблемът е в масата, която все повече затъпява, а тези хора са народът, който гласува.
1
0
 
6
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Спокойно... или ще станат чалгаризирани пияндета, или ако родителите им са с повечко акъл ще ги пратят в чужбина още от 7клас ако са толкова надарени, в БГ образованието е толкова зле, че вече ни дават за пример и мерило с това къде е дъното..