Българчета с награди от състезание за наука в САЩ

Проектите на гимназистите са сферите на математиката, физиката и софтуера
18 май 2015 18:17,
9
Българчета с награди от състезание за наука в САЩ
Снимка: Reuters, архив

Четирима български гимназисти, с три научни проекта, спечелиха награди на предуниверситетско състезание за науки и инженерство Intel International Science and Engineering Fair, проведено в САЩ, съобщиха за БТА от пресофиса на поделението на Intel в България.

Проектите на нашите ученици са в сферите на математиката, физиката и системния софтуер. Петър Гайдаров от Пловдив спечели две награди - втора награда в категория Математика, както и втора награда от Американското математическо общество (American Mathematical Society).

Григори Матеин от София спечели четвърта награда в категория Физика и астрономия. Марин Шаламанов от София и Васил Василев от Карлово, които се състезаваха с общ проект, получиха четвърта награда в категория Системен софтуер.

Българските гимназисти са се състезавали с 1700 други гимназисти от 75 държави, региони и територии. Всяка година над 7 милиона ученици, които взимат участие в местни и регионални научни конкурси, са включени в мрежата на Intel ISEF за награден фонд от 4 милиона долара.

Реймънд Уанг, на 17 години, от Канада получава награда от 75 хиляди долара за проектирането на нова система за въздухоподаване в самолетните кабини за подобряване на качеството на въздуха и намаляване на предаването на
заболявания. Системата на подобрява подаването на свеж въздух в кабините с над 190 процента, докато намалява концентрацията на вдишването на патогени с до 55 пъти, в сравнение с конвенционалните дизайни, и може лесно и икономично да бъде внедрена в настоящите самолети.

Никол Тицеа, на 16 години, от Канада е получила една от двете Intel Foundation Young Scientist Awards на стойност 50 000 долара за разработването на евтино и лесно за употреба устройство за тестове за HIV инфекция. Нейното устройство, което не използва електричество, предоставя резултати в рамките на час и изработката му трябва да струва под 5 долара.

Тицеа вече е основала своя компания, която наскоро е получила 100 000 грант за да продължи да развива технологията. Карън Джерат, на 18 години, от Френдсууд, Тексас, САЩ е получила другата Intel Foundation Young Scientist Award 50 000 долара за усъвършенстване и тестване на ново устройство за бързо възстановяване на подводни нефтени кладенци след разлив на нефт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.