За 24 май: Кажи "Да" на кирилицата!"

Кампанията е на БНР и е подкрепена от известни личности
Обновена: 19 май 2015 19:08 | 19 май 2015 11:47, Анисия Иванова
15
За 24 май: Кажи "Да" на кирилицата!"
Архив: Булфото

В навечерието на 24-ти май започва кампанията "Кажи "Да" на кирилицата!" Инициативата е на програмния директор на БНР Иво Тодоров и е посветена на Деня на славянската писменост и българската култура.

Кирилицата е една от трите официални азбуки в Европейския съюз. На нея пишат над 300 милиона души по целия свят. Повечето азбуки започват с А и Б, но само кирилицата завършва с Ю и Я!

Българското национално радио призовава да пазим това, което ни прави различни, да ползваме кирилица в писмената комуникация помежду си – смс-и, имейли, социални мрежи… И да се гордеем с дългогодишната история на нашите букви.

В кампанията се включват много известни личности, хора на изкуството и културата, които работят със словото всеки ден: председателя на БАН акад. Стефан Воденирав, акад. Георги Марков, актьорите Силвия Лулчева, Валентин Ганев и Стоян Алексиев, писателите Любомир Левчев, Иван Гранитски и Кирил Топалов, който в момента е и посланик на България във Ватикана. Аудио спотовете с техните гласове ще се ротират по двете национални програми на БНР – "Хоризонт" и "Христо Ботев" и по осемте регионални програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Георги Крушков преди 8 години
Честит празник, Българи!Вие се обръщате не към хора, които отрицават кирилицата, а към безпросветници от мола, които не могат да активират един клавиатурен драйвер за кирилица. Tези хора не можете да ги засегнете на тема патриотизъм или родолюбие. Покажете им, че простотията е неизгодна или губеща, щом те досега не са били заставени да разберат това.Не пишете скрипт да им оправя маймуницата, а ги изрязвайте. И пропускайте текст на латиница само от IP адреси от чужбина. Ето,простичко е.
12
0
 
1
 
! Отговори
! преди 8 години
Към No 12 Българче нещастно къде е нормалния свят според малкото ти мозъче? Защо имам чувството, че никога не си напускал родното си село? Спри си филмите и започвай да учиш, и започни с българския.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
S balgarskiq ezik sme out of the game, absoliutno nepotreben v normalniq svqt
10
0
 
1
 
! Отговори
въПрос ? преди 8 години
Извинете ме за тъпия въпросКирил и Методий българи ли са и дали някога са стъпвали на българска земя ? Заслугите не са ли на българите Климент, Наум, Борис ? По коя поръка Кирил написа кирилицата за славянските народи. Руснаците славяни ли са като ползват кирилица ? Това прилича като - Планът Ран. Ричард Ран написал план. Когато децата са малки ще повярват но като пораснат започват да свързват едно + едно и понякога пъзела излиза крив както и този с двамата любими гърци Кирил и Методи
9
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Хм ,че то да се чудиш къде се ползва кирилицата освен в къщи.Надписите по магазините на латиница,по опаковките пак ,децата учат от малки чужд език,дори обяви за работа на английски и като отидеш на работа пак искат английски. Е кво правим сега.
8
3
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Майната му на английския език.Тук се говори на български,и пак на български се пише!
7
2
 
14
 
! Отговори
синева преди 8 години
Имаме си език, имаме си национална валута, държавата ни е много древна. Осъзнавате ли какво означава това?!?!?! Осъзнайте го, и никога не го подценявайте!!!!!!!!!
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Английския трябва да стане официален език в цял свят. Така всички ще говорим на един език!
5
3
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Интересно че във форумите на повечето български медии се толерила и писаници на маймуница..... както пример и ТУК!
4
4
 
3
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 8 години
Анонимен на позиция 4 е писал, че Турция се била разделила с кирилицата. Кирилицата никога не се е използвала за турският език, освен за гагаузите в Бесарабия. На български език следва да се пише на кирилица, на гръцки език - с гръцката азбука. Като се откажат гърците от азбуката си, чак тогава може и ние да помислиом дали да се откажем от кирилицата.
3
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Кирилицата" е голям "препъни камък" за интегрирането на България към света. Няма да изброявам негативните страни, а само ще спомена, че много държави са се разделили с нея, вкл. Румъния, Турция, а ние се правим на интересни ! Другата задължителна реформа следва да бъде ИЗУЧАВАНЕ АНГЛИЙСКИ ОЩЕ ОТ ПЪРВИ КЛАС!!!!
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оvtse
1
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И zащо боли ме това не ми е проблем не съм в бг и скоро няма да се върна