Дванадесетокласниците отново на матура днес

Седмокласниците са на задължителен изпит по математика
9
Дванадесетокласниците отново на матура днес
Снимка: Булфото, архив

Тази сутрин в сградата на Министерството на образованието и науката ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен държавен зрелостен изпит за 12-и клас по избор между 13 учебни предмета, както и националното външно оценяване по математика в седми клас. Това съобщи пресцентърът на МОН.

Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет за матурата.

Най-много зрелостници - 17 671, през тази година са избрали като втори задължителен изпит биологията и здравното образование.

14 638 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 598 абитуриенти.

Изпитът започва в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - шест часа.

В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за националното външно оценяване по математика в седми клас.

Изпитът ще започне в 10.00 часа.

Той се състои от два модула. Първият модул е за национално външно оценяване и е задължителен за всички седмокласници. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида - задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен и задачи със свободен отговор /числов, символен или словесен/. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка.

Вторият, допълнителен, модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи със свободен отговор, без да се привежда решение и две задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула по математика се оценява със 100 точки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Успех!
8
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
От една страна сте прав,но това което казвате за съжаление в днешно време не важи.В университетите вече се дават изпити без грам знания.Хора които учат се принизяват до такива които незнаят нищо,само и само съответната специалност да не остане без студенти.Накрая всички завършват и парадоксът е,че нищо незнаещите успяват да заемат мястото на пазара на труда на реално знаещите,защото всичко е връзки.Един пример:студентка 4-ти курс филилог. пише изпиДи.И ще стане учителка.
7
2
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Драги, ти какво очакваш да работиш със средно образование?! Сигурно в Швейцария, като завършиш гимназия, и моментално започваш да работиш като банкер, а? Средното образование го има всеки, важно е накъде ще се тръгне след него, защото университетът гради професионалните умения. Хора има за всичко. Не учиш в университет, ставаш обслужващ персонал на средната класа и на богатите. Това е. Ако си креативен и можещ, няма кой да те спре никъде по света.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някога имаше матури по математика и български,но аз не държах нито една от двете,както и голяма част от моите съученици.Имаш ли над 5 по предметите и си освободен.Нямаше и такива модерни техники за преписване.
5
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 8 години
Сериозно темата по География каква е?
4
1
 
3
 
! Отговори
темата по география преди 8 години
Патагония - дестинация за българските емигранти"
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Otgovori po biologiq ?
2
0
 
1
 
! Отговори
aa преди 8 години
Каква е темата по География ?
1
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
to kato zavar6at ma edna rabota im se otvarq ma napravo nqmam dumi oxraniteli,servitiorki,da narejdat raftovete v xranitelnite verigi i molovete,drugo ne se se6tam to i nqmd de,i tva za 500lv v nai dobria slu4ai,za tezi raboti ne se iska mnogo da u4i6