BG матурите: Реални знания или преписване на поразия?

Среден успех за 2014-а: 5,72 в Кърджали, 5,62 - в Ардино
Обновена: 27 май 2015 13:59 | 27 май 2015 10:37,
61
BG матурите: Реални знания или преписване на поразия?
Снимка: Нова телевизия

Реални знания или преписване отразяват резултатите на българските ученици на матурите?

За 2014-та година сред ТОП 10 на най-добрите училища у нас, на трето място по успех е Езиковата гимназия в Кърджали, която има среден успех от 5,72. На седмо място, изпреварвайки редица елитни столични гимназии, се оказа СОУ "Васил Левски" в Ардино, където всички 18 зрелостници са били отличници със среден резултат 5,62.

"Миналата година имаше едно заглавие в медиите: "СОУ-то в Ардино би СМГ-то".  Това създаде едни негативни нагласи в гилдията, защото хората не можеха да възприемат, че това е истина", коментира пред Нова телевизия Лазар Додев, директор "Организация, контрол и инспектиране" към МОН.

Още по темата

За да провери дали резултатите са реални, министерството на образованието изпраща по двама инспектори в 11 училища в област Кърджали. Специално внимание обръщат на малкото училище. Първо квесторите откриват, че няма камери и се налага монтажът им в последния момент. Костатирано е, че в училището има лице, което не е в комисията, отговаряща за изпитите.

Резултатът - от 36 ученици шестима са с анулирани работи. Опити за преписване имало и в езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджали. Момче, държало изпита там, разказва, че със сигурност се е преписвало.

Додев също посочи случай за ученик, който е заявил, че носи втори телефон, за да му изпратят по него отговорите.

"Аз разговарях с това момче. Определено на него му беше трудно да говори български. Това го казвам категорично", разказа той.

И бившият образаватален министър Сергей Игнатов коментира спорните казуси в Кърджали и Ардино.

"Докато не се докаже нещо за Кърджали, за Ардино, или за където и да било другаде, не бива да лепваме петно върху местната учителска колегия. Но ако се окаже, че учителите участват в подмяната на резултата, то всеки от тях трябва да понесе много строго наказание", настоя той.

"Въпросът е, че училищата с по-висок успех привличат повече кандидати. Основният проблем на първо място е, че всички от нашето поколение сме били изпитвани и задължително амбициите на повечето родители са били оценки 5 и 6. И родителите на сегашните ученици, и преподавателите им са били изпитвани по тази система и те без логично обяснение са готови да подменят резултата, та да може и техните възпитаници да бъдат с шестици", заяви Игнатов.

По думите ме сме изключително изостанали в начина на провеждане на изпити у нас. По време на изпита децата трябвало да имат достъп до калкулатори и справочници. Той изтъкна, че "ако един ученик не знае какво да отвори и къде да погледне, значи на нищо не е научен".

Сергей Игнатов даде пример с финландското образование, в което не се пишат оценки и учениците не се стресират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Даскала преди 8 години
Всичко тръгна от един дървен философ -Данаил Вълчев, който въведе делегираните бюджети и каза парите да следват ученика, външно оценяване и т.н. Това са канцеларски теории нищо общо със специфичните условия по места и вид училища. Кой будала директор ще е съгласен учениците му да са последни по успех, учител да остане без работа заради липса на пълни паралелки . Ако има как самите директори биха подсказали на външно оценяване и матури, същото и с приемните изпити, нима асистентите да ост.без раб
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двоен стандарт,като всичко в нашата държава.Докато едни деца ,учат до побъркване за да се представят добре,други получават всичко наготово.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви реални знания,щом дипломата е трамплин за навън,а не в собствената ти държава
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКО Е ЕДНА ГОЛЯМА ИЗМАМА.ТРЯБВАШЕ ВЕЧЕ ДА СА СТИГНАЛИ ДО ИЗВОДА, ЧЕ МАТУРИТЕ СА ИЗЛИШНИ. ТРОШАТ СЕ МНОГО ПАРИ НА ВЯТЪРА.
39
0
 
6
 
! Отговори
мхм преди 8 години
зависи в кой университет ще влезнат,щото и те университетите станаха еднииии...завърших филология в Търново,ВСЕКИ изпит там беше лице в лице с преподавателя! Записах след това икономика в пети корпус - ела да видиш 50-60студента в една зала за какво преписване ставаше дума , а и ни оставяха...значи от преподавателите завици,това е ! Горе ни гърчеха в ректората, долу ни пускаха....това преди 10 и 5 години.
38
0
 
8
 
! Отговори
да преди 8 години
че преписвачите ще бъдат отвени в университета е ясно , но те вече са заели местата на наистина училите..каква полза ????
37
0
 
10
 
! Отговори
Vans преди 8 години
Не си правете заблуди, че едва ли не само там се преписвало..цялата системата са матурите е пълна боза и пародия! После имало 11млн варианта, полиция...глупости на таркалета. Учителите сами решават теста,а на мой приятел отговорите му ги пратиха от Ловеч, на друг-негов приятел от Пловдив и така..не можеш да се концентрираш, когато си на матура,защото покрай теб се разменят отговори и се говори, и накрая виждаш как *** и двойкари изкарват 6ци и се тупат в гърдите
36
0
 
19
 
! Отговори
mery преди 8 години
Да си дойдем на думата, след като са толкова добри на матурите по български в районите с турско население, за каква агитация на майчин език претендира Местат
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ее нема такава държавал анулирайте матурител тея от Кърджали не говоряг български.........
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още преди 11г. когато завършвах техникума на държавния изпит се преписваше на поразия. Квесторите пазеха на вратата да не дойде някой от директорите. Изобщо не мисля че сега е нещо по-различно.
33
0
 
1
 
! Отговори
Александър преди 8 години
'И бившият образаватален министър Сергей Игнатов.....' кой министър, а ?!?Четете си матрЯла преди да го публикувате.
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Кърджалийската езикова основно учат българчета. Все още. Или си мислите, че в Кърджали вече не живеят българи? Заблудени сте.
31
2
 
5
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До АнонименХЕЙ ***, НЕ МОЖЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ И ПИШЕТЕ НА КНИЖОВЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, А ХВЪРЛЯТЕ ОБВИНЕНИЕ. ИМА НАУКИ, ЧРЕЗ КОИТО СЕ АНАЛИЗИРАТ ТЕСТОВЕТЕ И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗПИТИТЕ И МОГАТ ДА СЕ ПОСОЧАТ КОЙ И НА КОИ ВЪПРОСИ Е ПРЕПИСВАЛ. ПРИ ТЕЗИ АНАЛИЗИ НЯМА СЪБЕКТИВЕН ФАКТОР И ВСИЧКО ЯСНО ПРОЛИЧАВА. С АКТИВЕН РЕЧНИКОВ ЗАПАС ОТ 600 ДУМИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАРА 6 НА МАТУРАТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ПО ЧЕСТЕН НАЧИН. СРАМ И ПОЗОР ЗА УЧИТЕЛИТЕ, ЧЕ ЗА ЕДНАТА ПРЕХРАНА СЕ СЪГЛАСЯВАТ ДА УЧАСТВУВАТ В ИЗМАМИ.
30
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У Кърджали знаят повече и от в Американския колеж :D
29
2
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Кандидатстудентските са пълна глупост за мен лично. Немската система я намирам за много по-добра. Всеки има право да влезе да учи в университет. Дават му срок за взимане на първите изпити и тогава масово се окапват некадърниците! Фуния! Изпитите на университетите също се корумпират лесно. Плаща се на професорите, те дават частни уроци и ето, влезнал си в университета.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кви турци в ДПС бе артик.Виж ги депутатите от тази партия колко българи има в тях.На всякъде е така.Българите се продават за малко пари и власт и депесарите им използват интелекта и си правят пари и политика.А ти си викай че дпс е турска партия.Турска е само по изборите,иначе се ръководи от българи и турци с имоти по Европа и общи фирми.Парите нямат националност а те са главните ръководители.Турците които бачкат като волове ги ползват като бюлетини за определен процент гласове за власт.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз като заминах преди 17 години за Германия всички бяха отличници. С пълни 6-тици завършили езиковите гимназии. Масово знам как съученици си бяха изкарали и оценките. След 2 семестъра в немски университет си проличава, кой е бил тикан от учители, кой е приписвал и кой се е мазнел и си проличава, кой има знания и находчивост. Животът ще ги отсее тия!
26
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Кога принципните водещи на "Тази сутрин" - Ани и Виктор ще попитат - "Кой" назначи за тяхна колежка кандидат снахата на Доган?
25
1
 
7
 
! Отговори
kaloqn преди 8 години
Политиката на турската държава и планът Баязид2 вървят с пълна сила вече 20 години и определено има резултат.Положението става страшно и излиза извън контрол! Днес отличници, утре приети на първо класиране в университетите, други ден на ръководни държавни постове.Взеха ни родопите, ако продължаваме да си траем, скоро цялата държава ще ни вземат!
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко лошо тръгва от София.Така че не обвинявайте децата от провинцията.Да се хванем ли на бас,че преписващите в София са или повече от колкото всички общо в цялата страна.Това е няма заловени преписвачи не значи че не е така.Все пак,се залавят само там където трябва и където искат от МОН.