Пари, лихви, кредити и за ... шестокласниците

Три години в училище ще се учи предприемачество
Обновена: 31 май 2015 08:33 | 29 май 2015 19:58, Камелия Цветанова
3
Пари, лихви, кредити и за ... шестокласниците
Снимка: Булфото, архив

Министерството на образованието и науката предвижда в шести, седми и осми клас да се изучава предприемачество, което да бъде свързано с финансовата грамотност и с други икономически знания и умения, с които учениците да свикнат да боравят. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, цитиран от БТА.

Ще трябва да се уточни дали предприемачеството ще е отделен предмет или ще се учи в няколко предмета, но тези знания ще са в ясно обособено учебно съдържание, подготвено от специалисти в тази област, обясни Денков.

По думите му целта е учениците да могат да се справят занапред в живота и затова по предприемачество те трябва изучават финансова грамотност - пари, лихви, спестявания, по-глобални икономически връзки, но да учат също за кредитите и как да развиват собствен бизнес.

Ясно е, че една програма по предприемачество в шести, седми и осми клас няма да може да подготви учениците, но по-скоро това ще е първият етап от няколко етапа на образование, поясни Денков.

Идеята на МОН за новия учебен предмет идва месец, след като десетки образователни експерти, учени и проф. Стив Ханке се обявиха за нуждата от професионално образование в българските школа.

Това стана на конференцията "Образование и бизнес  – Финансовото образование за устойчива икономика", която бе организирана от националната телевизия България он ер и Инвестор БГ.

На форума Стив Ханке заяви, че подобна крачка е необходима, но е важно да се води от частния сектор, а не от правителството, тъй като "държавата има склонността да разпространява политически идеи, като по този начин целият процес на финансово образование може да се политизира".

Ханке допълни, че често концепциите, предлагани от държавата, са погрешни или нерелеванти. Докато частните компании, образовайки хората, ги превръщат в потенциални клиенти.

Според него нивото на финансово образование не само у нас, но и в целия свят е учудващо ниско, при положение, че именно финансовият сектор играе толкова важна роля в днешно време.

Според допитване за необходимостта на финансовата грамотност в България, направено от читателите на Bulgaria On Air, Dnes.bg и Investor.bg, 72% от запитаните отговарят, че у нас няма добра финансова грамотност.

Днес заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков съобщи още, че чрез нови промени в Закона за висшето образование (ЗВО), които ще се подготвят в следващите месеци, ще има изисквания университетите да приложат към учебните си планове и програми курсове и обучения по предприемачество.

"Парите по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" няма да бъдат използвани за абстрактни научни изследвания, а ще се изразходват за развитие на наука на световно ниво, която обаче е полезна и за икономиката в България", коментира той.

По думите му има проблем при професионалното управление на висшите училища в България.

"Автономията е императив във висшето образование, никой не го подлага на въпрос, но тя трябва да върви с финансова отчетност, с прозрачност на решенията и на изразходваните средства, с ясни механизми от страна на МОН и на другите контролни органи", заяви Николай Денков. Той добави, че с промени в ЗВО ще се въведат допълнителни контролни механизми, които да запазят автономията на университетите, но да не позволят злоупотреби с нея.

Част от професионалното управление на университетите изисква в бордовете им да влязат представители на бизнеса, но не формално, а като партньори, които да определят стратегията им за развитие, каза Денков. Той даде за пример в тази насока американските и водещи световни университети, при които има пряка връзка между образованието и бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
5
 
! Отговори
men преди 8 години
Кой ще преподава? Ако учителите разбираха от предприемачество нямаше да са учители на шести клас
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се обучават за лихвари, служители в заложни къщи и фирми за бързи кредити.