Ясен е българският отбор по информатика за Балканската олимпиада

Основен спонсор е Dropbox, градът домакин - Русе
22 юни 2015 14:54,
4
Ясен е българският отбор по информатика за Балканската олимпиада
Снимка: СРООПН

Ясни са съставите на българските отбори за Балканската олимпиада по информатика, която ще се състои в град Русе от 29 юни до 3 юли тази година.

По традиция страната домакин на олимпиадата участва с два отбора от по четирима състезатели.

Основен спонсор на събитието тази година е международната компания Dropbox, която за първи път финансира състезание по информатика в Европа. Българските отбори, които ще вземат участие в олимпиадата, бяха избрани на 14 юни 2015 г. на базата на подборни контролни състезания. Съставите са както следва:

Отбор 1 – основен: Христо Венев, Енчо Мишинев, Даниел Райков Атанасов, Кристиян Людмилов Цъклев

„Всички състезатели в основния отбор са участвали в олимпиади по информатика и вече са носили медали на България. Вярваме, че отново ще демонстрират добри резултати“, коментират съорганизаторите на събитието - СРООПН. От 2010 Олимпийското сдружение подкрепя състезателите и техните ръководители, като осигурява ресурс и подходящи условия за успешното им представяне на международни олимпиади.

Христо Венев и Енчо Мишинев са двамата състезатели, които през последните няколко години печелят поредица от сребърни и златни медали и имат шанс да станат втори във вечната класация на Международната олимпиада по информатика. Този отбор в същия състав е избран и за участие в тазгодишната олимпиада, която ще се проведе в края на юли в Алмати, Казахстан.

Ръководители на отбора са проф. Стоян Капралов, преподавател по математика в Техническия университет в Габрово, и Евгени Василев – учител по информатика от НПМГ.

Отбор 2: Иво Дилов, Валентин Борисов, ВикторТерзиев, Андрей Лалев

Ръководители на отбора са Кинка Кирилова – учител по информатика в ПМГ Велико Търново, и доц. Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Дванадесет държави са заявили участие в сериозното състезание, сред които 10 официални участници (България, Гърция, Кипър, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Турция) и две държави гости (Таджикистан и Туркменистан). Най-добрите състезатели от региона ще пристигнат в България, за да премерят опит и знания в поредица от алгоритмични задачи.

За последните 10 години българските ученици са спечелили 15 златни, 21 сребърни и 13 бронзови медала.
Балканската олимпиада е организирана от МОН, Съюза на математиците в България, Община Русе, Регионален инспекторат по образованието Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе и СРООПН. Подготовката на отборите ще се състои от 20 до 23 юни в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади на МОН.

Председател на организационния комитет е зам.-министър Ваня Кастрева. Гост ще бъде президентът на Международната олимпиада по информатика и дългогодишен ръководител на националния отбор по информатика доц. д-р Красимир Манев. Председател на научния комитет на олимпиадата е гл. ас. Емил Келеведжиев, който е член на УС на СРООПН.

Сдружението си поставя не само задачата да спомогне за успешната подготовката на състезателите, но и да създаде партньорски отношения с водеща международна компания като Dropbox. Освен че това е дебют на софтуерния гигант като партньор на състезание в Европа, Dropbox ще е и част от програмата на форума.

Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала - 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да пожелаем успех на бъдещите ни информатици! Стискаме ви палци, олимпийци!