Електронно кандидатстване за гимназистите! Дали?

Такева: Вината за слабите оценки е на експертите, формулирали темите
Обновена: 25 юни 2015 13:22 | 25 юни 2015 12:33, Анисия Иванова
3
Електронно кандидатстване за гимназистите! Дали?
Янка Такева. Снимка: Bulgaria On Air

Големият брой слаби оценки на матурите тази година не са по вина единствено на учениците. Много са грешките при формулиране на задачите по математика, а някои от въпросите по български език и литература не са били изучавани в училищата предварително, обясни председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Не трябва да се обвиняват децата, вината да се потърси и при хората, които формулират темите", смята тя. Министерството и експертите трябва да се съобразят с възрастовите възможности и да не подлагаме децата на такива стресови ситуации.

Пред Bulgaria On Air Такева изтъкна огромната нужда от реформа в системата и повишаването на процента на БВП за образованието до 4,5 през 2016 година.

Председателят на учителския синдикат коментира и двата проблема, които се появиха около класирането. По думите й достоверната информация за класирането на гимназистите трябва да се търси предимно на сайтовете на регионалните инспекторати в страната и на Министерството на образованието.

А за това, че работното време на родителите съвпада с това на гнездата за приемане на документи, Такева обяви, че се обмисля промяна в механизма за кандидатстване след 7 клас, "може би ще се въведе електронно кандидатстване, за да се улеснят самите родители".

"Ако постигнем консенсус с Министерството на образование, следващата кампания може да бъде по-облекчена", обясни тя.

По отношение на предварителното изтичане на темите и отговорите на матурите за 12 клас, Такева смята, че  българските учители са понесли една вина, която не е тяхна.

"Тази вина трябва да се търси на друго място – във фирмите, които разпространяват задачите, в самите ученици, защото те са изключително изобретателни", каза тя.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
бб преди 8 години
Как после в паралелка се оказват 30-32 ученика? Колко са апартаментите?
1
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Кой изкуква по бързо ,експертите или учениците,и дали процеса е необратим