Няма опасност от нулев прием в Стопанската академия в Свищов

Взети са мерки въпреки скандала, увери Танев
26 юни 2015 17:10, Анисия Иванова
13
Няма опасност от нулев прием в Стопанската академия в Свищов
Снимка: архив Булфото

Няма причина за безпокойство за обявяване на нулев прием в Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов, тъй като с решение на Министерския съвет 343 от 18 май т.г. е утвърден прием на 2470 студенти в Академията в
образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" за редовна и задочна форма на обучение. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев в отговор на въпрос дали има опасност да се провали кандидатстудентската кампания в учебното заведение заради скандалите с избора на ректор.

На 17 юни изпратих писмо до временния ректор на Стопанската академия, в което го помолих до 24 юни да уведоми МОН какви мерки са взети за плавното протичане на кандидатстудентската кампания, каза министър Танев.

Той добави, че от Стопанската академия са уверили МОН, че е създадена нужната организация за безпроблемна кандидатстудентска кампания.

Още по темата

Документи за нея се подават на място - в кандидатстудентския център в Свищов, в офисите на Академията в страната и онлайн. На 27 юни ще е последната изпитна сесия, а резултатите от първото класиране се очакват на 13 юли, каза Танев, цитиран от БТА.

Той заяви, че временният ректор на Академията в Свищов го е информирал, че до момента 550 кандидат-студенти са подали документи за участие в класирането.

Няма проблем с подписването на новоиздадените дипломи за висше образование и на други образователни документи, издадени от Стопанската академия в Свищов, каза министърът.

Той увери, че МОН ще подкрепи всички мерки на временното ръководство на Академията, гарантиращи добрата организация на изпитните сесии и на кандидатстудентската кампания.

"Казусът със Стопанската академия в Свищов е стар и проблемите са натрупвани от много време. Не е ясно защо
съставите на Министерския съвет в близките години не са се занимавали с него, въпреки многото и най-разнообразни сигнали", коментира министър Танев.

Той добави, че почти няма човек в страната, който да не се занимава с това, което се чува за Академията в Свищов, която е стара и е с много добри традиции.

Всички искаме там нещата да се успокоят и Стопанската академия да заеме по-скоро това място, този респект, уважение и качество, което е имала и то е поставено под въпрос, но не от сега, заяви Тодор Танев.

В края на май в учебното заведение се проведе избор на ректор и беше избрана 35-годишната професорка Теодора Димитрова.

Проф. Димитрова стана ректор на Стопанската академия след общо събрание, което е оспорвано от част от преподавателите, защото на него присъствали пенсионери и бивши студенти и докторанти.

Заради обжалване на легитимността на общото събрание и мотивите на съда, от министерството назначиха служебен ректор - Иван Върбанов.

Скандалът в Стопанска академия тлее отдавна. Отстранената от поста си Теодора Димитрова минава за човек на скандалния ректор Величко Адамов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 5:"Цъфтежът" ви винаги е бил фалшив, а "академията" ви - пълно менте. Адамов просто е еманация на ченгесарско-търгашеския ви "дух". Посочете ми ЕДИН, САМО ЕДИН действително квалифициран ваш професор или доцент! Ако се направи обективна оценка, вероятно ще излезе, че най-квалифицирани са в единствената катедра без хабилитирани - езиковата.
8
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
"Стопанска академия Д. Ценов" - Свищов е ПРЕНАСЕЛЕНА С БЕЗБРОЙНИ БЕЗХАБЕРНИЦИ - професори, доценти, гл. асистенти, асистенти и преподаватели ***. Пример - има ДВЕ ОТДЕЛНИ МНОГОБРОЙНИ КАТЕДРИ - "Маркетинг" и "Стратегическо планиране". Повечето от хабилитираните нямат НИЩО ОБЩО нито с науката изобщо, нито с педагогиката, още по-малко пък със стопанството. Поне половината са КОМУНИСТИЧЕСКИ ЧЕНГЕТА и ТЪРГАШИ. Тази *** е ЗА НЕЗАБАВНО ЗАКРИВАНЕ!
7
0
 
2
 
! Отговори
безвредна преди 8 години
Марш пенсионерите от Академията!
6
0
 
1
 
! Отговори
Do Adamov преди 8 години
...бързо тичай да се извиняваш на този, който прецака през тази седмица...ти се сещаш, нали...?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
закривай
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Феодала Адамов затри общежитията. Да каже защо в ремонтираните блокове от негово време има чисто нови радиатори, а парно няма. Да каже защо тарифата във въпросните блокове за ел.енергия е индустриална, а не битова и студентите трябва да плащат 30ст. за квт/ч. Да каже и за некачествения ремонт, уникалната влага, конденз и мухъл в уж ремонтираните от близки до К.ч. Фирми..
3
5
 
3
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
Бъдете културни хора и проявете поне малко уважение към университета в Свищов . Има някакъв ред за заемане на тази титла . Аз вярвам че има достоен човек който заслужава постът .
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да дойде на власт Адамов и кмета Благов Свищов цъфтеше.Беше малък и тих град с много млади и красиви хора-студенти и градът се подмладяваше . Академията имаше отличен имидж и след като дойдоха тия двама-наглеци зинали като лами за пари съсипаха градчето , а в Академията започнаха да си купуват дипломи фолкаджийки, тъпите деца на бизнесмени и всичко отиде по дяволите...Дано Върбанов върне надеждата на свищовлии.....
1
4
 
9
 
! Отговори
без коментар преди 8 години
Когато от някой нищо не става, той става просветен министър. Като някой си Тодор Танев.