България е домакин на Международната олимпиада по лингвистика

8 българчета ще решават задачи на непознати за тях езици
9 юли 2015 15:50,
2
България е домакин на Международната олимпиада по лингвистика
Снимка: СРООПН

България ще бъде домакин на тазгодишната Международна олимпиада по лингвистика, съобщават от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

Събитието ще се проведе в Благоевград между 20 и 24 юли, обединявайки 28 държави от целия свят.

Най-способните ученици от различни нации ще премерят знания в полето на лингвистиката, справяйки се с трудни задачи на непознати за тях езици.

"Олимпиадата по лингвистика се провежда за трети път в България. Радваме се, че броят на участниците е толкова голям и се надяваме съревнованието да завърши в полза на българския отбор, който се подготвя усилено за предстоящото състезание", споделят от СРООПН.

Основни спонсори на събитието са Фондация "Америка за България" и компанията Google. Други спонсори са компаниите Walltopia, Chaosgroup, Coca-Cola и Bulpros.

Традиционно в Международната олимпиада по лингвистика участват два отбора от всяка държава.

Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 38 медала – 10 златни, 11 сребърни и 17 бронзови. Освен това имаме три първи места в отборното класиране, 10 награди за най-добро решение и 17 почетни грамоти.

Трима български ученици са ставали абсолютни световни шампиони, като Иван Добрев е единственият двукратен световен шампион в историята на олимпиадата. Тези заслуги правят България третата поред държава в ранглистата за всички времена веднага след Русия и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари