До Баку и назад, към химията и медицината у нас

Как за 2 седмици се бори конкуренция от Китай, Русия и Румъния
Обновена: 16 юли 2015 19:11 | 16 юли 2015 17:52,
3
До Баку и назад, към химията и медицината у нас
Снимка: СРООПН

В неделя към Баку, Азербайджан, ще отпътува олимпийският ни отбор по химия. Там ще се проведе поредната международна олимпиада. Срещнахме се с олимпийците Борис, Любен, Пенчо и Силян в Химическия факултет на Софийския университет по време на тяхната подготовка.

"Двама от състезателите са завършили вече 12 клас, двама са 11 клас – те са надеждата ни за догодина", обяснява ни доц. Д-р Донка Ташева, която подготвя олимпийците ни.

Доц. Ташева подготвя български олимпийци от 15 години насам. Нейни медалисти днес са лекари, други са химици, трети се занимават с информатика.

Категорична е, че тазгодишните олимпийци са изключително любознателни, много четящи и бързо попиващи информацията ученици. Затова е и лесно да се работи с тях.

Въпреки това обаче доц. Ташева наблюдава в продължение на години как разликата между нас и света по отношение на природните науки става все по-голяма и по-голяма.

"Това, което другите страни са разбрали, че без природни науки светът не може да върви напред, ние сега още не стигнали до този момент да открием тази истина. Може би трябва да мине малко време. Много езици, много информатика, не остава време за естествените науки", коментира треньорът на химиците ни.

Въпреки това обаче Ташева е категорична, че държавата помага много на олимпийците. Тя ще заплати и пътя, и застраховките до Казахстан. Изключително съдействие получили и при получаването на визите. "Има перо в бюджета, което е за олимпиадата по химия", допълва тя.

Нейната задача е да преодолява дупката, която се превръща в пропаст, между средното училище и това, което се изисква на международната олимпиада.

"Нещата са трудни, от всички области на химията", пояснява доц. Ташева. Освен това от учениците ни се очаква да имат и комплексни знания – по физика, по биология, математика.

За целта и треньорите на отборите, и самите състезатели, имат само две седмици. В тези дни те трябва да се подготвят по програмата, отредена от организаторите на международната олимпиада. В нея влиза дори материал от 4-ти курс по химия. "Олимпиадата става все по-академична“, разказва доц. Ташева.

В подготовката се залага и на теоретична, и на практична част. Втората я провеждат в модерна и скъпа лаборатория, дарена от фондация "Америка за България". Химията, обяснява ни доц. Ташева, е наука, която изисква много консумативи. А олимпийците трябва да се научат на рутината в работата в лаборатория.

Най-силната конкуренция на българския отбор ще бъдат отново китайците и руснаците, тъй като с тях се работи много, а и самите ученици там са много. В последно време особено силни станали и румънците.

Според самите олимпийци това, че им се налага да учат неща от материала на студентите, не е проблем. По думите им това е дори нормално, наричат го висш пилотаж. "Не всеки има желание и време да се занимава", коментират лаконично те.

Интересът към химията и у четиримата се проявил благодарение на някоя личност, при едни учители, при други човек от семейството. Именно личността е тази, която кара ученикът да покаже любопитство към тази абстрактна на пръв поглед наука.

Иначе четиримата вече имат планове за бъдещето. Двама от тях ще продължат с медицина, двама с химия. Категорични са, че ги влече научната работа. В България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
м преди 8 години
Журналистът трябва да се върне в клас, по урок по география. Това е все едно едно да кажеш София столицата на Чехия...
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво е, че напоследък се обръща внимание на такива новини.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не, че нещо ама Баку е столицата на Азербайджан!!