Децата ядат вредни храни в училище, трябват правила

В лавките да се продава на цени на едро, иска диетолог
Обновена: 28 авг 2015 13:52 | 28 авг 2015 13:52,
25
Децата ядат вредни храни в училище, трябват правила
Снимка: Булфото, ахрив

Задължително трябва да има диетолози в училищата и да има поне 1 час в месеца, в който децата да се запознават с това, какво ядат и защо. Това каза в интервю за "Фокус" диетологът Огнян Симеонов.

"Единственият начин да се промени това децата да ядат вредни храни е училищните лавки след търг да се вземат от хора, които разбират и нещата, които се продават там да нямат надценки", посочи той.

Според диетолога друго нещо, което трябва да се направи е в лавките да спрат да се дават "целофанови неща" на децата, както и енергийни напитки.

"Трябва детето срещу 0,20-0,30 лева да може да си вземе един фреш или една ябълка, трябва срещу 0,30-0,40 лв. да си вземе един плод като банан", заяви Симеонов.

По думите му водата в училищните лавки не трябва да струва 1 лев, а да се плаща само цената й на едро – 0, 20 лв.

"Най-лесният начин това да се случи е чрез училищна такса. Ако 500 деца плащат по 2-3 лева месечно, съвсем спокойно могат да се покрият всички разноски за наема на лавката, за персонал и храните в нея да се продават без надценка", коментира той.

По думите му, така родителите срещу 2-3 лева на месец ще могат да хранят детето здравословно. "Министерството на здравеопазването, когато не обръща внимание, нека поне хората да се хванат в ръце и да направят промяната те самите", каза Огнян Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Докато не се цени трудът на домакинята ще е така - готова храна. Този труд си е професия - жената си гледа децата, мъжа, дома, ако работи е почасово или на половин работен ден. Като се прибера от работа и веднага пред печката, а мъжът с бирата пред телевизора? И жената има нужда от почивка.
15
1
 
13
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
""Трябва детето срещу 0,20-0,30 лева да може да си вземе един фреш или една ябълка, трябва срещу 0,30-0,40 лв. да си вземе един плод като банан", заяви Симеонов" Абе Симеонов, защо детето трябва да си ги купува а затворниците са на издръжка на държавата? Не може ли затворника да работи и с получените пари да се издържа а за децата да е безплатно? В объркана държава живеем ей....
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Абсолютно вярно. На мързеливите кифли им е по - лесно да вземат някаква, без извинение, мърсотия, било суха супа (гадост), синтетичн сос, готова баница и какво ли не, пропити с овкусители и всякакви други ***, после да се тупат в гърдите че домакинствали, вместо да си размърдат г..зята и да сготвят. Домашна супа става за 1час, докато се готви тя може да се направи и сладкиш, в същото време някакви хубави сандвичи за училище на детето. Ама не, то нали все няма време,после хапчет
13
2
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
Баничките сега не са това, което бяха през 80 -те и началото на 90 -те. Там е тънката разлика
12
5
 
14
 
! Отговори
родител преди 8 години
проблемът на днешните деца не е в храната а в липсата на движение. Преди 20 години задължително се събличахме по тениска и шорти и зиме и лете и играехме физкултура. И тогава ядяхме банички , боза и вафли в училищните лафки . Сега родителите оправдават външния вид на децата си с храната и си затварят очите пред липсата на физическо натоварване за децата им. Имам три деца , които тренират от малки и сега - на 16 и 20 годи са в перфектна форма. Те също са се хранили в училищната лафка.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, което се случва в училищните лавки спокойно може да се нарече престъпление спрямо децата. Изделия тъпкани с оцветители, подсладители, овкусители, подобрители, консерванти. Как се получава трайност от 6мес. или 1-2 год. на продукт, който съдържа мляко и яйца - като го пропиеш с отрови и пластмаси, разбира се. Трансмазнини в бисквити, вафли, и където е вложен маргарин, т.е. навсякъде в пакетираните готови "лакомства", не се разграждат от организма, а се натрупват и водят до сърдечни проблеми
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 12Ок, но търговската цена на някои минерални води е по-ниска...
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До CЗатова тия поколения изкарват до 50 години и се гътнат. Да вкараш една неизпечена, мазна буца с тесто в стомаха, след това да я полееш с половинка боза, та да ти се раздуе по - добре в шкембето, може да е вкусно, но не и здравословно.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилата няма да помогнат с нищо - децата пак ще ходят до лавки и магазини извън училището, откъдето ще си купуват каквото си искат.Това е обречена кауза.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че невредни храни има ли в българия
6
13
 
10
 
! Отговори
C преди 8 години
Стига глупости колко поколения израстнаха с банички с извара и боза. Не съм видял и чул да има МакДоналдс в училища.
5
8
 
11
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Как да продава на цени на едро ? Та тоя търговец да няма да продава хипрмаркети , на деца ще продава. Трябва да забранят на тоя експерт да говори.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дали детето няма да пребяга през улицата до първия магазин с "целофанови" храни и докато бяга да го блъсне кола, римерно??? Хранителното възпитание започва с кърмата, зпочва от мама и тате, а не да очакваме някакви лавкаджии да мислят за здравето на децата ни! А! И за бабите и дядовците се отнася - ето баба бонбонче, ето деди чипсче.. Да си ги нямаме такива!
3
9
 
13
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
Е нали искахте демокрация, скачахте и викахте мафия, как така сега ще се режат крилете на частния предприемач със държавни регулации? Айде сега пълнете гушите на лобисти и търгаши като много знаете.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност дали разбира с какво се бори? В училищата в квартала една и съща фирма държи столовете и лафките от години. Печели конкурс (знаем как стават тия работи у нас), а като не спечели обжалва и после пак печели. Храната в стола е отвратителна, цените в лаката са много по-високи от цените от кафетата около училището, а дори на малките ученици често не им връщат ресто, с идеята, че вероятно не могат да смятата, пък и да могат едва ли ще знаят на кого да се оплачат!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Трябва детето срещу 0,20-0,30 лева да може да си вземе един фреш" - ъъ.. в нашето училище сложиха машина за фреш, ама фрешът е 2 лв.. Та този ако може да се пребори да стане 20-30 ст. лично ще отида да го черпя каквото каже!