Наесен с песен и... минус 200 - 300 лева от джоба

Пресмятаме колко ще струва тази години един първокласник
Обновена: 31 авг 2015 16:18 | 31 авг 2015 15:48, Камелия Цветанова
21
Наесен с песен и... минус 200 - 300 лева от джоба
Снимка: Булфото, архив

На 15 септември 72 000 първокласници ще прекрачат училищния праг в цялата страна. Броят на малчуганите, които тръгват на училище тази година е по-голям от тази на миналогодишните, а наша проверка показа, че и родителите им ще трябва да се бръкнат малко по-надълбоко в джоба си, за да ги подготвят в сравнение с миналата.

Тетрадки, подвързии, гланцово блокче, четки за рисуване, скицник, бои, моливи, химикалки, гума, линия, лепило, ножица, раница, несесер, спортен екип за физическо. Това са нещата, без които не може. Няма как!

Повечето родителски срещи, са насрочени за началото на септември и тогава този списък ще бъде даден на всеки родител.

Между 30 и 60 лева, в зависимост от качеството, ще трябва да заделите за тетрадки, гланцово блокче, блок за рисуване, подвързии и етикети за учебници.

Несесерите пък се продават или пълни с всичко необходимо или напълно празни. Цените им са доста различни, като се започне от десетина лева при това с моливи, фулмастери, химикал, линия и се стигне до 50 лева без нито едно учебно пособие вътре. За сметка на това пък изборът е богат. Ако се спрете на най-евтините рискувате да ви се наложи да купите още в първите седмици нови моливи и фулмастери, защото със сигурност тези, които сте купили няма да пишат добре.

Стигнахме и до раницата. Изборът й е изключително важен и не опира само до това да е красива. Специалистите съветват тя да не е бъде по-широка от раменете на детето и поставена на гърба му да не е нито под кръста, нито да стърчи над раменете му. Гърбът й трябва да бъде твърд и да прилепва добре към гърба на детето. Колкото повече джобове има – толкова по-добре. Повечето джобове и прегради спомагат за разпределянето на тежестта и не позволяват натоварването на определени мускули, което съответно води до изкривяване на гръбначния стълб на детето.

Ученическата раница трябва да бъде с широки и добре подплатени две презрамки, защото тежестта, която се налага да носи детето е много важно да бъде разпределена равномерно. Търговците предлагат доста голямо разнообразие от раници и цените варират от 15 до 150 лева.

Първокласниците ще имат нужда и от анцуг за физическо, както и маратонки. По това перо отиват минимално поне 50 лева.

Учебниците за първи клас са безплатни. Родителите трябва да купят само учебните помагала, а в зависимост от училището на родителите това ще им струват 50 и 150 лева. Ако пък школото е решило, че учениците ще носят униформи, те ще ви излязат над 100 лева.

И накрая - букетът за учителката. Колко ще ви излезе той още е трудно да се каже, защото българската траниция повелява цветята да скочат двойно още на 13-ти септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
IB преди 8 години
Това ли е най-жажното бе калъфи? 200-300 лева? Ами не ги давайте бе, ама то толкова струвало - ами да - струва, кутия цигари на ден струва 5 лева, по 30 дни са 150 лева. За цигари и кафе може 200 лева и никой не прави драма, а за първокласника - олеле. Безплатно няма, даже и в СССР нямаше. Ай да ви се не види и мрънкалниците.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Детето ми е ползвало по 3 тетрадки по предмет,ходеше и на занималня, това прави около 6 комплекта по 5 тетрадки, или 12.50и коментирам точно това:Между 30 и 60 лева, в зависимост от качеството, ще трябва да заделите за тетрадки, гланцово блокче, блок за рисуване, подвързии и етикети за учебници.
16
0
 
3
 
! Отговори
... преди 8 години
До ГалинаТе тези 5 тетрадки стигат за около един месец- една за работа в клас по БЕЛ, една за домашна работа по БЕЛ, една за Роден край, една за Развитие на речта, по математика за работа в клас, за домашно. Като изписването на една тетрадка за работа в клас е дори за около 2 седмици, ако се работи съвестно.А и не тетрадките са големият харч. Както бе писано- сборници, помагала, пари за униформи, за охрана, за завеси, за ремонт на стени, на шкафчета, пастели, моливи, фулмастери, химикали ...
15
0
 
0
 
! Отговори
Галина преди 8 години
Как ги измислихте 30-60 лв за тетрадки, блок и гланцово блокче за първолаче?Комплектите на малките тетрадки, 5 тетрадки по 20 листа, с квадратчета или тесни/широки редове са 2.50, блокчето е 3 лв преко сили с около 50 листа, гланцовото около левче. 10 подвързии А5 са около 2 лв. Регулиращи се А4 също някъде толкова.Та колко тетрадки ще купите?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 14"Ако мислите, че образованието е скъпо, сметнете колко струва неграмотността"Само дето парите не се дават за образование, а за дрехи, униформи, раници, несесери, блокчета, подвързии, етикети, както и за многобройни доброзорно закупени помагала и учебни тетрадки с направо вредно съдържание.Както и за заплащане на ремонти и обзавеждане на училища и класни стаи- разходи, които родителите веднъж вече са платили, внасяйки редовно данъците си в хазната.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дъщерята записа внука-първокласник в руската гимназия и аз съм много доволен.Едно от най-старите и престижни училища в столицата.Учителите там са професионалисти а останалото си зависи от него.Успех на всички първокласници!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако мислите, че образованието е скъпо, сметнете колко струва неграмотността
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То няма значение кой клас са бе пич, всяка година имаш нови разходи, за да стегнеш един ученик за училище.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vashte deca vsqka godina parvi klas li sa be?
9
1
 
5
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 8 години
Може и ощеИ ощеИ още
8
3
 
11
 
! Отговори
до неразбралите преди 8 години
В Свети влас с подкрепата на братя Диневи, първи стъпки прави руско училище.И повярвайте, няма да учат по наша система!
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Образованието струва все повече и е все по-калпаво. Честита демокрация :) Всеки има право да е с интелект на маруля! Запомнете го - вашите деца ще са ***(нямат избор в тази система), съответно ще бъдат лъгани и мамени, а като резултат ще живеят в мизерия. Сами си го направитхе. Бай *** :)
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TOVA NE E UCILISHTE--TOVA E DALAVERA OT KOIATO SE PRAVIAT MILIONI.IZDAVANE NA UCEBNIZI--NESKOPOSANI,UNIFORMI,BUKET ZVETIA S PLIKCE OT STO-DVESTA LEVA ZA UCITELKATA,DOSTAVKA NA TOALETNA HARTIA OT RODITELITE,50 LV. SPONSORSTVO-DARENIE ZA DA IMA YADENE I PIENE NA UCITELSKIAT KOLEKTIV.
5
3
 
4
 
! Отговори
x преди 8 години
всичко е под контрол, като стане 15-ти от днес ще си пуснат дрона и ще има снимки, фотоапарати нямат, имат дрон
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вероятно снимката е правена в Руското училище, иначе няма логика да гледаме русначета под тази информация.
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
HORA SPIRAITE DEZATA SI OT UCILISHTE-AZ NE PUSKAM DEZATA SI V UCILISHTATA NA BOIKO BORISOV,ZA DA NE IM BADAT PROMITI GLAVITE S AGITAZIITE NA GERB.NIKOI DA NE POSESHTAVA UCILISHTE NA 15 SEPTEMVRI.
2
4
 
15
 
! Отговори
? преди 8 години
а защо снимката е руска?? ние нямаме ли първолаци?класс .............това е руски!
1
5
 
46
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 8 години
Преди години, когато моят син бе първокласник бях толкова щастлива , че щях да дам и два пъти по толкова. Насърчете радостта на хората , а не коментирайте кое колко ще струва. Не принизявайте този миг , това е празник за семейството. Много от нещата ,които се купуват остават и за следващите години. И родителите ни са давали пари за всяка уч. година и не съм чула един да се е оплакал.На добър час на всички ученици и на техните семейства!