Частни забавачки и школа с държавна пара. Ако искат!

Депутатите се сдърпаха, но приеха промените в училищното образование
47
Частни забавачки и школа с държавна пара. Ако искат!
Снимка: flickr

Въпреки признанията на всички политици, че парите за държавните и общинските училища не са достатъчни, парламентът реши, че частните школа и забавачки ще получават финансиране от хазната, ако го поискат.

Това стана с окончателното приемане на текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от ГЕРБ.

Отпускането на държавна пара за частните училища и детски градини беше един от спорните моменти в закона и мина с 89 "за". 33 бяха "против", а 7 се въздържаха при гласуването.

Според вносителите така вече всяко дете ще получава парите от единния държавен разходен стандарт за издръжка.

Частните училища и детски градини ще имат право на финансиране, ако заявят желание за това, но вече ще могат да взимат такси само за дейности, за които държавата не дава пари.

Срещу това те поемат ангажимент да освободят от таксите за допълнителните дейности 20% от учениците. Те могат да са деца с отличен успех, с изявени дарби, със специфични потребности.

От частните училища и детските градини обаче вече обявиха, че ако тези деца не плащат такси, това ще натовари останалите, макар че ако получават пари от държавата, таксите за всички ще намалеят.

Така че каква ще излезе накрая сметката, още никой не знае.

Въпреки че са партньори във властта с ГЕРБ, от АБВ отказаха да подкрепят текста и както обясни Мариана Тодорова в случая става въпрос за принципна позиция.

Тя изрази опасенията си, че с тази разпоредба ще намалеят средствата за държавните училища за сметка на частните, а държавната образователна система и без това е недофинансирана.

Янаки Стоилов от БСП също се изказа категорично против текста и дори заподозря, че май само заради него се прави нов закон.

„Когато в България социалните неравенства се увеличават, ще помогнем ли ние с нещо, ако извадим пари и ги раздадем някъде другаде? В колко от областните градове има частни училища“, попита той и добави, че в малките градове въобще няма частни образователни институции.

„Така, че за кого го правите? За тези, които имат ли“, попита социалистът.

Според него не е укоримо децата да ходят в частни училища, но защо държавата трябва да „ги издържа за това им удоволствие“.

Снежана Дукова от ГЕРБ обясни, че средствата за частните училища ще са в размер на 11-13 милиона лева, а от финансовото министерство са уверили, че са налични.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алчността ще ви погуби, ненаяли се джуджета!
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужасно неграмотно, тенденциозно написана статия!
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ай стига с нелепата идиотщина - парите следват детето, има гарантирано от държавата безплатно образование има и частни училища - платени. Записването в частно училище е личен избор и се заплаща.Ако малоумното твърдение, че парите следват детето бяха верни - то те трябва да го следват и в чужбина - искам детето ми да учи в чужбина и парите го следват, нали?Да не говорим за всички деца, които в момента са в чужбина около 15 хил. само първолацита, а останалите?Затова моля ви не бъдете ***!
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, нема такава държава.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Парите следват детето" - това не означава, че бедните спонсорират богатите.Децата на наистина богатите българи учат в "Ла Розе" и други подобни училища в чужбина. В нашите частни школа интелигенцията от средната класа праща децата си, за да учат, вместо да слушат ревовете и чалга-напевите на формиращите се мързеливи ***.Затова, към парите (от техните данъци), които държавата отпуска за децата им, те прибавят и свои, отгладувани пари, та да натъманят таксата за частно училище!
38
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
До АнонименНали говоря за същото.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 37 vesko02Говорим не за субсидии,ЧАДО!!!Не какво ще промени в статуса на частото училище една субсидия,А ЗА НОВО НЕЗАКОННО/ПОДПЛАТЕНО СЪС ЗАКОН/ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ!!!!Еднакво ли е 20-30 калпака да получат 200-300 хиляди субсидия,а в държавните 400-500 да получат 100/като пример ти го давам не,че няма да стане и да се получи ТОЧНО ТОЗИ ВАРИАНТ/!!!!!!
36
2
 
5
 
! Отговори
Позорна алчност! преди 8 години
От няколко години частните училища получават безплатни учебници. Някой да е установил намаление на таксите?Това няма да се размине без протести на улицата и без жалби до всички български и европейски институции! Срам и позор! Каква демокрация им позволяваме да правят на тези безумни, *** и недалновидни гладници? Римска? С роби?
35
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Според фактите ,в частните школа има много по малко деца.Това не означава че родителите предпочитат държавните училища.Какво ще промени статуса на частното у-ще една субсидия
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 35 vesko02ХАЙДЕ ТОГАВА ОТГОВОРИ МИ НА ВЪПРОСА:С колко ученика средно разполагат ВСИЧКИ ЧАСТНИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И С КОЛКО- ДЪРЖАВНИТЕ???Че,да можем правилно да приложим таксите в държавните училища!!!Защото има ЧАСТНИ с 20-30 калпака с учителите на кръст,а има държавни с по 400-500!!!!Ха от сега да познаем,кой ще придобие по-голяма държавна субсидия и помощ!!!ОПРЕДЕЛЕНО,НЯМА ДА Е ВТОРАТА КАТЕГОРИЯ,доказал го е 25 годишен риформаторски и преходен опит!!!!!
33
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Защо не пробвате да сложите такси в държавните училища подобни или близки до частните да видим ефекта,ей така да се изравнят
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е след бума на фотоволтаици и ВЕИ-та да избухне нов бум!!!!!Градене на частни училища,детски градини,детски забавачници.......!!!!Градежът да започва-ДЪРЖАВАТА/ПО-ТОЧНО БУНАЦИТЕ С ДАНЪЦИТЕ СИ/ПЛАЩАТ/!!!!!
31
7
 
4
 
! Отговори
БКП преди 8 години
До анонимния *** 28. Субсидията няма да увеличи печалбата на частните училища , а ще намали таксите за родителите, а така повече хора ще могат да си позволят частно училище.А по въпроса за свещите- когато на мен ми ги запалят за първи път- на тебе да ти изнасят 30 години :)
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата предоставя безплатно образование до 12 клас. Социалната услуга е налице. Който иска, се възползва. Който не иска, праща детето си в частно училище и си плаща за този избор. Частното образование е привилегия. Не е редно и не е справедливо от социална гледна точка най-бедните в една бедна държава като нашата да финансират привилегиите на шепа хора.
29
2
 
11
 
! Отговори
ОТВРАТЕН преди 8 години
Новият Закон за образованието, принос, за който има и настоящият екип на МОН, е пълен с недоразумения. Възмутително е това, че от държавния бюджет ще се финансират ЧАСТНИ УЧИЛИЩА! С парите на всички нас - данъкоплатците, ще се финансират частни училища, трябва да се вдигнем на всенароден протест. Очебийно, е че става въпрос за лобизъм, за взети много пари, за да бъде прокаран закона в този си вид. От векове е ясно какво е частна собственост и как се финансира. Аман от простотии на неграмотни алчни управници! ТАНЕВ, КАСТРЕВА, ДАМЯНОВА и компания да си подават незабавно оставките. Рано или къс
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Директорките - съпруги на герберските и други депутати си прокараха отдавна лелеяният закон, която да им пълни още повече и без това дебелите гуши!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приватизираха сектор отбрана и сигурност - в резултат армия и полиция нямат пари, а частните охранители са три пъти повече - с яки печалби за собствениците...хареса им..приватизираха сектор здравеопазване - в резултат се закриха държавни и общински болници и се разкриха три пъти! повече частни болници, концентрирани в 4-5 града - да точат касата, а останалите да ***...хареса им...приватизират сектор здравеопазване.....и т.н.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алоооууу БКП-иста, я земи почети малко и влез в час и не бъди гербераст!Като започваш частен бизнес, то той следва да е печеливш, в противен случай няма как да съществува, а не разчиташ на държавна субсидия, защото това е източване на държавата, но *** си мислят, че точенето на държавата е частен бизнес...За свещички да ги дадете, ненаяли се...
25
1
 
10
 
! Отговори
55 преди 8 години
Живеем в капиталистическо общество,а то е общество на социалното неравенство във всички обществени сфери-образование,здравеопазване,почивно дело...т.е. воплите за частно и държавно са напълно безсмислени!По-добро лечение,хранене,образование,почивка...ще имат богатите.Точка!Всичко останало... за демокрация,справедливост,равенство,свобода...си чист популизъм т.е. ДЕМАГОГИЯ!Просто свиквайте!Какво друго очаквахте!?
24
9
 
11
 
! Отговори
БКП преди 8 години
Представете си , че утре всички частни училища изчезнат и учениците от тях се запишат в държавни училища. Държавата тогава така или иначе ще субсидира тези ученици. А на смешника номер 25 (1111) ще му кажа , че е много далеч от истината . В българските частни училища учат деца преди всичко на родители "средна ръка"- адвокати ,лекари ,дребни бизнесмени. Интересно от къде се пълни хазната - дали от тях или от разни малцинства и безработни.