"Подкрепа" срещу държавната пара за частните школа

Таксите за родителите на учениците няма да намалеят
Обновена: 28 сеп 2015 16:07 | 28 сеп 2015 16:04, Камелия Цветанова
17
"Подкрепа" срещу държавната пара за частните школа
Снимка: Булфото, архив

КТ "Подкрепа" настоява депутатите да преразгледат решението за финансиране на частни училища с публични средства, се посочва в декларация на Конфедеративния съвет на синдиката.

Декларацията е адресирана до президента, до председателя на Народното събрание, до председателите на парламентарните групи и до министъра на образованието.

Още по темата

Ако това не се случи, призоваваме президентът да наложи вето на Закона за предучилищното и училищно образование, се заявява в декларацията на синдиката.

От КТ "Подкрепа" подлагат на съмнение твърдението на законодателя, че се прилага принципът "парите следват ученика".

Според текст от законопроекта таксите се договарят между частното учебно заведение и родителя и не е предвиден никакъв механизъм, чрез който получената от държавния бюджет субсидия да бъде приспадната от таксите, и няма гаранция с колко и дали изобщо разходите на родителите на децата, посещаващи частни заведения, ще бъдат намалени, допълват от КТ "Подкрепа".

Според синдиката не е съвсем точно и твърдението на поддръжниците, че се прилага успешна европейска практика.

"В държавите, в които се финансират частни училища с обществени средства, учебните заведения не са бизнес организации. Те са родителски колективи, НПО, синдикати, църковни училища. В България частните училища са търговски дружества, чиято цел е печалба", заявяват от синдиката.

От синдикалната организация смятат, че тезата, че до момента държавата дискриминира децата от частните училища и детски градини, е неразбираема.

"Всички деца имат право да учат в държавно или общинско училище, което се гарантира от държавата. Ако техните родители изберат да не го направят и да насочат децата си към частно, то държавният бюджет не следва да бъде ангажиран с това тяхно решение. Това не е дискриминация, а родителски избор", се отбелязва в декларацията.

Според КТ "Подкрепа" с тази мярка Законът не адресира нито един от наболелите проблеми на националната образователна система, като недостиг на учители и унизителното заплащане на учителския труд; затворените стотици училища в по-малките населени места; драматичното състояние на материалната база в голямата част от държавните и общинските учебни заведения /почти 800 училища са без физкултурни салони/. Други наболели проблеми са липсата на възможност за спортни, културни, научни и пр. извънкласни занимания за учениците извън частните училища и растящата функционална неграмотност, която е резултат от социално-икономическите затруднения в семействата на учениците и растящите неравенства /изводи на PISA/, смятат от синдиката.

Поддръжниците на финансирането на частни училища с публични средства подчертаха, че децата, които се обучават в тях, са едва 1 на сто от всички ученици и ще струват на бюджета само 13 млн. лв. годишно, се посочва в декларацията.

Средният процент в ЕС стига до 7-8 на сто при учениците в началния курс и около 15 на сто в средния, т. е. с висока степен на вероятност може да очакваме, че разходите за частни училища далеч ще надминат 80-90 млн. лв. годишно, допълват от КТ "Подкрепа". Според синдиката това са толкова пари, колкото са нужни за минималното увеличение на заплатите на българските учители, което все още е под въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Е-ех... преди 8 години
До Пян_ГъЦялата тази история е некоректна и незаконна. Но либералите (бивши комунисти и костовисти) командват мутроикономиката и обират до кости народа. Как така в частните училища се учи при по-добри условия, с различни учебни програми и методи, различни учебни материали и помагала! Това ли търсихме на 10 ноември, лъжедемократи? Държавата ни от люлката да разделя и подценява децата ни по богатство!? А законите, къде са? Държавните образователни изисквания (ДОИ) не важат ли за частните школа?
15
2
 
3
 
! Отговори
Антиконституционно преди 8 години
Абсолютно неправилно и финансово неграмотно е на търговски субекти, формиращи печалба - да се дава държавна субсидия. Така държавата подкрепя грозно нарушение на основния принцип в образованието - равен шанс. Той и сега е нарушен драстично- много по-добра материална учебна база,учебни програми,преподаватели в частните у-ща. Е,къде е РАВНИЯТ ШАНС в сравнение с училището в Орландовци? Поне учебните програми и съдържание трябва да са еднакви. А ДОИ как се спазват? Държавата разделя децата социално!
14
0
 
2
 
! Отговори
даскал преди 8 години
Щом се дават държавни пари за частни училища - значи училището е държавно. Както и частните болници. Вземат ли пари от касата, те са държавни. Затова те са в комбина с т.н. Български политици за да делят парите. Та затова България е в такова дередже.
13
0
 
3
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Десните - консерватори, неолиберали, либертарианци, пазарни фундаменталисти, монетаристи и обективисти - винаги живеят на Гърба на бедния Народ!
12
0
 
5
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Бедният българин сега плаща и частното образование на отрочетата на богатите! Болен здрав носи! Десният цинизъм вече прекрачи отдавна границата на морала! Това е директен трансфер на парите на бедния българин в частни джобове!
11
0
 
7
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Държавното субсидиране на частните училища е най-големият цинизъм!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KAK HUBAVO I NAGLEDNO GO E NAPISAL KOMENTAR 7 mi . I OT TAM VE4E BEZ KOMENTAR
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо да си даваме децата в частни детски градини и училища , след като имаме прекрасни учители ,които обаче са принудени да работят с по 35 деца в противовес на всякакви нормативни документи , които на практика не се спазват .Точно системата/ парите следват ученика /доведе до тази порочна практика . Те следват личните джобове на директорите и те завишават бройките . Ако се спазват законите и се намалят бройките ....училището ще се превърне в място за получаване на знания- Повярвайте ми.
8
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Някой иска да станат нещата като в икономиката ,в момента избрани фирми близки до партиите са на хранилка при държавата и общините,даже незнам дали има подходящо наименование на явлението.
7
1
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 години
Ще го кажа веднъж и няма да повтарям, така че слушайте. Вярно е, че всяко дете има право по закон на държавна субсидия, но това важи за СИСТЕМАТА НА ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩА. Записващите се в частни училища ДОБРОВОЛНО СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ДЪРЖАВНАТА СУБСИДИЯ в търсене на нещо, което (според тях) не намират в държавните училища. Като се отказват, ще плащат!!! Иначе трябва да въведем такси и в държавните школа, за да са равнопоставени с частните, но така всички ще станат частни. Ето кое е некоректното.
6
3
 
12
 
! Отговори
33 преди 8 години
Най-после и "Подкрепа "да свършат нещо полезно!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гражданинМного ти се ще с дьржавна пари децата ти или внуците да ги набуташ в частно училище, Дьржавна пара да отива за дьржавни училища и на преподавателите там, Ако си паралия и искаш частно уч-ще за чедата си -отвори си кесията, аз плащах на детето си частна езикова тук и не лежах на дьржавна кьлка, макар че не бях голям бизнесмен, имайте чест в края на краища
4
13
 
6
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
ПАРИТЕ ТРЯБВА ДА ВЪРВЯТ С УЧЕНИКА, НЕЗАВИСИМО В КАКВО УЧИЛИЩЕ Е! СЪЩОТО ТРЯБВА ДА ВАЖИ И ЗА ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ-ДА НЯМА УСЛОВИЯ!
3
3
 
17
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 8 години
Държавна пара, частни школа ???? Винаги където има "държана пара" на "частно квото и да е " винаги има далавера, кражби, гепене, престъпление и в крайна а сметка мафията богатее, народа обеднява. Толкова е просто.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AMA TEZI BOKLUZI OSHTE LI GI IMA NA DARGAVNATA SOFRA.
1
2
 
13
 
! Отговори
Герберуга преди 8 години
Абе таксите за родителите нема намалеят, ама некои наши фирми ще залебат.