Родителските кооперативи – нов модел "забавачка"

Базират се на взаимопомощ и сътрудничество, обясни експерт
28 сеп 2015 14:53, Анисия Иванова
13
Родителските кооперативи – нов модел "забавачка"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Родителските кооперативи са един нов модел за България, но в чужбина е доста познат от десетки години. Това коментира Мария Трифонова, зам.-председател на Асоциацията на родителските кооперативи в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите й кооперативите предлагат алтернативна форма, както и има родители и семейства, които искат и имат възможност да бъдат част от тях.

"Родителският кооператив е една гражданска инициатива за възпитание и отглеждане на деца до предучилищна възраст с активно родителско участие. И децата, и родителите имат повече свобода", обясни Трифонова.

На първо място, това са кооперативи, които са инициирани от родители. Те създават една среда, близка на семейната, за отглеждането на децата. Наред с това родителите имат и свободата да бъдат част от ежедневието на децата си.

Родителските кооперативи се базират на взаимопомощ и сътрудничество, поясни Трифонова. По думите й това са и принципите, на които искат да научат децата - да работят в група и в екип.

"Трябва да отбележим, че родителските кооперативи не генерират печалба и няма участник, който да има материална изгода. Разходите се делят по равно. Трябва да се знае, че това не е хаотична група, а всеки си има своята роля", посочи още Трифонова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Още новини от "България" четете в bgonair

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
тнг преди 8 години
Прочетете първо нормативните документ и тогава говорете и пишете .Справка -Наредба за брой ученици в паралелките /включително и детските градини/Тази наредба масово не се спазва от директорите и местните РИО ,защото от това се вземат тлъсти бонуси . Учителите са просто едни изпълнители на беззаконието и изкупителната жертва . Потърсете си правата ,ако искате вие и вашите деца да са спокойни и добре обгрижени .
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продължение.... В тези детски градини няма креативност, а по-скоро деградация, спи, изяш си яденето, няма не искам....., плодовете за десерт, абсолютно вредно, крясъци....ужасно, платени безсмислени занимания. Изграждането на една детска градина е около 2 000 000 лв. и държавата не си мърда пръста да стимулира други форми на отглеждане на децата, давай да строим и да казваме колко градини сме открили.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По света има много форми на отглеждане на деца, има и така наречените "приемни майки", които заедно със стоите деца гледа е твоето през деня, срещу заплащане, а преди това е минала обучение, също и към фирмите, където майката или бащата работи. В БГ има само една такава градина. Всички се борят детето ми да го приемат в градината, и освен новият ремонт, рядко има учители, които наистина им се занимава с децата, принципа ден да мине, друг да дойде, гледат ТВ децата, а на обяд сериалите
7
1
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
И Вие сте права, знам...такова е положението просто..
6
1
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Доста съм запозната с кооперативите. Таксите са им високи и не е задължително да се помага, има различни кооперативи. Колкото до крещенето, да не са избирали това да работят. Ама нерваци да работят с деца - не съм съгласна.
5
1
 
7
 
! Отговори
не 20 преди 8 години
Не 20 , а 34 деца има в нашата група в Бургас !!!!!!!!! 34 деца затворени по цял ден / когато времето не позволява игра навън / в една стая ...изумително е според мен да можеш да ги укротиш за начало....не знам,не знам кой го е одобрил това с бройката ....
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родителските кооперативи от много години действат в Русия.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Браво!Ама то целта на тия кооперативи не е да им натресеш детето и да си биеш камшика, а заедно с другите родители да гледате децата.Докато 1-2 гледат и занимават децата, останалите готвят обяд или правят нещо друго.А не: "бих си дала детето там". И да си го даваш и да не си го даваш, никой не ти го иска ако не помагаш.Колкото до шамарите и виковете, я се пробвай ти да изкараш 6 часа с 20 лигльовци, пък после ще си говорим за крясъци.
2
7
 
5
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
Това пести разходи, значи е печалба-веднага да бъдат потърсени за плащане на данъци...............
1
11
 
12
 
! Отговори
Браво! преди 8 години
Напълно подкрепям и бих си дала детето там, вместо в детската градина, където все още се срещат възпитателните методи в стил крещене и шамари. А през останалото време клатене на крака, не, благодаря!